Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για τον καρκίνο του μαστού από τη Μ. Ορφανού-Βλαδίμηρου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η προγραμματισμένη εκδήλωση του Αναγνωστηρίου

«ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» την Κυριακή 2 Οκτωβρίου με ομιλήτρια τη γιατρό Μίκα Ορφανού-Βλαδιμήρου με θέμα «ο καρκίνος του μαστού».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, λόγω του αναμενόμενου ενδιαφέροντος που προκάλεσε η αναγγελία του θέματος της διάλεξης –ιδίως στο …ασθενές φύλο- αλλά και η ίδια η προσωπικότητα της ομιλήτριας.

Είναι γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού είναι από τις συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου παγκοσμίως και η πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων στο γυναικείο πληθυσμό. Κι είναι εντυπωσιακό ότι στην Ευρώπη το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 5%. Κι αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: Στην άγνοια και στο φόβο.

Η κυρία Ορφανού, ούσα η ίδια παθούσα, έκανε μια εξαιρετική ομιλία, άριστα δομημένη, με διακριτές ενότητες, επιστημονικά τεκμηριωμένη, εύληπτη από το πυκνό ακροατήριο και με μια γλώσσα καλά ζυγισμένη, έτσι ώστε να γίνεται κατανοητή σ’ αυτούς που την παρακολουθούσαν, χωρίς να χάνει το ανάλογο επιστημονικό της φορτίο με τις αναγκαίες κι απαραίτητες αναφορές στην ιατρική ορολογία αλλά και στη Στατιστική.

Η ομιλία της κυρίας Ορφανού ήταν διαρθρωμένη ως εξής:

Εισαγωγή, ιστορική αναδρομή, ανατομία, είδη καρκίνου, στάδια, τρόποι διάγνωσης, αντιμετώπιση, Κέντρα Μαστού, καρκινικοί δείκτες, κατηγορίες καρκίνου, γονίδια, οιστρογόνα, παράγοντες κινδύνου, αιτιοπαθογένεια, πρόληψη.

Η ομιλήτρια υπογράμμισε με έμφαση τη σημασία της διατροφής ως βασικού μέσου πρωτογενούς πρόληψης, αφού αυτή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και ισχύει και για γυναίκες που έχουν ήδη εμφανίσει αυτήν την πάθηση. Την αξία της άσκησης, της καθημερινής άσκησης, η οποία παίζει κι αυτή καθοριστικό ρόλο στη γυναίκα ως αποτρεπτική ασπίδα. Και, ασφαλώς, η μαστογραφία μέσο δευτερογενούς πρόληψης, η οποία παραμένει η βασική μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού κι επομένως συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της θνησιμότητας απ’ αυτή τη νόσο.

H κ. Ορφανού, στο τέλος, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού. Ανάμεσα στους ερωτώντες ήταν και οι αδερφοί Καρπάθιοι–Θεμιστοκλής και Σακελλάριος- γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι, πέραν των ερωτήσεων, έκαναν και εύστοχες παρατηρήσεις σχετικές με το θέμα.

Ήταν, πράγματι, μια ενδιαφέρουσα ομιλία, πολύ χρήσιμη γι’ αυτές τις γυναίκες που την παρακολούθησαν ζωντανά, αλλά και γι’ αυτές που θα την παρακολουθήσουν από το ΑΙΓΑΙΟ ΤV στα σπίτια τους. Γι΄αυτό και ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, ο κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, ζήτησε από τους παριστάμενους δημοσιογράφους, Μπέττυ Μαΐλλη και Μάμα Χαραμαντά να μην προβάλουν εφ άπαξ την ομιλία, αλλά να την προβάλλουν περιοδικά.

Εκ του Αναγνωστηρίου

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos