Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

«Μνημεία» πολιτικής ανευθυνότητας στην Εκπαίδευση Κύριο

Γυμνάσιο & Λύκειο Ψιλιανής και Καρπάθειο 4ο Δημοτικό Σχολείο, αποτελούν

χωρίς αμφιβολία δύο ιστορικά  «μνημεία» πολιτικής ανευθυνότητας της τελευταίας 15ετίας. «Άθλοι» αιρετών και επί αδρά αμοιβή «υπηρετών του λαού».  

Ψιλιανή, κτίστηκε με δαπάνες του ελληνικού κράτους.  Καρπάθειο, δωρεά του αείμνηστου ευεργέτη Βασίλη Καρπάθιου για τη στέγαση του 4ου Δημ. Σχολείου

Και τα δύο αυτά νεόκτιστα σχολεία, μετά από λίγα χρόνια λειτουργίας με εντολή της νομαρχίας-επαρχείου εγκαταλείφθηκαν κακήν κακώς, επειδή «κατά τη γνώμη των ειδικών» ήταν επικίνδυνα.  Από τότε πέρασαν 15 χρόνια το ένα και 13 χρόνια για άλλο. Πέρασαν  3 δημαρχίες (Διακομιχάλης, Ρούσσος, Διακομιχάλης) ήρθε η 4η (Γαλουζής), έφυγαν και άλλα τόσα επαρχεία – νομαρχίες (σήμερα Περιφέρεια Ν. Αιγαίου) και τα δύο αυτά «μνημεία» πολιτικής ανευθυνότητα μένουν εκεί ως αδιάψευστοι μάρτυρες. 

Σημειωτέον, (α) ποτέ δεν έγινε κανονική παράδοση των κτιρίων αυτών, (β) δύο νεόκτιστα σχολικά κτίρια κρίθηκαν επικίνδυνα, χωρίς ποτέ να καταλογιστούν ευθύνες σε κατασκευαστές και σε πολιτικούς.

ΨΙΛΙΑΝΗ: Το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο στεγαζόταν αρχικά στο κτίριο των ιταλίδων καλογριών (επί ιταλικής κατοχής), στην Ανάσταση, και,  επειδή «κατά τη γνώμη των ειδικών» είχε φτάσει να είναι επικίνδυνο, το εγκατέλειψαν. Λέγαμε, καλώς, αφού και τα δύο σχολεία εγκαταστάθηκαν στο νεόκτιστο σχολικό συγκρότημα Ψιλιανής.

Όμως…  το σχολικό συγκρότημα Ψιλιανής, μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας, με απόφαση της νομαρχίας Καραγιάννη, κρίθηκε και αυτό ως επικίνδυνο και το εγκατέλειψαν σε συνθήκες πανικού. Και το 2ο Λύκειο πού πήγε παρακαλώ;  Στο πρώην κτίριο του, το «επικίνδυνο» που λέγανε προ 15ετίας. Αυτή τη φορά το βρήκαν στατικά «ακίνδυνο» και στέγασε όχι μόνο το 2ο Λύκειο, αλλά συστέγασε και το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο. Για το 2ο Γυμνάσιο έστησαν καταυλισμό από παράγκες  προσφύγων, στο επάνω οικόπεδο του σχολείου και αυτό θεωρήθηκε άθλος. 

Έκτοτε συντάσσονται μελέτες…  και επικαιροποιούνται…  φάκελοι δήθεν για την επιδιόρθωση του κτιρίου, αλλά οι πολιτικοί μας έχουν μπερδευτεί στο «δίλημμα» τους: να επισκευαστεί το κτίριο ή να γκρεμιστεί; Και η μελέτη του ζητήματος συνεχίζεται.  

ΚΑΡΠΑΘΕΙΟ: Παράλληλη, ιστορία με αυτή της Ψιλιανής. Και αυτό εγκαταλείφθηκε ως επικίνδυνο και από τότε, πάνε 13 χρόνια,  βρίσκεται στον «πάγκο» των μελετητών…  Αλλά αυτό το σχολείο έχει και τη δική του ιδιαιτερότητα: διαγράφηκε ως σχολική μονάδα καθώς συγχωνεύτηκε με το Βουβάλειο 1 ο Δημ. Σχολείο Πόθιας (παλιό Παρθεναγωγείο) , οπότε  έχουμε 2 σχολεία (1ο & 4ο ΔΣ) + 2 ευεργέτες (Βουβάλης-Καρπάθιος) στη συσκευασία του ενός. Και σημερινός συντηρητής Γιάννης Χαλίκος.   

Στο έλεος των μελετητών έχουν παραδοθεί και τα δύο αυτά σχολεία. Όμως να υπογραμμίσουμε ότι σήμερα ο Δήμος είναι ο υπεύθυνος για τη συντήρηση και αποκατάσταση των σχολείων.

Ποιος έφταιξε πιο…  πολύ; Ως συνήθως ο «Χατζηπετρής».  Λογάρες φαφλαγώνων πολιτικών («Φαφλαγώνες» είναι και ο τίτλος στο, υπό έκδοση, νέο μου βιβλίο - ιστορικό μυθιστόρημα  -  με θέμα τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Καλύμνου, είναι στη φάση των διορθώσεων).   

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

1 σχόλιο

Argo Kalymnos