Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ξαφνικά, «πλημμύρισαν» τα κανάλια από εκατ. ευρώ Κύριο

Αναστενάζει η Αθήνα, τρέμει η επαρχία, οι δωδεκανησιακές τηλεοράσεις πνέουν τα λοίσθια.

 

Επί 27 χρόνια κυριαρχούσε η διαπλοκή του αμαρτωλού τριγώνου τηλεοπτικοί σταθμοί-πολιτική (διάβαζε ΠΑΣΟΚ+ΝΔ)- τράπεζες (που έκαναν πολιτικό «παιχνίδι» με το χρήμα του λαού). Μεγάλες τηλεοράσεις λειτουργούσαν χωρίς άδειες και χωρίς κανόνες. Προσλάμβαναν και απέλυαν δημοσιογράφους χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο, γιατί τάχατες ήταν η ελεύθερη ιδιωτική πρωτοβουλία, που όμως έτρωγε σαν πιράνχας το χρήμα του λαού  μέσω τραπεζών (που εξασφάλιζαν ανακεφαλαιώσεις με τα χρήματα του κοσμάκη και δανειοδοτούσαν με «εγγύηση αέρα»). Τώρα κόμματα-καναλάρχες χάσανε την ασυδοσία και την αμοιβαία αλληλοστήριξη και παραμιλάνε.

Και είδαμε στο διαγωνισμό, που έγινε με απόλυτη μυστικότητα, ότι η «γλύκα» των καναλαρχών για τα κανάλια τους οδήγησε σε εξωφρενικούς πλειστηριασμούς. Από εκεί που ήταν γνωστό τοις πάσι ότι όλα τα κανάλια «μπαίνανε μέσα», δεν έβγαιναν οικονομικά, βρέθηκαν να διαθέτουν πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Σκέψου τι «εργαλείο» είχαν στα χέρια τους που πάσχισαν να το κρατήσουν, και τα έδωσαν όλα για όλα, με την ελπίδα να στήσουν μια «νέα διαπλοκή» (τον όρο αυτό χρησιμοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ομολογώντας έτσι με τον πιο βλακώδη τρόπο ότι υπήρχε προηγουμένως η «παλιά διαπλοκή», που τώρα έρχεται να την εκτοπίσει η «νέα διαπλοκή», όπως βλέπουν στα οράματά τους.

Έτσι οι μεθυσμένοι από την «ουσία» και εξουσία των τηλεοπτικών σταθμών πάλεψαν σκληρά επί τρεις ημέρες (χωρίς να έχουν το «κεκτημένο αγαθό» της μεταξύ τους συνεννόησης) και έβαλαν στην «πράσινη τσόχα» του πονταρίσματος τα παρακάτω ποσά, τόσο οι τέσσερις που πήραν άδειες, όσο και οι άλλοι τέσσερις που την έπαθαν άσχημα και έμειναν στους επιλαχόντες:

1.   Αλαφούζος Γιάννης (ΣΚΑΪ):  43,6, εκ. €, η πρώτη άδεια, ο πιο κερδισμένος.  

2.   Καλογρίτσας Ιωάννης – Βλαδίμηρος:  52,6 €, η δεύτερη άδεια, πρόλαβε κι αυτός.

3.   Κυριακού Θοδωρής (ΑΝΤ1):  75,9 εκ. €, η τρίτη άδεια, την έπαθε άσχημα.

4.   Μαρινάκης Βαγγέλης (Alter Ego): 73,9 εκ. €, η τέταρτη άδεια, την έπαθε κι αυτός.

Οι «νικητές» είναι υποχρεωμένοι:

Ι. α) Να δικαιολογήσουν την πηγή των χρημάτων που παρουσίασαν.

   β)  Σε 20 μέρες να καταβάλουν το 1/3, του ποσού, σε ένα χρόνο το άλλο 1/3 κι σε δύο χρόνια να εξοφλήσουν το χρέος τους προς το κράτος από την αγορά της άδειας.

ΙΙ.  α)  Να έχει 400 εργαζόμενους ο κάθε σταθμός.

      β)  Κανονική μισθοδοσία και στην ώρα της.

      γ)  Τη νόμιμη ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ. κ.λπ.

Θα τα βγάλουν πέρα οι νέοι καναλάρχες χωρίς τραπεζικά ανεμοδάνεια, χωρίς διαπλοκή;

 

Περιμένουν οι επιλαχόντες:

1.   Σαββίδης Ιω. DIMERA MEDIA: 61,5 !!!, τον φάγανε οι Αλαφούζος, Καλογρίτσας

2.   Κοντομηνάς Δημ. (ALPHA): 61 εκ. €, παρόμοιο κάζο με αυτό του Σαββίδη.

3.   Ανεξ. Τηλ. Πάροχος (Κύπριοι-Βαρδινογιάννης) 18 εκ. € σταμάτησε με τη λογική.

4.  STAR (Βαρδινογιάννης) 18 εκ. € παρομοίως.

*

Στην περιφέρεια «η σφαγή των αμνών»   

Ακολουθούν οι άδειες για τα περιφερειακά κανάλια και μετά για τα θεματικά, αν γίνει με αυτή τη σειρά που είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Στους θεματικούς σταθμούς θα δώσει το «παρών» ο Σαββίδης, όπως δήλωσε, πιθανόν και οι άλλοι επιλαχόντες.

Στους περιφερειακούς όμως; Θα γίνει «η σφαγή των αμνών». Να μιλήσουμε για τη Δωδεκάνησο που γνωρίζουμε το τηλεοπτικό τοπίο και τους μέχρι σήμερα ελεύθερους καναλάρχες - πρωταγωνιστές. Οι απορίες μας:

Α)   Πόσους σταθμούς θα προκηρύξει το υπουργείο; Έναν για όλο το νομό; Δύο, ένα για τη Βόρεια Δωδ/νησο και έναν για τη Νότια; Χωράει τρεις σταθμούς η Δωδ/νησος;

Β)   Ποια νησιά θα μπούνε στο παιχνίδι και με πόσους υποψήφιους καναλάρχες; Σίγουρα (α) η Ρόδος που έχει 3-4, (β) η Κως με 1-2, Κάλυμνος με 1-2.

Γ)   Το κυριότερο, ποια θα είναι η οικονομική βάση για την κάθε άδεια; Για τα αθηναϊκά κανάλια ο υπουργός κ. Παππάς έβαλε τα 3 εκ. € και  οι καναλάρχες στην μεταξύ τους κόντρα ανέβηκαν μέχρι τα 75,6 εκ. €.  Τώρα που «γλυκάθηκε» η κυβέρνηση με τη συγκομιδή των 246 εκ. €, τι θα κάνει στην περιφέρεια. Προφανώς όλοι οι νομοί δε θα έχουν την ίδια βάση εκκίνησης για κάθε σταθμό, όμως στη Δωδ/νησο αν οριστεί βάση το 1εκ. € οι πιο πολλοί θα φεύγουν τρέχοντας. Ακόμη και 500.000€  να βάλουνε, πάλι οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι πλην ενός…, θα φεύγουν καταγγέλλοντας την καταστροφή του τηλεοπτικού τους τοπίου, από μια κυβέρνηση που δεν αφήνει τον ελεύθερο ανταγωνισμό να ανθίσει – με τραπεζικά ανεμοδάνεια.

Από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, ποιες θα είναι πρόθυμες να βάλουν έστω και 1€; Στην Κάλυμνο είχαμε δύο τηλεοράσεις και κλείσαμε τη μία, το TV12,  Θα αντέξει τον πλειστηριασμό το υπάρχον  ΑΙΓΑΙΟ TV; Ποιος επιχειρηματίας θα «πετάξει» σε ζημιογόνο κανάλι τα λεφτά του; Για ποιο λόγο;

Δ)   Αντέχουν τα κανάλια μας συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων, δημοσιογράφων, μισθοδοσία κανονική, ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, ποικιλία εκπομπών και αυστηρό πρόγραμμα;  

Ο μόνος που φαίνεται να στέκεται δυνατός στα πόδια του ως επιχειρηματίας στα τηλεοπτικά είναι ο KOSMOS TV του κ. Λοΐζου. Αυτή την εντύπωση σχηματίσαμε. Πιθανόν να υπάρχει κι άλλος ροδίτικος σταθμός. Όμως το ζήτημα είναι πόσοι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πάρουν άδεια για τη Ρόδο με νομαρχιακή εμβέλεια και με υποσταθμούς κ.λπ;

Στην Αθήνα τα μεγάλα κανάλια των εφοπλιστών και μεγαλοεργολάβων αγκομαχούν στην ανηφόρα της νομιμότητας και «καταριούνται» την κυβέρνηση, στη Δωδ/νησο κλαίνε από τώρα. 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos