Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα σκυλιά Κύριο

Μάστιγα στην Κάλυμνο τα αδέσποτα σκυλιά Και ο Δήμος «ποιείται την νήσσαν».

 

Η ασυνειδησία πολλών ιδιόμορφων φιλόζωων πολιτών σκόρπισε σε όλη την Κάλυμνο αδέσποτα σκυλιά, που περιφέρονται στους δρόμους και στις αυλές σπιτιών και γαυγίζουν τις νύχτες τρομαγμένα και αγριεμένα.

Κουβαλούν αρρώστιες; Είναι επικίνδυνα να σου επιτεθούν, Ποιος ξέρει και ποιος ενδιαφέρεται! Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Κάλυμνο ούτε ακούνε, ούτε βλέπουν το πρόβλημα. Μας «κάνουν την πάπια» και αφήνουν στους πολίτες τη λύση. Αλλά και όταν βρεθεί κανένα σκυλί σκοτωμένο ή δηλητηριασμένα, εξεγείρεται αγανακτισμένη η φιλοζωική τους ευαισθησία.

Όλος ο κεντρικός οικιστικός άξονας της Καλύμνου, από Πόθια έως Πάνορμο και Μυρτιές-Μασούρι, απευθύνει έκκληση στο Δήμο να δώσει λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών.

Για τους ιδιώτες, τους φιλόζωους κάθε κατηγορίας, περιττεύει κάθε έκκληση. Η μόνη λύση είναι τα πρόστιμα, αλλά ποιος τολμά;

Εκτός από αυτούς που αφήνουν ελεύθερους τους σκύλους τους να περιφέρονται στις γειτονιές, υπάρχουν και αυτοί (κυνηγοί και φιάκες μεγαλόσωμων σκύλων) που τους εγκαταλείπουν, όταν φεύγουν από την Κάλυμνο, ή τους διώχνουν από το σπίτι, όταν γεράσουν ή αρρωστήσουν. Δηλαδή, στέλνουν το πρόβλημα στην κοινωνία.

Για όλους υπάρχουν νόμοι, αλλά ποιος θα επιβλέψει την (μη) εφαρμογή τους; Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση από την επέμβαση της αστυνομίας. 

Για τους Δήμους

Σύμφωνα με τον νόμο 4039 / 12 άρθρο 9, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους.

Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης τους και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του οικείου Δήμου ή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. {…]

Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα παραπάνω, παρακαλούνται οι πολίτες που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε φύσεως πρόβλημα με αδέσποτα ζώα (αδέσποτα ζώα που εμφανίζουν επικίνδυνη συμπεριφορά, εγκαταλελειμμένα ενήλικα ή κουτάβια, ζώα που χρήζουν κτηνιατρικής περίθαλψης, εμφάνιση υπερβολικού αριθμού αδέσποτων, ζώα που είναι αστείρωτα και είτε βρίσκονται σε οίστρο, είτε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ανεμβολίαστα, καταγγελίες κακοποιήσεων ζώων κλπ) να επικοινωνούν με τον Δήμο.

Τα πρόστιμα στους ασυνείδητους ιδιοκτήτες

Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμοί και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου 100 ευρώ.  

Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης 300 ευρώ.  

Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ. 

 Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ.  

Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ.

 Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ.  

Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων και διατήρηση περισσοτέρων από δύο ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς 500 ευρώ.  

Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ ανά ζώο. 

Απαιτείται άδεια εκτροφέα σε όσους πωλούν ζώα, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου αναπαραγωγής, ακόμη και για ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών.   

Εκτροφή και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων μετά την οριζόμενη λήξη της μεταβατικής πενταετούς περιόδου 1.000 ευρώ ανά ζώο.  

Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων 1.000 ευρώ ανά ζώο.  

Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων 5.000 ευρώ. 

Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

(Πηγή: www.lifo.gr)

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version