Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο χορός των σφουγγαράδων» Κύριο

Στην αυλή του Αγίου Νικολάου το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» παρουσίασε το μυθιστόρημα

της Θάλειας Μαγιόγλου «Ο χορός των σφουγγαράδων», την Παρασκευή 12 Αυγούστου (φωτο, η κα Μαγιόγλου με την κα. Φ. Καπελλά και τον κ. Π. Γιαμαίο).

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Παν. Γιαμαίος και το βιβλίο παρουσίασαν η κα. Φανή Καπελλά – Κουτούζη, συντ. εκπ/κός και η συγγραφέας κα. Θάλεια Μαγιόγλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής.

Το μυθιστόρημα της κας Μαγιόγλου, σύμφωνα με τις κριτικές προσεγγίσεις των ομιλητριών, έχει ως πυρήνα το λεγόμενο «χορό του μηχανικού», που είχε χορογραφήσει ο αείμνηστος καθηγητής φυσικής αγωγής (γυμναστής) και χορευτής  Θεόφιλος Παντ. Κλωνάρης και ερμήνευε με τη δική του χορευτική δεινότητα αποδίδοντας συγκλονιστικά το ηρωικό στοιχείο του Καλύμνιου δύτη, ο οποίος, αν ανάπηρος από τη «νόσο των δυτών», επιμένει να βγαίνει στο χορό. Αυτό το καλυμνιακό πολιτιστικό στοιχείο του ήθους του σφουγγαρά, ανέπτυξε η κ.α Μαγιόγλου στο μυθιστόρημά της, το οποίο έχει κοσμοπολίτικο ξεδίπλωμα, καθώς η υπόθεσή του ταξιδεύει στην Ευρώπη και επισκέπτεται τη γενέτειρα του χορού, την Κάλυμνο.  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι καθηγ. παν/μίου αδελφοί Καρπάθιοι, Θεμιστοκλής-παιδίατρος και Σακελλάρης-γυναικολόγος-μαιευτήρας, με τις συζύγους τους, οι πρώην πρόεδροι της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής κα. Κατ. Γιαννάτου και κ. Αντ. Κουντούρης, οι αδελφές Καπελλά Άννα-μαθηματικός, Μαρία-φιλόλογος, Νίκη-πολ. μηχανικός, δημ. σ/λοι, εκπ/κοί και φίλοι του Αναγνωστηρίου.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε μικρό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, στο οποίο οργανοπαίκτες ήταν το νεαρό δίδυμο των ταλαντούχων Αγγέλου Κυράννη και Σπύρου Κάππα, και «το χορό του μηχανικού» χόρεψε ο κ. Γιώργος Μ. Ζερβός με συγχορευτές τους αδελφούς Μανώλη και Αντώνη Γ. Κοπανέζο. Τη συνέχεια είχαν οι καλύμνικοι χοροί ίσος και σούστα με τη συμμετοχή κι άλλων χορευτών.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρό μπουφέ του Αναγνωστηρίου, που περιλάμβανε φρούτα εποχής (φραγκόσυκα και σταφύλια) και αναψυκτικά.

Ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση, άρτια οργανωμένη, σε έναν εξαιρετικό χώρο. 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version