Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γ. Πικραμμένος, Η Λίθινη Εποχή στο Αιγαίο Κύριο

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, της 31ης Ιουλίου, το Αναγνωστήριο «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»

φιλοξένησε στο βήμα του τον βιολόγο συμπατριώτη μας κ. Γιάννη Πικραμμένο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, που ήταν κατάμεστο, παρά την ακαταλληλότητα της εποχής αυτής για παρόμοιες συνάξεις.

            Το θέμα του ομιλητή ήταν: «Η Γης και ο Άνθρωπος της Λίθινης Εποχής στο Αιγαίο». Μια διάλεξη-ενημέρωση για τα υφιστάμενα στη σύγχρονη έρευνα της Παλαιοανθρωπολογίας στο χώρο του Αιγαίου κατά τη Λίθινη Εποχή. Η «Επανάσταση» που επέφερε κυρίως η τεχνική της ανάλυσης του «αρχαίου» DNA - μαζί και με άλλες τεχνικές – στη μελέτη των ανθρώπινων απολιθωμάτων.

            Αναφέρθηκε στις γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν διαχρονικά και στο πώς αυτές επηρέασαν την εξέλιξη του πολιτισμού των ανθρώπινων πληθυσμών που κατοικούσαν στον Αιγαιακό χώρο. Στα συμπεράσματα από την κληροδότηση γονιδίων των προγονικών εκείνων πληθυσμών στους σύγχρονους Homo sapiens.

            Μίλησε για τη σημασία του Αιγαιακού χώρου στη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης των ανθρώπων που τον κατοικούν στους αιώνες και για τη μετάδοση του πολιτισμού τους στη Δύση.

            Εξέφρασε την πεποίθηση για ύπαρξη ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο των Καλύδνων και άλλων περιοχών του Αιγαίου, ήδη από την πρώιμη Παλαιολιθική Εποχή.

‘Έκλεισε με την ευχή να συνεχιστούν οι έρευνες για τη διατήρηση και προβολή των σπηλαιολογικών και υποθαλάσσιων προϊστορικών περιοχών της Καλύμνου και του ευρύτερου χώρου του Αιγαίου.

            Ο ομιλητής υποστήριξε τεχνικά τη διάλεξή του με πλούσιο κι ενδιαφέρον  εποπτικό υλικό. Εκείνο, όμως, που εντυπωσίασε το ακροατήριο ήταν ότι, πέρα από την άρτια επιστημονική προσέγγιση του θέματος μ’ έναν  βαθιά τεκμηριωμένο λόγο, την ομιλία του διαπερνούσε το πάθος του και η αγάπη του για την ιστορία της πατρίδας μας, του Αιγαίου,  της γενέτειράς μας, ακόμη και για «τα δίκαια της φυλής μας», κάνοντας  σχετικές αναφορές και σε άλλες πτυχές και παραμέτρους αυτής της προσέγγισης, με τροφοδοτικό  νοηματικό πυρήνα  - πάντα – αυτό καθ’ αυτό το θέμα του. Αυτή η άκρως επιστημονική ανάλυση διανθίστηκε με επιτυχία και με ποιητικό λόγο που την κατέστησε πιο εύληπτη, πιο ελκυστική και πιο ενδιαφέρουσα. Λόγος επιστημονικός, γλαφυρός, δοσμένος με συναίσθημα και σεβασμό στον αποδέκτη.

            Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του στο βήμα του ιστορικού Ιδρύματος και κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του.

            Στην εκδήλωση ήταν παρόντες: ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής, ο πρώην βουλευτής κ. Γιώργος Κασσάρας,ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστας Σταυλάς, οι πρώην δήμαρχοι κ. Γιώργος Ρούσσος και κ. Δημήτρης Διακομιχάλης, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη και φίλοι του Αναγνωστηρίου. (δ.τ.)

             

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos