Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια όψη της πολιτισμικής μας παράδοσης

Μπήκαμε σήμερα στον Ιούλιο, το μήνα που αφιερώνουμε στο Ρωμαίο αυτοκράτορα

Ιούλιο Καίσαρα (φωτο). Τον επόμενο μήνα, τον Αύγουστο, θα τον αφιερώσουμε και φέτος…  στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο.

Ελληνορωμαϊκή παράδοση (σ' αυτή την παράδοση "ακουμπάνε" και οι μήνες από Ιανουάριο έως και Ιούνιο).

Από Σεπτέμβριο και πέρα θα πιάσουμε την αριθμητική: επτά (Septem-Σεπτέμβριος), οκτώ (Octo-Οκτώβριος, δεν έχει "μ", αλλά εμείς του το κολλάμε), εννιά (Novem-Νοέμβριος), δέκα (Decem-Δεκέμβριος, αν και είναι 12ος μήνας, κάπου στο μέτρημα την πατήσαμε...)

Στις ημέρες μετράμε πιο εύστοχα: Δευτέρα (2η μέρα δηλ. μετά την Κυριακή), Τρίτη (3η), Τετάρτη (4η ), Πέμπτη (5η), αλλά εδώ σταματάμε το μέτρημα, γιατί έχουμε και την προετοιμασία, την Παρασκευή, με νηστεία κ.λπ. (το ίδιο κάνουν και οι Μουσουλμάνοι), για να υποδεχτούμε το Σάββατο των Εβραίων (άλλη παράδοση κι αυτή: Ελληνο-Χριστιανο-Εβραϊκή, μύλος η υπόθεση). Και βέβαια «κλείνουμε" με τη «μεγάλη μέρα του Σαββάτου», που θα έπρεπε να σταματάμε κάθε εργασία: «Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου), αλλά εμείς μεταφέραμε την αργία την Κυριακή, την ημέρα που είναι αφιερωμένη στον Κύριο. Εξαιρούνται οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν αργία και Σάββατο και Κυριακή. Πιάνουν την παράδοση απ’ τα κέρατα.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version