Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Καρδιολογικό Συνέδριο στην Κάλυμνο, για την «επιστήμη στο λαό» (foto & vd) Κύριο

Η Ελληνική Καρδιολογική εταιρεία, με προσωπική πρωτοβουλία του Καλύμνου

καρδιολόγου Γιάννη Καλλικαζάρου, και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καλύμνου, έφεραν στην Κάλυμνο το 8ο Περιφερειακό Συνέδριο Καρδιαγγειακών Παθήσεων, με τον ενότητα των τριήμερων εργασιών, 10/6 - 12/6/16,  υπό τον τίτλο «4ο Συνέδριο Καρδιαγγειακών Παθήσεων - Ημέρες Καλύμνου».

Το απόγευμα της Παρασκευής, 10/6/16, άρχισε τις εργασίες του το συνέδριο, στο ξενοδοχείο Ελιές., στις 7μμ. Όμως το συνεδριακό κέντρου του ξενοδοχείου ήταν κατάμεστο από τις 6μμ, για να ακούσει με πολύ ενδιαφέρον τις προσυνεδριακές ομιλίες των κ.κ. Καλοτίνας Κορφιά - δερματολόγου (Καρδιολογικά φάρμακα – Καρδιολογικές παρενέργειες), Ε. Μάτσακα (Κάπνισμα), Δημ. Κρεμαστινού -  ομ. Καθ. Καρδ.(Η κλινική σημασία των στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών),  τιμητική ομιλία εις μνήμη του Καλύμνιου ομ. Καθ. Καρδιολογίας  Ιω. Γιαλλάφου.

*

Η έναρξη του συνεδρίου έγινε με τους χαιρετισμούς από τους κ.κ. Ιω. Καλλικάζαρο – τ. πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Σ. Φούσα – πρόεδρο ΕΚΕ, Ε. Βόλο, αν. Δ/τη Νοσοκομείου Καλύμνου, Γ. Θεμέλαρο- έπαρχο Καλύμνου, Κ. Ζαΐρη – αντιδ/ρχο Γερ. Αποστολάτο, πρόεδρο Ιατρ. Συλλόγου Καλύμνου (ΙΣΚ), το μητροπολίτη ΛΚΑ Παΐσιο, και το βουλευτή (ΝΔ) Δωδ/νήσου κ. Μαν. Κόνσολα.

Στα πλαίσια της τελετής έναρξης έγιναν και οι καθιερωμένες βραβεύσεις. Ο Δήμος Καλυμνίων, διά του αντιδ/ρχου κ. Κ. Ζαΐρη, βράβευσε τον κ. Ιω. Καλλικάζαρο - τ. πρόεδρο ΕΚΕ. Ο πρόεδρος του ΙΣΚ κ. Αποστολάτος βράβευσε τους κ.κ. Σακ. Καρπάθιο – γυναικολόγο, ομ. Καθ. Παν. Αθηνών, τον κ. Γ. Πέρο – χειρουργό, ομ. Καθ. Παν. Αθηνών, και τον μικροβιολόγο κ. Λάμα. Οι γιατροί του Βουβαλείου Γ. Νοσοκομείου Καλύμνου, διά του δ/ντη της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Μαν. Τσικούρη, βράβευσαν τον κ. Ιω. Καλλικάζαρο. Ο ΙΣΚ, βράβευσε επίσης, διά του προέδρου κ. Αποστολάτου, τον Καλύμνιο επιχειρηματία του Ντάργουιν κ. Γιάννη Χαλίκο για τη μεγάλη του προσφορά στο Νοσοκομείο Καλύμνου με κατ’ επανάληψη δωρεές.

Μετά τις βραβεύσεις ξεκίνησε η ροή του συνεδριακού προγράμματος με τις ομιλίες, υπό μορφή στρογγυλού τραπεζιού (δέχονταν ερωτήσεις), των κ.κ.  Ιω. Καλλικαζάρου - τ. πρ. ΕΚΕ, Σ. Φούσα- προέδρου ΕΚΕ , Δ. Τούσουλη – καθ. Καρδιολογίας, και Π. Τούτουζα – ομ. Καθ. Καρδιολογίας.

Στο σημείο αυτό τέλειωσαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου (10/11).  Ακολούθησε ψυχαγωγικό πρόγραμμα με χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων, και στη συνεχεία δεξίωση.

*

Την επομένη, Σάββατο, 11/6/16, το πρόγραμμα ήταν πλουσιότατο σε ομιλίες. Διήρκεσε από τις 9π.μ.  μέχρι το απόγευμα, με ένα 15λεπτο διάλειμμα το μεσημέρι. Μίλησαν 23 καρδιολόγοι, οι περισσότεροι σε θέσεις δ/ντών καρδιολογικών κλινικών, καλύπτοντας ευρύτατο φάσμα θεμάτων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι κ. Ιω. Καλλικάζαρος-τ. πρ. ΕΚΕ, Κ. Τούτουζας-  αν. Καθ. Καρδιολογίας, Μ. Κουτούζης και Μ. Ζαΐρης.

Την Κυριακή, 12/6/16 - 9πμ-1μμ, το πρόγραμμα προβλέπει στρογγυλά τραπέζια, για θέματα  Καρδιολογίας και η Ομάδα Εργασίας Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και Εντατικής Θεραπείας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας θα πραγματοποιήσει Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, με δωρεάν συμμετοχή γιατρών, νοσηλευτών και πολιτών κάθε ηλικίας.

*

 Το συνέδριο αυτό, με τη μορφή των στρογγυλών τραπεζιών, είναι ένας ιδανικός τρόπος να «κατεβαίνει» η επιστήμη στο λαό και προπάντων η Ιατρική, η οποία για την ενημέρωση του λαού επεξεργάζεται θέματα που αφορούν αυτή τη ζωή. Η προσφορά  εκλαϊκευμένης παρουσίασης θεμάτων που αφορούν σε σοβαρά νοσήματα, στην προκειμένη περίπτωση σε καρδιολογικά νοσήματα, με την φετινή ειδίκευση στα καρδιοαγγειακά, καταξιώνει τους επιστήμονες που εμφορούνται από το ιδανικό «η Επιστήμη για τον Άνθρωπο».

Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε τη μέγιστη προσφορά του συμπατριώτη μας καρδιολόγου κ. Ιωάννη Καλλικαζάρου, τ. προέδρου της ΕΚΕ. Με τις καθιερωμένες πια «Ημέρες Καλύμνου» στα πλαίσια των Περιφερειακών Συνεδρίων Καρδιολογίας, τιμά και προβάλλει την Κάλυμνο. Δεν ξεχνά ούτε στιγμή την Κάλυμνο των γονιών του, της οικογένειάς του και των φίλων του, την Κάλυμνο με τις ελκυστικές άγριες ομορφιές της στη φύση και την (ταλαίπωρη) κοινωνία, την οποία συνδράμει πάντα με συγκινητική προθυμία, όποτε του ζητηθεί. Να τον συγχαρούμε, ακόμη και για το μνημόσυνο στον αξέχαστό μας και πολύ αγαπητό Γιάννη Γιαλλάφο, καθ. Καρδιολογίας παν. Αθηνών.

Και ως επίλογο θα σημειώσουμε ότι τα συνέδρια αυτά ο κ. Καλλικάζαρος τα βλέπει και ως ευκαιρία για κίνηση του συνεδριακού τουρισμού, ενός τομέα που η καλυμνιακή επιχειρηματικότητα στον τουρισμό, πλην του κ. Νικ. Ρεΐση, πολ. Μηχαν. & ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Ελιές,  δυστυχώς ακόμη δεν μπορεί να δει στα σοβαρά. Εννοείται ότι και η Δημαρχία Καλύμνου, διαχρονικά, παραπατάει και παραπαίει στα θέματα τουρισμού.

Πολλά τα συγχαρητήρια αξίζουν στο φίλο Γιάννη Καλλικάζαρο.        

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos