Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι Καλύμνιοι Ρόδου για το Ναυτικό Μουσείο Κύριο

Παρέμβαση στον ΓΓ Αποκ. Διοίκησης Αιγαίου

Ενωση Καλυμνίων Ρόδου

«Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας»

Ρόδος 2 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Παρέμβαση Ενώσεων Καλυμνίων Ρόδου και Αθηνών στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκο  Θεοδωρίδη, για αποκατάσταση του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου με τίτλο: «Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου – κλειστό λόγω γραφειοκρατίας» στην ιστοσελίδα www.kalymnos-news.gr  και την έκταση που έλαβε το θέμα από τις αναδημοσιεύσεις  στα τοπικά ΜΜΕ της Δωδεκανήσου, η πρόεδρος του προσωρινού δ.σ. της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» Μαρία Βάλλα, επικοινώνησε με το Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκο  Θεοδωρίδη, στον οποίο έθεσε το θέμα.

Ο κ. Θεοδωρίδης, παρέθεσε τους λόγους, εξαιτίας των οποίων η υπόθεση έχει σήμερα αυτή την εξέλιξη, γι’ αυτό και ο ίδιος, απέστειλε στο Δήμαρχο διευκρινιστικό έγγραφο, με τις προϋποθέσεις που θα συμβάλουν στη λειτουργία του Μουσείου, υπό την αιγίδα του Δήμου. Τόνισε, πως ένα Μουσείο, δεν λειτουργεί μόνο, με την επιθυμία και  το συναισθηματισμό των τοπικών αρχών και των κατοίκων, αλλά επιβάλλεται να έχει το κύρος των υπηρεσιακών εγκρίσεων. Εν τέλει, δήλωσε τη θετική του διάθεση, να προχωρήσει σε όποια νόμιμη,, απαραίτητη ενέργεια, της δικαιοδοσίας του, προκειμένου να συμβάλει στη δυνατή, θετική πορεία της επίλυσης του ζητήματος. 

Στη συνέχεια, σε επαφή με το δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, έγιναν γνωστές οι ενέργειες εκ μέρους των Ενώσεων Καλυμνίων Ρόδου και Αθηνών δια  μέσου των Προέδρων Μαρίας Βάλλα και Δημήτρη Καλικάτζαρου. Από την πλευρά του, ο κ. Γαλουζής, δήλωσε την έντονη ανησυχία του και την προσωπική του ενασχόληση με το θέμα, υπό την καθοδήγηση του κ. Θεοδωρίδη και σε συνεργασία με τους αρμόδιους των υπηρεσιών των υπουργείων και του δημοτικού συμβουλίου.

Αναφορικά με το θέμα, η Μαρία Βάλλα και ο Δημήτρης Καλικάτζαρος σε από κοινού δήλωση ανέφεραν: «Μας  αγγίζει προσωπικά και μας  θίγει το κλείσιμο του Ναυτικού Μουσείου Καλύμνου. Εξοργιζόμαστε δε, όταν αντιλαμβανόμαστε, ότι αυτό συμβαίνει, εξαιτίας παραλείψεων. Στο χώρο αυτό, ζωντανεύει ο θρύλος της σπογγαλιείας. Του σκληρού επαγγέλματος, που έκανε την Κάλυμνο ξεχωριστή και γνωστή παγκοσμίως, στο χώρο της οικονομίας και του εμπορίου.

Του επαγγέλματος που, ουσιαστικά, χρηματοδότησε και δημιούργησε τους πρώτους των πρώτων διεθνώς επιστημόνων, ειδικά στο χώρο της ιατρικής. Διότι σε κάθε Καλύμνιο δύτη, αναλογούσε οικονομικά, η φοίτηση ενός Καλύμνιου γιατρού. Δεν είναι δυνατόν να έχει μπεί λουκέτο σε αυτό το Μουσείο, που δημιουργήθηκε με δικές μας, προσωπικές και οικογενειακές δωρεές και στελεχώθηκε με εργαλεία του μόχθου, που όργωναν τις θάλασσες της Μπαρμπαριάς, της Αλεξάνδρειας, της Μαντρούχας, της Ντέρνας, της Βεγγάζης, της Σύρτης και της Τρίπολης.

Κάθε πόντος των εργαλείων αυτών, έχει βαπτισθεί για «αμέτρητα μαζαρόλια», στο Λιβυκό Πέλαγος, συνεπώς η Κάλυμνος έχει συμβάλει όσο κανένα άλλο νησί της ελληνικής επικράτειας, στον τότε κρατικό προϋπολογισμό. Δεν νοείται λοιπόν, οι επισκέπτες και οι ντόπιοι, να μην  έχουν εμπειρία, από τον χώρο, στον οποίο καταγράφεται και αναδεικνύεται, η οικονομία και ο πολιτισμός, μέσα από την απέραντη  ναυτοσύνη των Καλυμνίων».

     Ο Γεν. Γραμματέας                                                    Η Πρόεδρος

Αναστάσιος Κουντούρης                                               Μαρία Βάλλα

Τελευταία τροποποίηση στις

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου ποθητός μαγκούλιας δημοσιεύθηκε από ποθητός μαγκούλιας

    Από την ολιγόμηνη ενασχόληση μου με τα πολιτιστικά του Δήμου Καλυμνίων,έχω καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα που ανέφερε ο κος Τρικοίλης. Ο δήμος πρέπει ν' αναθέσει σε ένα εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο το φάκελο που λέγεται "ναυτικό μουσείο καλύμνου" -κάτι που αποτελεί βούληση του Δημάρχου κου Γαλουζή και νομίζω ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές-και να περιέλθει το οικοδόμημα στην κυριότητα του δήμου ώστε να νομιμοποιείται να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση.Το σίγουρο είναι ότι -πέρα από την όποια συναισθηματική προσέγγιση του θέματος-μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης.Επίσης,πρέπει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη "γκρίζα" κατάσταση δε φαίνεται να ενοχλεί το ίδιο έντονα όλους...

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

    Αν δεν δοθεί λύση στο ιδιοκτησιακό του... λεγόμενου "Ναυτικού Μουσείου" (που είναι μισό-μισό με το Λαογραφικό) το Μουσείο δεν ανοίγει, γιατί θα είναι παράνομη η λειτουργία του.
    Το ιδιοκτησιακό δεν το έπιασαν ποτέ καμιά δημαρχία. Η σημερινή έκρηξη των δύο συλλόγων είναι μεν δικαιολογημένη αλλά α)πολύ καθυστερημένη, και β) δεν έχει κέντρο της τη λύση του ιδιοκτησιακού. Να γίνει πρώτα ιδιοκτησία του Δήμου το οικοδόμημα και μετά όλα τα άλλα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version