Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Αναγνωστήριο για την επέτειο της Άλωσης Κύριο

Το Αναγνωστήριό μας διοργάνωσε το απόγευμα της 29ης Μαΐου,

στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου, ειδική εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Βασιλεύουσας. Μίλησε ο αρχαιολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Κουτελλάς, με θέμα: «Ταξίδι στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη».

Αναφέρθηκε με γλαφυρότητα, ιστορική ακρίβεια και πληρότητα στην τρισχιλιετή πορεία της Πόλης. Από την ίδρυσή της μέχρι την πτώση της, όπως: Επιλογή της θέσης από τον Μ. Κωνσταντίνο για την οικοδόμησή της, χάραξη των ορίων της, φάσεις ανέγερσης των μεγάλων ιστορικών και ανεπανάληπτων μνημείων της (Παλάτια, Αγιά Σοφιά, Μοναστήρια, Υδραγωγείο, Δεξαμενές, Ιππόδρομος, Θεοδοσιανά τείχη κλπ.), Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους (1204) και Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους (1453). 

 

Ήταν μια ολοκληρωμένη, καλά δουλεμένη και αριστοτεχνικά δομημένη παρουσίαση, που καθήλωσε, κυριολεκτικά, το ακροατήριο για μία και πλέον ώρα. Στηριγμένη σ’ ένα πολύ πλούσιο, πρωτότυπο κι εξαιρετικά ενδιαφέρον εποπτικό υλικό, έδινε τη δυνατότητα στον παριστάμενο να γεφυρώνει αυτά που άκουγε μ’ αυτά που έβλεπε. Το αποτέλεσμα αυτής της σύζευξης ήταν, πράγματι, απολαυστικό, και το νοερό ταξίδι στην « Θεοφρούρητον» ανεπανάληπτο.

Γεγονός είναι ότι οι αναφορές στη θρυλική αυτή Πόλη – στο μεγαλείο της κατά την ακμή της και στην οδύνη που έφερε η ανείπωτη καταστροφή της δύο φορές- γεμίζουν με ανάμεικτα συναισθήματα εμάς τους Ρωμιούς. Κυριαρχούν, οπωσδήποτε, αυτά του πόνου, της θλίψης και της οργής! Αναστενάζεις, πονάς και συλλογίζεσαι: Τι είχε το Γένος των Ελλήνων και τι έχασε… Μ’ αυτά που γνωρίζεις για την Πόλη απ’ το σχολείο, και μ’ αυτά που προστίθενται κατά καιρούς από τέτοιες εκδηλώσεις στο γνωστικό σου ρεζερβουάρ καταλήγεις να συμφωνείς απόλυτα μ’ αυτά που έγραψε η Σοφία Ν. Σφυρόερα:

 «Κωνσταντινούπολη. Πόλη του μύθου και της ιστορίας. Της δόξας της αλλοτινής. Πόλη του ονείρου, των εθνικών ελπίδων. Πανέμορφη, ονειρική, φιλάει ράθυμα, μα αρχοντικά, τα χείλη της Ευρώπης και της Ασίας. Κωνσταντινούπολη. Τόσο οικεία, τόσο ελληνική, τόσο τούρκικη, τόσο παγκόσμια. Μια πόλη αυτόνομη, ελεύθερη, που την κατοίκησαν, την αγάπησαν παράφορα, με πάθος, την ονειρεύτηκαν, την κέρδισαν και την έχασαν…»

Στο χώρο του ισογείου λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας από την Εφτάλοφη, την οποία επιμελήθηκαν οι Μιχάλης Κυράννης και Νικόλας Κουτελλάς, από το Νεοκλασσικό Κυράννη.

Προλόγισε ο γραμματέας του Αναγνωστηρίου κ. Γιάννης Θεοφιλίδης και έκλεισε με ευχαριστίες ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Παναγιώτης Γιαμαίος. Με υπόδειξη του παρόντα Μητροπολίτη μας κ. Παϊσίου εψάλη στο τέλος το γνωστό κοντάκιο προς τιμήν της Θεοτόκου « Τη Υπερμάχω Στρατηγώ…».

Από το Αναγνωστήριο

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version