Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ρούσσος- Χριστοδούλου για την αξιοποίηση της χωράφας Κύριο

Την Κυριακή, 29.5.16,  ο πρ. δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος μαζί με τον αντιδ/ρχό του

κ. Φιλ. Χριστοδούλου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, στις 10π.μ.  Θέμα της συνέντευξης, η αξιοποίηση της χωράφας της Φωκίαινας στον Άγ. Θεολόγο, στον Παντίνο.

*

Η συνέντευξη αυτή αποτελεί(;) την απαρχή του β΄ μέρους στην θέμα που απασχόλησε ίσαμε τώρα τρεις δημαρχίες: Ρούσσου – 8ετίας, Διακομιχάλη – 4ετίας και Γαλουζή – 1ο έτος 5ετίας). Το α΄ κεφάλαιο άρχισε να γράφεται επί δημαρχίας Γ. Ρούσσου και αντιδ/ρχου κ. Φίλ. Χριστοδούλου, και ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Γ. Γαλουζή, με την απαλλοτρίωση του κτήματος

Το κτήμα έχει έκταση 3,5 στρ, κόστισε 443,700€, εκ των οποίων οι 390.000 είχαν εκταμιευτεί από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, επί δημαρχίας Ρούσσου.  Το υπόλοιπο του ποσού κατέβαλε η σημερινή δημαρχία του κ. Γαλουζή, η οποία και πραγματοποίησε την αγορά.  

*

Με τη συνέντευξή τους αυτή οι κ. Ρούσσος-Χριστοδούλου άνοιξαν το β΄ κεφάλαιο , την αξιοποίηση του κτήματος. Επιδιώκουν να προκαλέσουν δημόσιο διάλογο μέσω Facebook, στο οποίο όποιος θέλει θα καταθέτει τη δική του πρόταση. Και αφού διαμορφωθεί ένα κλίμα κοινωνικού διαλόγου, οι κ. Ρούσσος και Χριστοδούλου θα κωδικοποιήσουν την πρόταση της κοινωνίας και θα την καταθέσουν στον κ. δήμαρχο για να προωθήσει το θέμα.

Στις εισηγητικές τους τοποθετήσεις οι κ. Ρούσσος & Χριστοδούλου μίλησαν για την ανάγκη να δημιουργηθεί στο κτήμα ένας ευρωπαϊκού τύπου αστικός χώρος με παιδική χαρά και λίμνη με πάπιες καθώς και με την αναζωογόνηση του υπάρχοντος περιβολιού. Επίσης να διανοιχτεί δρόμος που θα ενώνει τον οικισμό της Χώνης με το δημόσιο δρόμο στον εκεί οδικό κόμβο που διασταυρώνονται δρόμοι ανόδου και καθόδου.

Ως πρώτο βήμα υπέδειξαν να φυτέψει ο Δήμος δέντρα περιβολιού και να ενεργοποιήσει το εγκαταλειμμένο πηγάδι, να έχει άνθρωπο που θα ποτίζει το τα δέντρα, ώστε να πηγαίνουν εκεί παιδιά με τους γονείς τους (προφανώς θα υπάρχει και φύλακας - τουλάχιστον ένας) να βλέπουν στοιχεία της παράδοσής μας: το πηγάδι, η χαβούζα με χρυσόψαρα, τα κανάλια και τους καταπότες, τον περιβολάρης που θα να καλλιεργεί και κηπευτικά κ.λπ.  

Για την αναπαλαίωση του σπιτικού, των υποστατικών του περιβολιού και του όλου αγροτικού «οίκου» με την ιστορική του έννοια, δεν έγινε λόγος.

Ο ρόλος της κοινωνίας

Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα (το οποίο περιεχόταν και στην πρόταση της δημαρχίας του για την τεκμηρίωση του αιτήματος για την απαλλοτρίωση του κτήματος), ο κ. Ρούσσος τόνισε με έμφαση την ανάγκη να δραστηριοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να πρωτοστατήσει στην αξιοποίηση του κτήματος.

Ο κ. Ρούσσος, επί δημαρχίας Δ. Διακομιχάλη είχε συγκροτήσει ειδική επιτροπή από κατοίκους και επιτρόπους του Αγ. Θεολόγου, η οποία προσπάθησε να δώσει κίνηση στην επίλυση του θέματος, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα και η επιτροπής αυτοδιαλύθηκε σιωπηρώς. Η νέα πρόταση του κ. Ρούσσου είναι να γίνει  κοινωνικός διάλογος μέσω FB.

Ερωτήσεις από την ΑΡΓΩ

Στην ερώτησή μας (ΑΡΓΩ) αν την αξιοποίηση της χωράφας, έτσι όπως την εννοεί, την έχει κοστολογήσει, ώστε να υπάρχει μια εικόνα για το πόσα εκατομμύρια κοστίζει, ο κ. Ρούσσος απάντησε ότι στην παρούσα φάση δεν έχει προτεραιότητα η εκτίμηση του κόστους.

Και στην δεύτερή μας ερώτηση προς τα πού «βλέπει» για την αξιοποίηση του κτήματος: Δήμο, περιφέρεια ή ευρωπαϊκούς πόρους, η απάντηση περιείχε την αναφορά σε ευρωπαϊκά προγράμματα και το κάλεσμα του Δήμου να κάνει την αρχή της αξιοποίησης με δενδροφυτεύσεις, ενεργοποίηση του πηγαδιού και του αρδευτικού συστήματος κ.α.   

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version