Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με τη ΘΟΚ «Δεν είμ’ εγώ», Γρ. Ξενόπουλου (vd-φωτο) Κύριο

Με το θεατρικό του Γρ. Ξενόπουλου «Δεν είμ’ εγώ», η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου (ΘΟΚ)

δίνει και πάλι την ευκαιρία στους Καλύμνιους να απολαύσουν θέατρο με ηθοποιούς της Καλύμνου, ερασιτέχνες στο επάγγελμα αλλά επαγγελματίες στην απόδοση, καθώς διαθέτουν τις αρετές που απαιτεί το θέατρο: ταλέντο υποκριτικής, πάθος, εργατικότητα και ψυχή την ώρα της ερμηνείας πάνω στη σκηνή. 

Προφανώς αυτές οι αρετές δεν ξεπηδάνε μόνες του και αυθόρμητα, εδώ και 20 χρόνια, αλλά περνάνε από την εκπαίδευση της σκηνοθέτιδας κ. Κατερίνας Κλωνάρη, που είναι και η ιδρύτρια της ΘΟΚ, πλαισιωμένη από εκλεκτούς και πιστούς συνεργάτες, ηθοποιούς, τεχνικούς και γενικών καθηκόντων. Η ΘΟΚ προσφέρει στην Κάλυμνο Τέχνη, όταν οι πολιτικοί τρέχουν στα δικά τους πεδία πολιτικής, αλλοτριωμένοι από κάθε έκφραση αισθητικής και αληθινού πολιτισμού.

Παρακολουθήσαμε την παράσταση της 25/5/16, στο (…) Θεατράκι του Δήμου, σε σκηνοθεσία - διασκευή της κ. Κατερίνας Κλωνάρη. Το αποτέλεσμα, προφανώς,  πάνω στη σκηνή είναι συλλογικό έργο, που ξεκινά από τη σκηνοθεσία η οποία αποτυπώνεται στις ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά στηρίζεται στη συμβολή όλων των τεχνικών της παράστασης:  στα σκηνικά, στις κονσόλες ήχου και φώτων, στα κοστούμια στο μακιγιάζ, στις λεπτομέρειες τεχνικής φύσεως αλλά και στους  αθόρυβους συνεργάτες στην υποδοχή του κοινού κ.λπ.

Η επιτυχία της παράστασης αποκτά μεγαλύτερη αξία, να «μετρήσει» κανείς τα ηθογραφικά στοιχεία του έργου. Η υπόθεση αποτελεί μια περίπλοκη σύνθεση αντιθετικών κωμικών καταστάσεων που έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Η καλπάζουσα φαντασία του συγγραφέα φτάνει στα άκρα, οδηγώντας  τους ήρωες του σε εξαιρετικά δύσβατους δρόμους «ηθοποιίας», στα όρια της γελοιοποίησης των ηρώων και δραστών που χάνουν την αυτοσυνειδησία και επίγνωση του «εγώ» τους.

Δομημένο του έργο πάνω σε τέτοια δεδομένα του «μύθου» η θεατρική απόδοση αυτού του έργου του έργου αποτελεί «επικίνδυνο» εγχείρημα. Μπορεί η παράσταση να ισοπεδωθεί σε μια τετριμμένη και ανιαρή ιστοριούλα ή, αν διαπνέεται από πάθος, να αναδειχτεί σε εκλεκτή παράσταση και να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, χωρίς κενά χαλάρωσης. Αυτό ακριβώς που πέτυχε η κ. Κατ. Κλωνάρη με τους συνεργάτες της.  Η σκηνοθετική ερμηνεία αλλά και υποκριτικές ικανότητες των ηθοποιών, με τη στήριξη των τεχνικών της παράστασης, ολοκληρώνουν μια θεατρική επιτυχία.

Στοιχεία της παράστασης

Ηθοποιοί: Άρης Γιαννακόπουλος, Σπύρος Ζαΐρης, Κική Ανδράλα, Ειρήνη Βαλσαμίδη, Ελπινίκη Καρβέλη, Σωτήρης Βαγιανός, Μιχάλης Μακρυλλός, Σέβη Πανάτου, Άννα Κλωνάρη, Μαρία Τυρίκου-Εργά, Σταματία Μάγκου, Μιχάλης Στύλας, Μικές Γαβαλάς, Μανόλης Μάγκος, Θανάσης Παστρικός.

Δημιουργοί: Σκηνοθεσία: Κατερίνα Κλωνάρη, Σκηνικά: Μιχάλης Μπουτκάρης, Θεοδοσία Καλαϊτζή, Κατασκευή σκηνικών: Χρήστος Μανιάς, Κονσόλα ήχου: Παντελής Τρικοίλης, Κονσόλα φώτων: Ειρήνη Λάμπρου, Κοστούμια: Αΐντα Ταυλαρίου, Χέμπρυ Σδρέγα, Μαλλιά-Μακιγιάζ: Γρηγορούλα Κακιά, Τεχνικός: Θανάσης Παστρικός, Φροντιστήριο: Στέλλα Χαραμαντά.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos