Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ακούστε (vd) την ανωτερότητα της Βυζ. Μουσικής Κύριο

Το μουσικό χρώμα της Βυζαντινής Μουσικής (ΒΜ) και η ερμηνευτική μεγαλοπρέπεια

των ψαλμών, είναι οι μοναδικές αισθητικές αρετές που κρύβουν πολλές οι συνθέσεις των μεγάλων κλασικών της ΒΜ και της βυζαντινής μουσικής μας παράδοσης.  

Για επιβεβαίωση, παρουσιάζω ως παράδειγμα το Δοξαστικό των Αίνων, της Κυριακής του Παραλύτου (Κύριε τον παράλυτον…), που προσπάθησα να αποδώσω χθες (22/6/2016) στην εκκλησία μου, στον ι. μητρ. ναό του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου.

Δε θα πω πολλά εισαγωγικά, απλώς παρακαλώ τον ακροατή να προσέξει με τι μουσική αποδίδονται λέξεις και φράσεις του ύμνου. Ιδιαίτερη προσοχή στην παρακάτω φράση, όπως τη χωρίζω κατά τις επιμέρους μουσικές γραμμές. 

(Μια λεπτομέρεια: είμαι και στα 74 μου χρόνια, αλλά το πάθος δε σβήνει, παρά τις εσωτερικές αντιξοότητες του ιεροψαλτικού λειτουργήματος…Κι άλλη μια λεπτομέρεια: η μουσική αυτή απόδοση καλύπτει δύο κλίμακες, παρά μία νότα»).

Προσέξτε λοιπόν τα εξής σημεία:

«ότι της φωνής Σου / οξυτέρα / η ενέργεια / εδείχθη / και το δυσβάστακτον / βάρος / απέρριψεν…»

Τέτοιες μουσικές μόνο η Β.Μ χαρίζει.

Ο υπευθύνως… δηλών

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης

Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Σωτήρος Χριστού

από το 1966…

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Φανή Κουτούζη δημοσιεύθηκε από Φανή Κουτούζη

    Σακελλάρη, αν και μη ειδική, αισθάνθηκα το μεγαλείο που εκπέμπουν τα λόγια , η μουσική και η ερμηνεία! Συγχαρητήρια,Φανή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version