Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Πανέμορφο ταξίδι από μελωδίες...»

Με την Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος»

 

Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος»

www.arxipelagos.org ¯ e-mail: info@arxipelagos.org

Μεγάλη υπόθεση το πώς η μουσική και το τραγούδι μπορούν να σου αλλάξουν εντελώς τον εσωτερικό σου κόσμο μέσα σε μόλις 1,5 ώρα ενός ανοιξιάτικου απογεύματος, έκανα ένα πανέμορφο ταξίδι μέσα από μελωδικές νότες ξεκινώντας από άσματα στο πνεύμα των άγιων ημερών που έρχονται περνώντας σε Μικρασιάτικα τραγούδια και τραγούδια της Δωδεκανησιακής παράδοσης και κλείνοντας με το γνωστό αλλά πολύ όμορφο “Έχε γειά Παναγιά” και όλα αυτά μέσα από την εκδήλωση “από την Μικρά Ασία στα Δωδεκάνησα” στην Εστία Νιας Σμύρνης από την Πολιτιστική Ομάδα Αρχιπέλαγος με την μοναδική ερμηνεία της υπέροχης Μαρίνας Μανωλάκου και την εξαίσια μουσική των Μανώλη Καρπάθιου στο κανονάκι, Σωτήρη Μαργώνη στο βιολί και Βασίλη Οικονόμου στα κρουστά!!!! Σας ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη παρουσίαση!

Κ. Α. 

            (θεατής)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 7.00 μμ, έγινε η παρουσίαση της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” , στην αίθουσα “Πάνος Χαλδέζος” της Εστίας Νέας Σμύρνης , με τίτλο “Από την Μ. Ασία στα Δωδεκάνησα”.Το θέμα της παρουσίασης ήταν η αλληλεπίδραση της Μικρασιατικής μουσικής και κουλτούρας, σ' αυτήν των Δωδεκανήσων. Ένα ακρόαμα που ευχαριστήθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Το καλωσόρισμα στην είσοδο της Εστίας από τέσσερις κοπέλες με τοπικές φορεσιές των Δωδεκανήσων και της Μ. Ασίας (Λέρος, Πάτμος, Σύλλη Ικονίου,Κάλυμνος), συνεχίστηκε με κέρασμα (γλυκό κρασί Καλύμνου & χαλβάς πολίτικος) στην είσοδο της αίθουσας εκδηλώσεων από άλλες τέσσερις περιοχές των Δωδεκανήσων (Αστυπάλαια, Σύμη, Κάσος, Ρόδος). Την παρουσίαση προλόγισε η Αντιπρόεδρος της Εστίας Ν. Σμύρνης κ. Ελισάβετ Πιτσαδιώτη. Από το Δ.Σ. της Εστίας παρέστησαν και η κ. Μαραγκού, η κ. Καραφυλλάκη-Παπαδοπούλου και ο κ. Ζάκας.

Παρόντες από την Δωδεκανησιακή παροικία οι :

·       Πρόεδρος & αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων “η Παναγιά του κάστρου”  κ.κ. Γιώργος Χλωρός & Χριστόδουλος Κοκκώνης

·       Πρόεδρος της Ένωσης Ροδίων Αθηνών – Πειραιώς κ. Γεώργιος Ψαράς

·       Πρόεδρος των Συμιακών νέων “Ο Νιρέας” κ. Καθολική Κατσαρά

·       π.Πρόεδρος Συνδέσμου απανταχού Αστυπαλαίων κ. Νικ. Ρουσσέτος

·       π.Πρόεδρος απανταχού Καρπαθίων κ. Φραγκίσκη Σταυράκη

·       Γ. Γραμματέας του Κοινωνικού συλλόγου Συμαίων “Πανορμίτης” κ. Δέσποινα Αγγελίδη-Μαρκαντέ

·       εκπρόσωποι από το Δ.Σ. της  Δωδεκανησιακής Μέλισσας κ. Λουίζου Κρυσταλλία & κ. Βιβή Βόνδα , από τον σύλλογο Πατμίων, σύλλογο Κασίων κ.α.

Χαιρετισμό έστειλε και ο βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Νίκος Ζωίδης .

Η εκδήλωση :

Μέσα από την αφήγηση της κ. Ευδοκίας Βουβάλη και την ταυτόχρονη προβολή φωτογραφικού υλικού, η Μαρίνα Μανωλάκου ξεδίπλωσε το ταλέντο της , ερμηνεύοντας Μικρασιάτικους και Δωδεκανησιακούς ύμνους και τραγούδια , στο πνεύμα των ημερών (Σαρακοστή, Μ. Εβδομάδα) αλλά και αρκετά τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στο CD “Στρογγυλομηλοπρόσωπη”, συνοδευόμενη από τον Μανώλη Καρπάθιο στο κανονάκι, τον Σωτήρη Μαργώνη στο βιολί και τον Βασίλη Οικονόμου στα κρουστά.

Τα κάλαντα του Λαζάρου από την Ρόδο,το Μοιρολόϊ της Παναγιάς από τα Δωδεκάνησα και από το Ικόνιο Μ. Ασίας, αλλά και το “Τζιβαέρι”, το “για σφουγγάρι για τομάρι”, το “Ερήνη”, “μήλο μου και μανταρίνι” και πολλά άλλα “ταξίδεψαν” το κοινό πότε στις χαμένες πατρίδες και πότε στα μαργαριτάρια του Αιγαίου , τα Δωδεκάνησα ! Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα Ζεϊμπέκικο χορό Σμύρνης και το γνωστό χασαποσέρβικο “έχε γειά Παναγιά”

Ευχαριστίες:

Ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά, όλα τα μέλη και τους φίλους της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” , που συμμετείχαν σ' αυτή την παρουσίαση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Μανώλη Καρπάθιο και την Μαρίνα Μανωλάκου, τον Σωτήρη Μαργώνη και τον Βασίλη Οικονόμου.

Τους χορευτές μας από Κάλυμνο: Ειρήνη Σκουτέλλη, Αντώνη και Μανώλη Κοπανέζο, Μιχάλη Εργά, Αριστείδη Μελά και Παναγιώτη Θεοδωρίδη. Την δασκάλα  χορού κ. Παρασκευή Λεβεντάκου. Την Καθολική Κατσαρά, την Μαρία Αναστάσσογλου και τον Σταύρο Θεοδωρίδη , στην γενική υποστήριξη.

Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  στους συλλόγους που πρόθυμα έστειλαν τις κοπέλες με τις τοπικές φορεσιές, που κόσμησαν με την συμμετοχή τους την εκδήλωση μας.

1.    Σύνδεσμος απανταχού Αστυπαλαίων “Παναγιά η Πορταΐτισσα” με την Αναστασία Παπανικόλα

2.    Σύλλογος Κασίων με την Ιωάννα Φούντη

3.    Πανελλήνια ένωση Λεριών “η Παναγιά του κάστρου” με την Λίνα Κουμπιού

4.    Σύλλογος Πατμίων “Εμμ. Ξάνθος o Φιλικός” , με την Παναγιώτα Μπελίτσου

5.    ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ – Έκφραση Πολιτισμού & παράδοσης- Λίνα Λαβούτα Μαντά, με την Βάγια Καραμήτρου (φορεσιά Σύλλης- Μ. Ασίας)

6.    Ένωση Ροδίων Αθηνών- Πειραιώς , με την Σοφία Παπαγεωργίου

7.    Σύλλογος Συμιακών νέων “ο Νιρέας” , με την Αγγελική Κουντούρη

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε  το Δ.Σ. της φιλόξενης Εστίας Νέας Σμύρνης , που για δεύτερη φορά έδειξε την εμπιστοσύνη του στην Πολιτιστική μας ομάδα και ιδιαίτερα την κ. Θεμιδα Καραφυλλάκη - Παπαδοπούλου και τον κ. Ανδρέα Ζάκα για την  υποστήριξή τους .

Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version