Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΜΟΥΖΑΛΑ ΙΩ. Κύριο

«Ευαισθησίες» σε ένα θέατρο του κερατά. Επιγραμματικά:

 

1) Ο Αν. Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας δεν διατύπωσε άποψη όταν ξέφευγε η κοτσάνα, σαρδάμ, ασυναίσθητη μπούρδα περί Μακεδονίας. Και πρέπει οι ανεγκέφαλοι δημοσιογράφοι της ΕΤ1 να καταλάβουν ότι όταν λένε ότι ο υπουργός Μουζάλας "αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία" εκφράζουν την άποψη ότι το είπε ήταν συνειδητή η φράση του, ότι αυτές είναι οι ιδέες του.

2) Ο δημοσιογράφος Τσίμας που του πήρε συνέντευξη κράτησε βρόμικη στάση. Γιατί δεν ρώτησε το Μουζάλα εκείνη την ώρα αν πιστεύει αυτό που είπε; Τίνος παιχνίδι έπαιξε ο "μέγας"  Τσίμας; Αφού ήταν τόσο βαριά η κοτσάνα του υπουργού, είχε δημοσιογραφική υποχρέωση να τον ρωτήσει.

3) Ο κ. Π. Καμένος νομίζει ότι βρήκε την ευκαιρία να "κάνει παιχνίδι". Όταν όμως ήταν στη ΝΔ και ο (παλαιός) Μητσοτάκης πρότεινε να δεχτούμε το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια, με το σκεπτικό ότι "σε 10 χρόνια θα έχει ξεχαστεί αυτή η υπόθεση", ο Καμένος δεν ζήτησε την παραίτηση του Μητσοτάκη. Έβγαλε μια ηρωική μούγκα. Και επί τη ευκαιρία: Όταν ως υπουργός Άμυνας χάθηκαν τρεις αξιωματικοί του στο Κίναρος, δεν παραιτήθηκε από ευαισθησία..., όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο...

4) Και ο νέος Μητσοτάκης, όπως και όλη η ΝΔ στην προτροπή τότε του πατρός Μητσοτάκη δεν έβγαλε λέξη. Με τη σιωπή τους συμφωνούσαν. Σήμερα εξαγριώθηκαν όλοι ακόμη και με την κοτσάνα, όχι άποψη αλλά κοτσάνα μες στη ζαλάδα του, τη στιγμή που διεθνώς πια έχει καθιερωθεί αυτή η ονομασία, μας αρέσει δε μας αρέσει, και εμείς κάνουμε πως δεν ακούμε.

5) Και κρυβόμαστε ηρωικά πίσω από το δάκτυλό μας όταν εμείς δεχόμαστε την ονομασία για τα Σκόπια "Πρώην Γουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Καλά, δε καταλαβαίνουμε ότι εμείς οι ίδιοι μέσα από αυτή την ονομασία-σιδηρόδρομο ονομάζουμε αυτό το κράτος "Δημοκρατία της Μακεδονίας"; Ή μήπως αλλάζει επειδή τη λέμε "Γιουγκοσλαβική"; Ή επειδή τη λέμε "Πρώην", που όμως υπάρχει σήμερα; Με αυτό το "πρώην" καθαρίσαμε;

6) Όταν ο Μουζάλας και ο Μητσοτάκης και κάθε Έλληνας πολιτικός μιλάει με τους Σκοπιανούς για το μεταναστευτικό και αυτοί ονομάζουν το κράτος τους Μακεδονία, εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Θα λένε αυτοί Μακεδονία και εμείς θα τους απαντάμε Σκόπια; Καταντήσαμε γελοίοι.

Όλη η ιστορία Μουζάλα είναι ένα θέατρο του κερατά.

Ενημερωτικά: Ο κ. Μουζάλας Ιω. είναι γιατρός-μαιευτήρας, ακτιβιστής, ανήκει στην ομάδα κοινωνικής προσφοράς «Γιατροί του Κόσμου».

(το κείμενο αυτό το καταχώρισα πρώτα στο FB –αντιμετώπιζα τεχνικό πρόβλημα – και το μετέφερα τώρα στην εφημερίδα)

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΧΑΗΛ ΠΟΥΓΟΥΝΙΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΧΑΗΛ ΠΟΥΓΟΥΝΙΑΣ

    Διαβάζοντας το παρόν άρθρο, θεωρώ ότι πέρα από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα - που προφανώς διαχρονικά εμπεριέχει το συγκεκριμένο ζήτημα, υφίστανται ορισμένες σταθερές, οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση:

    1ον : Ουδείς δύναται να διαγράψει την διαχρονική ιστορική αξία του Μακεδονικού Αγώνα, πριν από ένα περίπου αιώνα. Αγνοί Έλληνες πατριώτες, όπως ο Παύλος Μελάς, Ίων Δραγούμης, Λάμπρος Κορομηλάς κ.α θυσιάστηκαν στην Ιδέα της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό, αψηφώντας τις όποιες αντιξοότητες και βουλγάρικες θηριωδίες.

    2ον : Ουδείς δύναται να αμφισβητήσει ότι το «Μακεδονικό Ζήτημα» σκοπίμως επινοήθηκε από τον Josip Broz Tito. Μέχρι και το 1943 η ΠΓΔΜ ανήκε στη σύνθεση του Σερβικού κράτους και ονομαζόταν «Νότια Σερβία» ή «Vardaska Banovina», ήτοι «Διοίκηση του Βαρδάρη». Από τότε ρίχτηκε υστερόβουλα ο σπόρος μιας τεχνητής προσπάθειας εθνογένεσης, στο βωμό της εξόδου της Γιουγκοσλαβίας στο Αιγαίο και στη σύσταση μιας «μικρής βαλκανικής Ε.Σ.Σ.Δ».

    3ον : Είναι ιστορικά καταγεγραμμένη η εθνικά ανορθόδοξη προσέγγιση της Ελληνικής Αριστεράς και συγκεκριμένα του ΚΚΕ στο Μακεδονικό ζήτημα. Νωρίτερα ακόμη από την εμφύλια σύρραξη (1946 – 1949), διακηρυσσόταν επίσημα προς πάσα κατεύθυνση : « ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» (Ριζοσπάστης 1932), «ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ – ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (Ριζοσπάστης 1942), « Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ (Βελουχιώτης 1943). Επιπρόσθετα, η συνεργασία της Σλαβομακεδονικής Ένωσης ΣΝΟΦ με τον ΕΑΜ – ΕΛΑΣ σε στρατιωτικοπολιτικό επίπεδο επιβεβαιώνει την παραπάνω προσέγγιση.

    4ον : Σαφώς και έγιναν κραυγαλέα λάθη σε διπλωματικό επίπεδο, από όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 60 ετών, με αποτέλεσμα η γείτων χώρα να έχει δυστυχώς αναγνωρισθεί – με το συνταγματικό της όνομα – από 130 και πλέον κράτη. Τούτο όμως δεν ακυρώνει – σε καμιά περίπτωση – την εθνική στρατηγική που έχει χαράξει (παρά τις όποιες αδυναμίες της) η επίσημη Ελληνική Πολιτεία. Η Ιστορική συνέχεια χιλιετιών δεν ισοσταθμίζεται με τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες και αβλεψίες.

    Και κάτι τελευταίο. Πάνω απ’ όλα βρίσκεται η Πατρίδα και το εθνικό συμφέρον. Ο κάθε πολιτικός που κατέχει υπουργικό θώκο είναι υπεύθυνος για τις όποιες πράξεις και παραλείψεις του. Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από την αποφυγή ευθύνης στον οποιονδήποτε κυβερνητικό αξιωματούχο. Συνεπώς δεν ευσταθεί η λογική περί «σαρδάμ», «αβλεψίας» και «άλλοθι ευθύνης». Ας μην δίνουμε «συγχωροχάρτι» στο όνομα της «δήθεν» ελευθερίας έκφρασης ιδεών και απόψεων, οι οποίες δίνουν «τροφή» για πανηγυρισμούς στην ηγεσία των Σκοπίων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version