Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΖΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ ΡΟΔΟΥ Κύριο


Η Μαρία Πολύζου, η μεγαλύτερη σύγχρονη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος,

που στην αθλητική της καριέρα το κοντέρ της ψυχής της έγραψε αμέτρητα χιλιόμετρα, θα είναι παρούσα στον 3ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο της Ρόδου στις 17 Απριλίου 2016.

Η κα. Πολύζου, προσκεκλημένη από την Οργανωτική Επιτροπή, είναι η δημιουργός  της ομάδας «Marathon Team Greece By Maria Polyzou», η οποία πέρα της μαζικότητας – καθώς πλέον μέλη της είναι εκατοντάδες δρομείς διαφόρων ηλικιών – αναπτύσσει παράλληλα και διαρκώς έντονη κοινωνική δράση, γεγονός που συνάδει απόλυτα με τον κοινωνικό χαρακτήρα και τις αρχές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε μαραθώνιο δρόμο, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ατλάντα το 1996. Υπήρξε πρωταθλήτρια επί είκοσι συναπτά έτη και κάτοχος του ρεκόρ Ελλάδας, στο μαραθώνιο δρόμο, ρεκόρ που διατηρείται μέχρι και σήμερα με 2:33:40.

-Κατέχει την καλύτερη ελληνική επίδοση στην αυθεντική διαδρομή Μαραθώνας- Αθήνα με χρόνο 2:39:10 από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997, όπου κατέλαβε και την 12η θέση.

-Είναι κάτοχος του Πανελλήνιου Ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο με χρόνο 1:13:31 από το 1998.

-Κατέκτησε το Πρώτο Χρυσό Βαλκανικό Μετάλλιο σε Μαραθώνιο Δρόμο, σημειώνοντας Βαλκανικό Ρεκόρ τρέχοντας στην Κωνσταντινούπολη το 1990. Προς τιμήν της ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος μέσα στην πόλη.

-Κατέρριψε 14 Πανελλήνια Ρεκόρ, σε διάφορες αποστάσεις.

-Έχει τρέξει 34 Μαραθωνίους σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει ακόμα και σήμερα.

-Ανακηρύχτηκε Πρέσβειρα του Μαραθωνίου Δρόμου το 2009.

-Είναι Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου της Αθήνας και επίτιμος Μέλος των Μεταλλιούχων Ολυμπιονικών Ελλάδος.

-2-

 

-Ανακηρύχτηκε Επίτιμη Δημότης της Ιερής Πόλης του Μαραθώνα το 2008 από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Σπύρο Ζαγάρη και υπήρξε Διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου στο Μαραθώνα η συμβολή της οποίας ήταν καθοριστική για την δημιουργία αυτού του ιερού χώρου.

-Τον Ιούλιο του 2010 επανέλαβε ένα άθλο της Παγκόσμιας ιστορίας. Στην επέτειο των 2.500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα, η Μαρία διένυσε, τρέχοντας για τρεις ημέρες, την απόσταση από την Αθήνα στην Σπάρτη. Ξεκουράστηκε μία ώρα, και πήρε, τρέχοντας πάλι, τον δρόμο της επιστροφής. Στην Ακρόπολη πρώτα και από

εκεί στο τύμβο των πεσόντων στον Μαραθώνα. Όπως ακριβώς και ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης, απεσταλμένος των Αθηναίων στους Σπαρτιάτες να ζητήσει βοήθεια. Σε εφτά ημέρες η Μαρία, διένυσε 530 χιλιόμετρα, απόσταση που αντιστοιχεί περίπου σε 13 μαραθωνίους (42χλμ). Αυτός είναι ο Φειδιππίδειος Άθλος, και η Μαρία Πολύζου είναι η μοναδική γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που κατάφερε να τον επαναλάβει.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ

Συνδιοργανωτές του Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου, που μέσα από την Οργανωτική Επιτροπή ετοιμάζονται πυρετωδώς, είναι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, η «ΜΚΟ» Μαραθώνιος Ρόδου,

με την στήριξη του Δήμου Ρόδου, του ΔΟΠΑΡ και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον Μαραθώνιο Δρόμο, τα 10.000μ. και 5.000μ., θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 10 Απριλίου 2016.

Οι δηλώσεις για τα 1.000μ Δημοτικών Σχολείων θα γίνουν μέχρι την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016.

Δήλωση συμμετοχής μπορείτε να εκτυπώσετε από την ιστοσελίδα του αγώνα www.roadstorhodes.com ή

να προμηθευτείτε από το γραφείο πληροφοριών του Δήμου Ρόδου,

Αβέρωφ 3, 85100 Ρόδος, Τηλ.: 00302241035945.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε:

α. Με οnline εγγραφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.roadstorhodes.com

β. Με αποστολή της έντυπης δήλωσης με fax:  22410 30145  / Ε.Α.Σ ΣΕΓΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

γ. Αυτοπροσώπως στα παρακάτω σημεία:

-Ε.Α.Σ ΣΕΓΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Βύρωνος 1, 85100 Ρόδος / Τηλέφωνο:  22410 30145

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

(10.3.16)

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos