Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η επέτειος της 7ης Μαρτίου & οι αντιθετικές εικόνες Κύριο

Η φετινή επέτειος της Απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου είχε κάτι το ξεχωριστό.

Εμφάνισε έντονες αντιθετικές εικόνες, με λανθάνουσες πολιτικές διαφοροποιήσεις.

Α 1.  Το σύνηθες: Στη Δοξολογία, που έγινε στον ι. μητρ. ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστάτησε ο μητροπολίτης συμπαραστατούμενος από δέκα ιερείς και δύο διακόνους, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δασκάλα του 6ου ΔΣ κ. Χριστίνα Παπουτσή.

   2.   Αντίθεση Ι: Από το μέρος της πολιτείας δεν παρέστη κανένας υπουργός και κανένας πολιτικός κανενός κόμματος, αν και η ημέρα αυτή είναι για τα Δωδεκάνησα, πιο σημαντική και από την 25ης Μαρτίου, γιατί (α) η Δωδεκάνησος είναι το νεότερο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας και (β) σήμερα περνάει δύσκολες εθνικές στιγμές  μετά την κρίση των Ιμίων το 1996.

   3.  Αντίθεση ΙΙ.  Τη συνήθη ήρεμη ροή της Δοξολογίας, τάραξε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, απευθυνόμενος, τυπικά, στον κ. δήμαρχο, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον της πολιτείας – δηλ. των υπουργών κ.λπ. – μαζί με συναισθηματική έκρηξη, γιατί την Κάλυμνο δεν την τίμησε κανένας αυτή την ιστορική της ημέρα.

*

Β  1  Το σύνηθες:  Στην παρέλαση οι μαθητές, ΤΟ Λύκειο Ελληνίδων, οι πρόσκοποι τα αθλητικά σωματεία και ο στρατός έδωσαν τον εθνικό παλμό της ημέρας.

    2.  Αντίθεση: Ο αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής και δημοσιογράφος της ραδιοτηλεόρασης ΑΛΗΘΕΙΑ FM, κ. Νίκος Μαμάκας ανύψωσε  στον κεντρικό λιμενοβραχίονα ελληνική γιγάντια ελληνική σημαία περίπου 50 τ.μ. – άλλοι έγραψαν 460 τ.μ. δηλαδή μισό στρέμμα; Ήταν μια έκφραση παλλόμενης εθνικής ψυχής - και πέρσι την είχε ανυψώσει στην πρόσοψη του ξενοδοχείου ΟΛΥΜΠΙΚ. Όμως φέτος, λόγω προφανώς (α) κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ, και (β) προσφυγικού-μεταναστευτικού,

εκδηλώθηκε έντονος εθνικισμός, με πύρινα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

*

Γ  1  Το ΔΣ του Αναγνωστηρίου πραγματοποίησε από μια πολύ ωραία επετειακή εκδήλωση, με ομιλία από τον σ. δάσκαλο Θεολόγο Κουμουνδούρο και ένα σύντομο  και πολύ ωραίο μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του 2ου ΔΣ Πόθιας (Βουβάλη) υπό τη διεύθυνση του δασκάλου μουσικής του σχολείου κ. Γιώργου Γαλόπουλου.

    Ο κ. Κουμουνδούρος ήταν συναρπαστικός ως ομιλητής, καθώς, αν και μίλησε χωρίς χειρόγραφο ή σημειώσεις, καθήλωσε το πυκνό ακροατήριό του με την εντυπωσιακή ροή του λόγου του, που έφερε τα γνωρίσματα  πανηγυρικού λόγου εθνικής επετείου, με θεμέλιο την ιστορική τεκμηρίωση και εποικοδόμημα τη δεινή ρητορική τέχνη συνοδευόμενη από άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

   2   Αντίθεση: Με το καθαρώς εθνικό χρώμα της εκδήλωσης  και προπάντων της ομιλίας του κ. Κουμουνδούρου ήρθε η πολιτική προτροπή, με εθνικό μανδύα, προς το μητροπολίτη κ. Παΐσιο (ως συνέχεια της πρωινής καταγγελίας του σεβ/τάτου  για την απουσία αξιωματούχων της κυβέρνησης,  η προτροπή προς τον μητροπολίτη, «να αναλάβει επιτέλους τον εθνικό ρόλο που του ανήκει ως μητροπολίτη, απέναντι στην πολιτεία που έχει 48 υπουργούς και δεν έστειλε κανέναν στην Κάλυμνο».

*

Οι αντιθέσεις αυτές στην Κάλυμνο είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Θα λέγαμε, αποτελούν μέρος της καθημερινότητας.  

Αλλά το ιδεολογικό καταστάλαγμα από τις πιο πάνω αντιθέσεις  είναι ότι στις εθνικές επετείους μετέχουμε όλοι, όπως λέμε με μια ψυχή, αλλά με διαφορετικές πολιτικές ιδέες και με διαφορετικό εθνικό φρόνημα – ό,τι ακριβώς συμβαίνει και στις εκκλησίες κατά τις ιερές ακολουθίες .  

*

Στα πλαίσια του τριήμερου εορτασμού της εθνικής επετείου λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας, στο ισόγειο του αναγνωστηρίου  από τον κ. Μιχ. Κυράννη («Νεοκλασικό»)  και Νικ. Κουτελλά. Μεταξύ των εκθεμάτων ήταν μετάλλια του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Σκεύου Ζερβού και η πένα με την οποία ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών (1920). 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

4 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Φανή Κουτούζη δημοσιεύθηκε από Φανή Κουτούζη

    Συμφωνώ με την τοποθέτηση του κ. Μαγκούλια. To υπερβολικό αυτό μέγεθος θυμίζει, κατ'αναλογίαν, τις άναρθρες και, χωρίς επιχειρήματα κραυγές,που διαλέγουν μερικοί για να υπερασπιστούν τηνάποψή τους. Φανή Κουτούζη.

  • Σύνδεσμος σχολίου Ποθητός Μαγκούλιας δημοσιεύθηκε από Ποθητός Μαγκούλιας

    Της πατρίδας μου η σημαία…

    Η σηµαία αποτελεί για κάθε χώρα, για κάθε κράτος, το ιερότερο σύµβολό του, το πιο τιµηµένο και αγαπητό από το λαό του, την πολιτεία, το στράτευµα και την εκκλησία του. Η σηµαία αποτελεί για όλα τα κράτη ένα σύµβολο στο οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη και πολλές φορές ανυπέρβλητη ευλάβεια: αποτελεί το υψηλότερο σύµβολο ενός κράτους, µιας και σ' αυτό συµπυκνώνεται η ιστορία του, το παρελθόν του, το παρόν του, η προοπτική του στο µέλλον . Όλη η δυσνόητη και αφηρημένη ιδέα της πατρίδας και του κράτους περικλείεται µέσα στη σηµαία.
    Όλα τα προαναφερθέντα δεν έχουν καμία σχέση με το μέγεθος της σημαίας. Μάλιστα θα ‘λεγε κανείς ότι όσο μεγαλώνει το μέγεθος της σημαίας ,ξεφεύγοντας από το μέτρο , τόσο υποτιμάται ο συμβολισμός της σημαίας καθώς το μέγεθος αποβαίνει σε βάρος του συμβόλου.

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

    Μια διόρθωση: Πράγματι είναι 460 τ.μ. η ελληνική σημαία που ύψωσε ο Νίκος Μαμάκας στον κεντρικό λιμενοβραχίονα. Του τη δάνεισε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και μια παρόμοια υψώνεται στη Ζάκυνθο.
    Το μόνο που δεν είχε στη διάθεση του φίλος Νίκος είναι ένας πραγματικός ιστός, ώστε να υψωθεί όπως της αξίζει. Ζητείται χορηγός για την κατασκευή του ιστού της γιγάντιας αυτής σημαίας...

  • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΧΑΗΛ ΚΥΡΑΝΝΗΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΧΑΗΛ ΚΥΡΑΝΝΗΣ

    Ευχαριστώ πολύ Δάσκαλε για τη δημοσίευση, να είσαι καλά !!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version