Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Βασ. Χατζηβασιλείου: ΕΝΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Κύριο

Ο ΧΑΡΤΗΣ  ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΟΜΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ  ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ

 

 (Αντί άλλου επετειακού άρθρου)

Αυτός ο επίσημος χάρτης της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας του τέως Ιταλικού Υπουργείου Αποικιών ξυπνά μνήμες Δωδεκανησιακής  Ιστορίας καθώς οριοθετεί με απόλυτη σαφήνεια τη  διαχωριστική γραμμή των χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδα ζώνη) των Δωδεκανήσων μετά την υπογραφή της Ιταλοτουρκικής Συμφωνίας (Πρωτοκόλλου) της 28-12-1932. Αυτός ο χάρτης πρέπει να επιδεικνύεται πάντοτε ευθαρσώς και με την προσήκουσα ανάλυση από το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ (ιδιαίτερα τώρα που αυτό το τελευταίο συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής από την Τουρκία προς τα νησιά μας) ως αποστομωτική απάντηση στις αλλεπάλληλες αμφισβητήσεις, ιταμές αξιώσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις της γείτονος (εναέριες και θαλάσσιες) που στρέφονται απροκάλυπτα κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της πατρίδας μας σε σχέση με τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες του Δωδεκανησιακού Συμπλέγματος. Να τους υπενθυμίζει παράλληλα και το άρθρο 15 του Παραρτήματος της Συνθήκης της Λωζάνης της 23-7-1923, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία είχε παραιτηθεί  ρητά και κατηγορηματικά υπέρ της Ιταλίας από όλα τα δικαιώματα και τους τίτλους που διέθετε επί του συνόλου των Δωδεκανήσων καθώς και επί των νησίδων των εξαρτωμένων από αυτά. Μετά τη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού της 10-2-1947, που ενέκρινε την Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην  Ελλάδα, η χώρα μας έχει καταστεί το διάδοχο της Ιταλίας κράτος με συνέχιση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων, νομικών και πολιτικών, που απορρέουν από τα πιο πάνω συμφωνηθέντα.

Μόνο οι νησίδες Καρά Αντά και Οράκ, που βρίσκονται στο στόμιο του Bodrum (Αλικαρνασσού) έχουν υπαχθεί ήδη στην Τουρκία. Αξιοπαρατήρητο τέλος είναι το γεγονός της μη αναγραφής σ’ αυτόν τον χάρτη του ονόματος Τουρκία, αλλά του ονόματος Μικρά Ασία (Asia Minore) και όλα αυτά από ένα κυρίαρχο τότε κράτος, την Ιταλία, που το ενέπνεε όμως η αμετάκλητη απόφαση για εφαρμογή σθεναρής και αξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής καθώς και η άσκηση συντονισμένης και αποτελεσματικής διπλωματικής δράσης. Τα όποια συμπεράσματα δικά σας.

ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

τ. Δικηγόρος-Ιστορικός Συγγραφέας.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version