Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Εφυγε» ο καρδιολόγος καθηγητής Γιάννης Γιαλλάφος Κύριο

Ο συμπατριώτης μας καρδιολόγος Γιάννης Γιαλλάφος έφυγε από τη ζωή στις 3.3.2016,

σε ηλικία 81 ετών. Ο αδόκητος θάνατος του προκάλεσε βαθιά θλίψη σε όλη την Κάλυμνο, στους Καλύμνιους της Αθήνας αλλά και στους απανταχού Καλυμνίους.

Ο Γιάννης Γιαλλάφος ήταν πολύ αγαπητός ως επιστήμονας μα και ως άνθρωπος,

γιατί υπήρξε προσέφερε πάντα με εξαιρετική προθυμία, φιλικότητα και ανθρωπισμό τις πολύτιμες υπηρεσίες του από τη θέση του διευθυντή της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών, αλλά και, και ως επίτιμος καθηγητής, ως συνεργάτης σε νοσοκομεία με τα οποία συν εργαζόταν, μεταξύ των οποίων και η EUROMEDIKA . Ακόμη και όταν ερχόταν στην προσφιλέστατη ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κάλυμνο, το εξοχικό του στο Άργος γινόταν φιλόξενη αγκαλιά σε όσους του προσέτρεχαν σ’ αυτόν να του ζητήσουν τη βοήθειά του.

Η ακαδημαϊκή και επιστημονική του σταδιοδρομία υπήρξε πλούσια και στην κοινότητα της Καρδιολογικής Εταιρίας, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και αναγνώρισης.

Για την Κάλυμνο το ενδιαφέρον του, κοινωνικό και πολιτισμικό-πολιτικό, ήταν πάντα ένθερμο, συνοδευόμενο από πρακτικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις (π.χ. για την ολοκλήρωση του αεροδρομίου) προς ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, διαχρονικά και ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων, χωρίς κομματικές προτιμήσεις. Η μόνη του έγνοια στις πρωτοβουλίες του αυτές ήταν η πολυαγαπημένη του Κάλυμνος.

Στην ΑΡΓΩ (λόγω φιλικής σχέσης - θερινής γειτνίασης  από τα φοιτητικά του χρόνια – και ψαλτικής) είχε την ιδιαίτερη προτίμηση να παραχωρεί συνεντεύξεις όταν επισκεπτόταν την Κάλυμνο (στα σπίτια του, στην ακτή της Συκιάς και στη βίλα με  αγρόκτημα στο Άργος - φωτο). Τα θέματά του και οι ανησυχίες του  είχαν ένα και μοναδικό επίκεντρο: την Κάλυμνο. Κατέθετε πάντοτε δημιουργικές του προτάσεις και προσέφερε πρόθυμα στην εκάστοτε δημοτική Αρχή τη συνεργασία του, αξιοποιώντας τις πλατιές και διακομματικές γνωριμίες και σχέσεις του με προσωπικότητες και παράγοντες της ολιτικής.

Το παράδειγμα όμως του αξέχαστου φίλου Γιάννη Γιαλλάφου θα φωτίζει με το καθαρό του φως τους νέους επιστήμονες που φιλοδοξούν να κατακτήσουν ψηλά σκαλοπάτια της επιστημονικής ιεραρχίας και ανόδου, αλλά και τους πολιτικούς που μπορούν να καλλιεργήσουν μια προοδευτική πολιτική κουλτούρα.

Η Κάλυμνος έχασε έναν πολύτιμο άνθρωπο της.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει. 

Η Αργώ της Καλύμνου εκφράσει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του αείμνηστου Γιάννη Γιαλλάφου.

Η μνήμη του θα είναι αιώνια.

*

Η πρόταση του αειμνήστου Γιάννη Γιαλλάφου

Για ίδρυση  «Τράπεζας Ιδεών»

Δημοσιεύουμε παρακάτω μια από του πρόταση, την οποία κατέθεσε στην ΑΡΓΩ, στις 18 Ιουνίου 2011, απευθυνόμενη, βεβαίως στο Δήμο της εποχής εκείνης αλλά και στην εκάστοτε δημ. Αρχή που επιλέγει ο Καλυμνιακός λαός. Η συγκεκριμένη πρόταση  για ίδρυση από το Δήμο «Τράπεζας Ιδεών» είναι πολύ ρεαλιστική, απλή, χρήσιμη και πολύ εποικοδομητική. Όμως μια τέτοια πρόταση προϋποθέτει δημ. Αρχή που μπορεί να βλέπει και έξω από την παράταξή της. Για το λόγο αυτό η πρόταση του αείμνηστου Γ. Γιαλλάφου έπεσε σε αυτιά πολιτικής βαρηκοΐας.

Απόσπασμα από το δημοσίευμα

(Η ΑΡΓΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 18 Ιουνίου 2011)

Το πάθος του κ. Γ. Γιαλλάφου για την Κάλυμνο και η παραγωγικότητα της σκέψης του μας φέρνει στο μυαλό, κάθε φορά που μιλάμε μαζί του, την ανάγκη για την ίδρυση «Τράπεζας Ιδεών». Για ποιο λόγο «Τράπεζα Ιδεών»; Η κάθε δημοτική Αρχή μόνη της, χωρίς τη συνεργασία και τη βοήθεια της κοινωνίας, είναι χιλιοειπωμένο αυτό, δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα «φυτεύονται», θέλουν δε θέλουν, σε 3-4 επιτροπές και διοικ. σ/λια, όπου δεν μπορούν ούτε καν να παραστούν, όχι πια να εργαστούν. Αποτέλεσμα, από το πρώτο εξάμηνο οι επιτροπές γίνονται «φυτά». Η «Τράπεζα Ιδεών» θα διεγείρει τη φαντασία και θα αξιοποιήσει τη σκέψη και την αισθητική πολλών Καλυμνίων. Συνάμα, μέσω αυτής, θα καταγράφεται έμμεσα και το δυναμικό της Καλύμνου σε εθελοντές.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο Δήμος; Αντί να καταφεύγει σε εκκλήσεις-«πετούμενα λόγια», να οργανωθεί έστω και με άτυπους θεσμούς. Ένας τέτοιος θεσμός θα είναι η «Τράπεζα Ιδεών», στην οποία θα καταθέτουν εγγράφως οι δημότες και κάθε φίλος του νησιού συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τον εκάστοτε δήμαρχο. Η δημ. Αρχή θα έχει στη διάθεσή της, ουσιαστικά, προτάσεις ανάπτυξης, εισηγήσεις για μέτρα ευπρεπισμού συνοικιών και πλατειών κ.λπ. Και επειδή οι εισηγητές θα είναι φυσικά πρόσωπα με όνομα, προσωπικότητα και ταυτότητα (όχι χαμένα στη μαζικότητα σωματείων και συλλόγων), θα γίνονται οι «εξωτερικοί συνεργάτες» του Δήμου - αρκεί βέβαια να μην σαμποτάρονται από τον ίδιο το Δήμο, όπως συνέβη με τα Συνοικιακά Συμβούλια, που τα «έπνιξε» ο ίδιο ο Δήμος. Μόνο έστι θα βρει συνεργάτες ο (κάθε) δήμαρχος, έξω από τους τοίχους ή τα τείχη της ομάδας του και της παρέας του.

Έχουν όμως το κουράγιο οι δημοτικές παρατάξεις για τέτοιο άνοιγμα του Δήμου και των παρατάξεων προς την κοινωνία; Μέχρι σήμερα ακούμε λόγια και μόνο λόγια. Στο σημερινό καθεστώς της μικρόψυχης ευνοιοκρατίας «ευνοούνται» μόνο οι «δικοί» μας και στήνεται ολόκληρο σχέδιο απομόνωσης των «άλλων». Γι’ αυτό συντηρείται επί 15 χρόνια το «εκλεκτό είδος» των γλοιωδών αυλοκολάκων που περιστρέφονται σαν τους δορυφόρους γύρω από τον άξονα του (εκάστοτε) δημάρχου, μπας και τους τιμήσει με το παράσημο της σφραγίδας κάποιου προεδρείου. Πήξαμε από σκιώδεις προέδρους και εικονικές σφραγίδες.

Αυτή την κατάντια πρέπει να την ξεπεράσει η Κάλυμνος. Αυτή την πατριωτική αποστολή πρέπει να αναλάβει, επιτέλους, κάποτε κάποια δημ. Αρχή. Να πάψει να είναι φοβική προς τους «απέξω» και να μην νιώθει ασφάλεια μόνο στο παραταξιακό της καταγώγιο. Να ανοίξει προς την κοινωνία και να δεχτεί τον κάθε δημότη χωρίς να τον περνάει από «έλεγχο ταυτότητας». Η περίπτωση του φίλου μας Γιάννη Γιαλλάφου μας ανανέωσε αυτή την σκέψη για την «Τράπεζα Ιδεών».

*

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Κάλυμνος:04/03/2016

Αρ. Πρωτ.: 52/2016

ΠΡΟΣ: Οικογένεια Ιωάννη Γιαλάφου

Κοιν. : -Μέλη Ι.Σ.Ε.Κ

-Μ.Μ.Ε.

                                                                                         

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου σας εκφράζει τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του διακεκριμένου καθηγητή τη καρδιολογίας Ιωάννη Γιαλάφου.

  Το ήθος του και η προσφορά του στην Ιατρική Επιστήμη θα είναι παράδειγμα για τους νέους ιατρούς.

  Η Κάλυμνος έχασε ένα μεγάλο επιστήμονα και άνθρωπο.

 

Μετά τιμής.

Για το Δ.Σ.,

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο                                                                      ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ                                             ΚΟΥΚΟΥΒΑΣ ΜΙΚΕΣ-ΜΙΧΑΗΛ

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version