Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καματερός, Σαντορινιός, Κόνσολας για το Παράλληλο Πρόγραμμα Κύριο

Οι Δωδεκανήσιοι Βουλευτές Η. Καματερός, - Ν. Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ),Μ. Κόνσολας (ΝΔ)

μίλησαν  από του βήματος της Βουλής,  κατά τη συζήτηση του Παράλληλου Προγράμματος της κυβέρνησης,  και εξέδωσαν τα παρακάτω δελτία τύπου (20.1.2016):

Ηλίας Καματερός

Δικαιωμένος και περήφανος δήλωσε ο Βουλευτής Ηλίας Καματερός, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» γνωστό και ως παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής δήλωσε δικαιωμένος για την επιλογή του το περασμένο καλοκαίρι να στηρίξει την κυβέρνηση στη δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές και για την υποψηφιότητά του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι περήφανος για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, που παρέλαβε διαλυμένο κράτος και προσπαθεί καθημερινά με σειρά μέτρων να ανακουφίσει τους πολίτες.

Ο Ηλίας Καματερός αναφέρθηκε στη σημασία του νομοσχεδίου για την ελληνική κοινωνία, που καθιερώνει πλήρη δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες λόγω της κρίσης αλλά και πρόσβαση των προσφύγων σε ιατροφαρμακευτική βοήθεια.

Ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις για τα νησιά και στην πρόβλεψη για στελέχωση των απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, για τα κίνητρα προσέλκυσης ιατρών και την πρόσληψη προσωπικού με την προκήρυξη νέων θέσεων, αλλά και για τη δυνατότητα που δίνεται στην Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει εφόσον θέλει και μπορεί.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το νοσοκομείο της Κω έχει ξανά παιδίατρο μετά από 7 χρόνια και αναρωτήθηκε γιατί δεν ψηφίζουν π.χ. τα κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ενώ σχολίασε την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο λέγοντας «…καταψηφίστε το αγαπητοί συνάδελφοι, δικαίωμά σας. Δείχνει έτσι ο καθένας ότι πρεσβεύει».

*

Νεκτάριος Σαντορινιός

Κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» τοποθετήθηκε στην ολομέλεια ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στην ομιλία του, αναφέρθηκε κυρίως στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα νησιά και που αποτελούν αντιστάθμισμα των ελλιπών νησιωτικών πολιτικών τόσων χρόνων. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την απαξίωση που έδειχνε τόσο καιρό, αλλά και τώρα, σε ένα νομοσχέδιο που αφορά όλους αυτούς, όπως είπε που δεν είχαν φωνή στα χρόνια του μνημονίου.  (http://youtu.be/EFUnnxnIHx8)

Επίθεση στην Ν.Δ.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την αρχή εφαρμογής του παράλληλου προγράμματος της Κυβέρνησής μας. Είναι προφανές ότι για να καλυφθούν οι πληγές, που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις απαιτούνται περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εντούτοις το νομοσχέδιο αυτό αντιμετώπισε το μένος της Αντιπολίτευσης, ίσως όσο κανένα άλλο. Χάρηκε όταν πάγωσε για έναν μήνα η εισαγωγή του παράλληλου προγράμματος και  μας εγκαλούσε ότι το νομοσχέδιο δεν θα είχε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Σε πόση τελικά υποτέλεια έχει εκπαιδευτεί, η αντιπολίτευση, στην πλάτη μιας κοινωνίας που χειμάζεται; Το παράλληλο πρόγραμμα είναι εδώ, είναι κοστολογημένο και μία ολόκληρη κοινωνία περιμένει αυτές τις ανάσες δικαιοσύνης και κοινωνικής μέριμνας.

Για τα νησιά

«Πάντα πιστεύαμε ότι η στήριξη της νησιωτικότητας δεν αρχίζει, ούτε σταματά στις φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει στην πράξη αντισταθμιστικά μέτρα για τη νησιωτικότητα που αν και την είχε ψηφίσει η αντιπολίτευση δεν την υλοποίησε ποτέ. Αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει στην πράξη αντισταθμιστικά μέτρα για τη νησιωτικότητα, με στόχευση, όμως, στον νησιώτη και τις υπηρεσίες που απολαμβάνει.

Η ελλιπής υγειονομική κάλυψη νησιών μας είναι η αιτία για πολλές τραγωδίες, αλλά και για μία συνεχή δυσφήμηση στον τόπο μας. Παρακαλούσαμε χρόνια για έναν γιατρό στη Νίσυρο, στο Καστελόριζο, στην Κάσσο. Κάθε φορά βλέπαμε φιέστες εγκαινίων περιφερειακών πολυδύναμων ιατρείων, που όμως παρέμεναν ντουβάρια, γιατί δεν είχαν γιατρούς και δεν είχαν και προσφορά στην τοπική κοινωνία. Η υγεία των νησιών ήταν πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε φέρελπι πολιτικάντη του παλιού πολιτικού καθεστώτος.

Για πρώτη φορά σε νομοσχέδιο κυβέρνησης υπάρχει ειδική μέριμνα για τη στελέχωση των δομών υγείας των νησιών με απλά μέτρα, όπως η αυξημένη μοριοδότηση της θητείας τους στα νησιά. Καταργείται η διάταξη με την οποία οι γιατροί, προκειμένου να ξεκινήσουν την ειδίκευσή τους, όφειλαν να έχουν ολοκληρώσει το αγροτικό τους, ρύθμιση που θα εμπλουτίσει το προσωπικό των δομών υγείας. Ενδεικτικό της νησιωτικής πρόνοιας, αλλά και της βούλησής μας για την άμεση κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, είναι ότι δίνονται κίνητρα για να στελεχωθούν οι πολλές κενές θέσεις στα ιατρεία άγονων και νησιωτικών περιοχών.

Επιπλέον, θεσμοθετείται αυτό που οι ίδιοι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες πρότειναν σαν λύση τόσα χρόνια, δηλαδή να αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού να επιδοτούν την κάλυψη των υπαρχουσών κενών θέσεων των ιατρείων της περιφέρειας τους. Ήδη οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας με πρώτη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν πάρει αποφάσεις επιδότησης των γιατρών στα μικρά νησιά».

«Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα σας θυμίσω ότι τα χρόνια των παχιών αγελάδων, τη δεκαετία του 2000, τότε που είχαμε λεφτά και είχαμε και τη δυνατότητα να προσλάβουμε στα νοσοκομεία, οι κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ δεν προσελάμβαναν προσωπικό, αλλά με διάφορα τερτίπια, όπως προγραμματικές συμβάσεις με τη «Γαληνός» και άλλες εταιρείες, προσλάμβαναν για οκτώ μήνες προσωπικό και ουσιαστικά οδηγούνταν με έναν έμμεσο τρόπο χρηματοδότησης της λειτουργίας του νοσοκομείου».

Παράλληλο πρόγραμμα η ουσία της Αριστεράς

Η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου κρύβει την ουσία της Αριστεράς. Τον άλλο τρόπο, δηλαδή, διοίκησης και την ταξική μας εμμονή- για την οποία μας κατηγορείτε- για όσους τόσον καιρό ήταν στο περιθώριο ενός συστήματος που κόβατε και ράβατε στα μέτρα σας. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου σε όσους δεν έχουν φωνή και σε όσους πίστεψαν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να φέρει αλλαγές ακόμη και κάτω από το βάρος και τον εκβιασμό της υλοποίησης μίας συμφωνίας. Η αναγνώριση και θεσμοθέτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των παιδιών που δουλεύουν με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους, ανεξαρτήτου προέλευσης ή εθνικότητας, για τους οποίους εξασφαλίζεται η πλήρης και ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια υγεία, είναι για μας η απόδειξη της κοινωνικής αναγκαιότητας ύπαρξης της Κυβέρνησής μας.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή του ξηλώματος ενός φαύλου και νεοφιλελεύθερου κράτους που τόσα χρόνια χτίζατε με ή χωρίς μνημόνια, ενός κράτους που εξυπηρετούσε μόνο τους διαπλεκόμενους και καλλιεργούσε τη διαφθορά.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητάμε για ένα νομοσχέδιο, που αντιμετώπισε το μένος της Αντιπολίτευσης, ίσως όσο κανένα άλλο. Ένα νομοσχέδιο που αποτελεί την αρχή εφαρμογής του παράλληλου προγράμματος της Κυβέρνησής μας. Και λέω την αρχή, γιατί είναι προφανές ότι για να καλυφθούν οι πληγές, που δημιουργήσατε στα χρόνια των μνημονίων αλλά και στα χρόνια του δικομματισμού, απαιτούνται πολύ περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Είναι σίγουρο ότι το παράλληλο πρόγραμμά μας θα υλοποιηθεί, όσο και αν φωνάζετε, όσο και αν θέλετε εμμονικά να συνεχίσετε στον δρόμο της νεοφιλελεύθερης αντίληψής σας. Θα το ολοκληρώσουμε μέσα στον χρόνο της συνταγματικής μας θητείας, που –ναι- θα την ολοκληρώσουμε, σε πείσμα της διαπλοκής και της διαφθοράς που σας σιγοντάρει.

Και επειδή ρωτήσατε αν υπάρχει κάτι αναπτυξιακό εδώ σε αυτό το νομοσχέδιο, να σας πω, κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν τελείωσε το έργο της Κυβέρνησης. Ο αναπτυξιακός νόμος έρχεται και αυτόν θα κληθείτε να τον ψηφίσετε.

Το νομοσχέδιό μας δεν είναι άθροισμα ρουσφετιών, όπως μας κατηγορείτε και όπως μας κατηγόρησε και ο κατελθών συνάδελφος. Είναι ανάγκες της κοινωνίας, που κακοποιήθηκε στις μέρες σας. Και δεν χρειάζεται πακτωλός χρημάτων να ξοδευτεί σε συμβούλους και σε εργολάβους, όπως ξέρετε πολύ καλά, για να υλοποιηθεί. Χρειάζεται πολιτική βούληση και μάτια ανοιχτά στην κοινωνία.

Χαρήκατε όταν πάγωσε για έναν μήνα η εισαγωγή του παράλληλου προγράμματος στην Ολομέλεια, το καταλαβαίνουμε. Αυτό, όμως, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί μας εγκαλούσατε ότι το νομοσχέδιο δεν θα είχε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Σε πόση τελικά υποτέλεια έχετε εκπαιδευτεί στην πλάτη μιας κοινωνίας που χειμάζεται; Το παράλληλο πρόγραμμα είναι εδώ, είναι κοστολογημένο και μία ολόκληρη κοινωνία περιμένει αυτές τις ανάσες δικαιοσύνης και κοινωνικής μέριμνας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πάντα πιστεύαμε ότι η στήριξη της νησιωτικότητας δεν αρχίζει, ούτε σταματά στις φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει στην πράξη αντισταθμιστικά μέτρα για τη νησιωτικότητα και είναι το δεύτερο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, μετά από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που προέβλεπε τη δυνατότητα επιστημόνων κληρωτών να υπηρετήσουν σε νησιά, που υλοποιεί τη ρήτρα νησιωτικότητας, που αν και την ψηφίσατε δεν την υλοποιήσατε ποτέ. Αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει στην πράξη αντισταθμιστικά μέτρα για τη νησιωτικότητα, όπως είπα, με στόχευση, όμως, στον νησιώτη και τις υπηρεσίες που απολαμβάνει.

Η ελλιπής υγειονομική κάλυψη νησιών μας είναι η αιτία για πολλές τραγωδίες, αλλά και για μία συνεχή δυσφήμηση στον τόπο μας. Παρακαλούσαμε χρόνια για έναν γιατρό στη Νίσυρο, στο Καστελόριζο, στην Κάσσο. Κάθε φορά βλέπαμε φιέστες εγκαινίων περιφερειακών πολυδύναμων ιατρείων, που όμως παρέμεναν ντουβάρια, γιατί δεν είχαν γιατρούς και δεν είχαν και προσφορά στην τοπική κοινωνία. Η υγεία των νησιών ήταν πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε φέρελπι πολιτικάντη του παλιού πολιτικού καθεστώτος.

Για πρώτη φορά σε νομοσχέδιο κυβέρνησης υπάρχει ειδική μέριμνα για τη στελέχωση των δομών υγείας των νησιών με απλά μέτρα, όπως η αυξημένη μοριοδότηση της θητείας τους στα νησιά. Καταργείται η διάταξη με την οποία οι γιατροί, προκειμένου να ξεκινήσουν την ειδίκευσή τους, όφειλαν να έχουν ολοκληρώσει το αγροτικό τους, ρύθμιση που θα εμπλουτίσει το προσωπικό των δομών υγείας. Ενδεικτικό της νησιωτικής πρόνοιας, αλλά κα της βούλησής μας για την άμεση κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, είναι ότι δίνονται κίνητρα για να στελεχωθούν οι πολλές κενές θέσεις στα ιατρεία άγονων και νησιωτικών περιοχών.

Επιπλέον, θεσμοθετείται αυτό που οι ίδιοι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες πρότειναν σαν λύση τόσα χρόνια, δηλαδή να αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού να επιδοτούν την κάλυψη των υπαρχουσών κενών θέσεων των ιατρείων της περιφέρειας τους. Ήδη οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας με πρώτη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν πάρει αποφάσεις επιδότησης των γιατρών στα μικρά νησιά.

Και μια που μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολύς λόγος γίνεται για τη συγκεκριμένη τροπολογία, θα σας θυμίσω ότι τα χρόνια των παχιών αγελάδων, τη δεκαετία του 2000, τότε που είχαμε λεφτά και είχαμε και τη δυνατότητα να προσλάβουμε στα νοσοκομεία, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν προσελάμβαναν προσωπικό, αλλά με διάφορα τερτίπια, όπως προγραμματικές συμβάσεις με τη «Γαληνός» και άλλες εταιρείες, προσλάμβαναν για οκτώ μήνες προσωπικό και ουσιαστικά οδηγούνταν με έναν έμμεσο τρόπο χρηματοδότησης της λειτουργίας του νοσοκομείου. Εμείς, λοιπόν, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να βοηθήσουν. Σε όσους δεν θέλουν, δεν πειράζει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου κρύβει την ουσία της Αριστεράς. Ο άλλος τρόπος διοίκησης και η ταξική μας εμμονή, όπως μας κατηγορείτε, για όσους τόσον καιρό ήταν στο περιθώριο ενός συστήματος που κόβατε και ράβατε στα μέτρα σας, είναι η βασική αρχή που διέπει αυτό το νομοθέτημα. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου σε όσους δεν έχουν φωνή και σε όσους πίστεψαν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να φέρει αλλαγές ακόμη και κάτω από το βάρος και τον εκβιασμό της υλοποίησης μίας συμφωνίας. Μιλάω για την αναγνώριση και θεσμοθέτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των παιδιών που δουλεύουν με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Θυμάστε πώς αντιμετωπίζατε εσείς τα stage; Θυμάστε τις στρατιές ανέργων, που τους βάζατε να δίνουν διαπιστευτήρια στα γραφεία σας για μια δουλειά χωρίς ασφάλιση και επιδόματα;

Τέλος, αυτό το νομοσχέδιο αφορά τα δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους, ανεξαρτήτου προέλευσης ή εθνικότητας, για τους οποίους εξασφαλίζεται η πλήρης και ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια υγεία, ανοιχτά νοσοκομεία για όλους, με κοινωνικές πολιτικές από μία κυβέρνηση, η οποία έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.

Αυτό για μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η απόδειξη της κοινωνικής αναγκαιότητας ύπαρξης της Κυβέρνησής μας και του Παράλληλου Προγράμματός μας. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή του ξηλώματος ενός φαύλου και νεοφιλελεύθερου κράτους που τόσα χρόνια χτίζατε με ή χωρίς μνημόνια, ενός κράτους που εξυπηρετούσε μόνο τους διαπλεκόμενους και καλλιεργούσε τη διαφθορά.

Θα είμαστε εδώ –κι εσείς και εμείς- κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της Κυβέρνησης για να μας βλέπετε να χτίζουμε μαζί με τους πολίτες ένα κράτος πρόνοιας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ευχαριστώ.                                                                                                                       

*

Μάνος Κόνσολας

«Το λεκτικό σχήμα «παράλληλο πρόγραμμα» δεν έχει βρει τον απόηχο που θα θέλαμε ούτε στην Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά ούτε και στην κοινωνία. Παράλληλα, όμως, η Κυβέρνηση φαίνεται πως αντιμετωπίζει αυτό το νομοθέτημα με επικοινωνιακούς όρους. Προσπαθεί να αμβλύνει τη φθορά που έχει υποστεί από τη διάψευση των προσδοκιών που η ίδια έθεσε το προηγούμενο διάστημα.

Φυσικά, το παράλληλο πρόγραμμα δεν συναγωνίζεται την πρώτη και μεγάλη «επιτυχία» του κ. Τσίπρα, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Αλήθεια πόσοι το θυμάστε;

Πόσοι από εσάς είστε διατεθειμένοι να ζητήσετε μια συγνώμη στους Έλληνες πολίτες για τα ψέματα και τις ανεδαφικές υποσχέσεις με τις οποίες υφαρπάξατε την ψήφο του για να φέρετε και να υπογράψετε το πιο επώδυνο μνημόνιο;», επισήμανε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο κ. Κόνσολας τόνισε:

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι ένα περιφερόμενο νομοσχέδιο, κάθε Υπουργός μπορεί να προσθέσει σε αυτό μια τροπολογία, να τακτοποιήσει και να ικανοποιήσει κομματικούς φίλους.

Το καταθέσατε και το αποσύρατε τον Δεκέμβριο, επειδή δεν ήταν κοστολογημένο και από τα 120 άρθρα που είχατε αρχικά, αποσύρατε τα 42.

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν δεκάδες τροπολογίες και δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτό τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Το νομοσχέδιο που φέρατε αποτελεί συρραφή είτε πελατειακών διατάξεων είτε διευθετήσεων και διαδικαστικού χαρακτήρα ρυθμίσεων που ισχύουν ήδη με βάση υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και μνημονιακές υποχρεώσεις που εσείς τις βαφτίζεται ως «παράλληλο πρόγραμμα».

Λέτε ότι θεσπίζετε την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στην ουσία δίνετε νομοθετική μορφή σε δύο υπουργικές αποφάσεις των κυβερνήσεων Σαμαρά, με τις οποίες δινόταν η δυνατότητα νοσοκομειακής φροντίδας και φαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους.

Ακόμα και όλα τα επείγοντα περιστατικά που αφορούσαν πρόσφυγες ή παράνομους μετανάστες αντιμετωπίζονταν από τα δημόσια νοσοκομεία.

Να σας θυμίσω ότι οι υπουργικές αυτές αποφάσεις τέθηκαν σε ισχύ το 2014 και στηρίχθηκαν από το πλεόνασμα που προήλθε από την ορθολογική και αποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Γιατί εμείς ό, τι κάναμε ήταν κοστολογημένο, στηριζόταν σε ρεαλιστική βάση.

Στην αγωνία σας όμως να έρθετε και να νομοθετήσετε παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες, έρχεστε και υποτιμάται κινδύνους, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφέρομαι στο άρθρο 56, η εφαρμογή του οποίου θα δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς από γειτονικές χώρες να κάνουν στα νοσοκομεία μας επεμβάσεις, υψηλού κόστους θεραπείας, αλλά και να προμηθεύονται ακριβά φάρμακα, τα οποία μπορούν φυσικά να εμπορεύονται ή να μεταπωλούν στο εξωτερικό ή στις χώρες τους.

Για να μην αναφερθώ στην τροπολογία που σχετίζεται με την επιχορήγηση των δομών δημόσιας υγείας από τους Δήμους.

Τους Δήμους που λειτουργούν ήδη οριακά, αφού πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει τις δικές της ευθύνες στους δήμους.

Τους εκχωρεί, έστω και δυνητικά μια αρμοδιότητα, χωρίς όμως να τους εκχωρεί και τους αντίστοιχους πόρους».

Αναφερόμενος στο θέμα της θέσπισης κινήτρων για να επιλέγουν να υπηρετούν γιατροί σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε:

«Έχω καταθέσει στον κύριο Υπουργό της Υγείας συγκεκριμένες προτάσεις και ένα πλαίσιο κινήτρων που πρέπει να θεσπίσει η Πολιτεία για να επιλέγουν οι γιατροί να υπηρετήσουν σε δομές δημόσιας υγείας σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.

Έχω ζητήσει, παράλληλα, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των επιστημονικών φορέων.

Περιμένω να υπάρξει η πρέπουσα ανταπόκριση και προσοχή.

Προβληματική είναι μία ακόμη διάταξη στο άρθρο 58 στην παράγραφο 3, στην οποία αναφέρεται ότι σε θέσεις ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ που προκηρύσσονται μέχρι 31.12.2017 δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα γιατροί που υπηρετούν σε άλλη θέση ιατρού του ΕΣΥ, εκτός αν παραιτηθούν από τη συγκεκριμένη θέση.

Εξαιτίας αυτής της πρόβλεψης, δεν μπορούν να γίνουν διευθυντές στο ΕΣΥ γιατροί που υπηρετούν για μια δεκαπενταετία σε δημόσιο νοσοκομείο. Μπορούν, όμως, να θέσουν υποψηφιότητα και να πάρουν θέση στρατιωτικοί γιατροί, γιατροί από άλλες δομές, γιατροί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή γιατροί από τρίτες χώρες.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι πρέπει να επανεξετάσετε αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Θα έπρεπε να αποσυρθεί».

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version