Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δήμαρχος Κω προς τον πρωθυπουργό - ΣΥΡΙΖΑ Κω Κύριο

Το Πυλί Κω κατέστη  θέατρο «πολέμου» μεταξύ πολιτών και ΜΑΤ.

Λόγος, η κατασκευή hot spot για ολιγοήμερη φιλοξενία  των προσφύγων και μεταναστών από Συρία, Ιράκ κ.α., για έλεγχο ταυτοτήτων.

Ο δήμαρχος του νησιού, κ. Γιώργος Κυρίτσης, όντας κατηγορηματικά και ανυποχώρητα αντίθετος στη δημιουργία καταυλισμών για πρόσφυγες, τέθηκε επικεφαλής της κίνησης ξενοδόχων και πολιτών για τη ματαίωση κατασκευής  hot spot στο χωριό Πυλί.

Η λαϊκή εξέγερση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, φτάνοντας μέχρι και σε αιματηρές συγκρούσεις.  

Πού θα φτάσει η κατάσταση αυτή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε ο δήμαρχος Κω, μένοντας αμετακίνητος από τις θέσεις του, απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα ζητώντας (α) να φύγουν τα ΜΑΤ από το νησί, (β) να ανακληθεί η απόφαση για hot spot, και (γ) να δημιουργηθεί ένας χώρος μόνο για καταγραφή των προσφύγων αλλά με άμεση προώθησή τους στο κέντρο.  

Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΖΑ (Ομάδα Μελών ΣΥΡΙΖΑ Κω), παρεμβαίνοντας στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα περί τα hot spot, εξέδωσε το πιο κάτω δελτίο τύπου καταγγέλλοντας την πολιτική και τακτική που εφαρμόζει ο κ. δήμαρχος της Κω δίκην ανεξάρτητου κυβερνήτη, ο οποίος αγνοεί την κεντρική εξουσία και τις υποχρεώσεις της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιεύουμε την επιστολή του δημάρχου και το δ.τ. του ΣΥΡΙΖΑ Κω.

(Πηγές για φωτο & επιστολή Kosnews, Kosvoice)

***

Η επιστολή του Δημάρχου Κω

προς τον κ. πρωθυπουργό

 

Αξιότιμο Κύριο

Αλέξη Τσίπρα

Πρωθυπουργό

Κύριε Πρωθυπουργέ

Η φιλήσυχη Κως βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις.

Η απρόκλητη βία των ΜΑΤ έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους πολίτες.

Κάποιοι τις τελευταίες 48 ώρες προσπαθούν να αιματοκυλίσουν την Κω για να υποταχθεί και να δεχθεί τη δημιουργία hot spot. Ουσιαστικά μας ζητείται να συναινέσουμε στην ακύρωση της ταυτότητας του νησιού μας ως τουριστικού προορισμού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Κω δεν είναι ούτε ακροδεξιοί ούτε ρατσιστές. Μεταξύ αυτών που διαμαρτύρονται αλλά και μεταξύ των χιλιάδων υπογραφών πολιτών που δεν αποδέχονται τη δημιουργία hot spot στο νησί, υπάρχουν πολίτες από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Πολίτες που σας στήριξαν και σας ψήφισαν.

Οι πολίτες της Κω είναι φιλόνομοι δημοκρατικοί πολίτες, έχουν συμβιώσει αρμονικά με τη μουσουλμανική κοινότητα του νησιού για δεκαετίες.

Έδειξαν τον ανθρωπισμό τους το περασμένο καλοκαίρι απέναντι στους πρόσφυγες, προσέφεραν από το υστέρημα τους αθόρυβα, χωρίς να το επιδεικνύουν και να το διατυμπανίζουν και χωρίς ανταλλάγματα.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Σας απευθύνω προσωπική έκκληση να δώσετε εντολή για να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης, για να επανέλθει η ηρεμία στο νησί και κυρίως για να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από το νησί.

Να ανακληθεί η απόφαση για τη δημιουργία hot spot στην Κω, τον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας.

Να δεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Κω. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία μόνο ενός χώρου καταγραφής των παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε ένα από τα 10 δημόσια , δημοτικά και ιδιωτικά ακίνητα που έχει προτείνει ο Δήμος, τα οποία βρίσκονται εκτός αστικού ιστού και έχουν έκταση 4 έως 7 στρέμματα.

Με την προϋπόθεση ότι όσοι καταγράφονται θα αναχωρούν εντός 24ωρου από την Κω.

Εκεί θα εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ, ενισχυμένη με το αναγκαίο προσωπικό και τις ηλεκτρονικές υποδομές. Εκεί θα μπορεί να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και ιατρική φροντίδα.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Εμείς δεν υπηρετούμε κομματικές σκοπιμότητες, δεν αντιπολιτευόμαστε την κυβέρνηση σας.

Απλά υπερασπιζόμαστε το νησί μας, το μέλλον και την προοπτική του τουρισμού μας από τον οποίο ζει ολόκληρο το νησί. Ο τουρισμός είναι αυτός που προσφέρει έσοδα στην καθημαγμένη οικονομία μας.

Η πρόταση που σας καταθέσαμε είναι η μοναδική ρεαλιστική και κοινωνικά αποδεκτή λύση.

Στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Κω.

Ζητώ την άμεση παρέμβαση και ανταπόκριση σας για να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επανέλθουν οι κανονικοί ρυθμοί στο νησί μας.

Με εκτίμηση

Γιώργος Κυρίτσης

Δήμαρχος Κω

 

***

ΣΥΡΙΖΑ Κω κατά Κυρίτση

Δελτίο τύπου (δ.τ. 6.2.16)

Τα επεισόδια που προκάλεσε και σήμερα μια μικρή ομάδα πολιτών στο Πυλί δείχνουν πως δεν τους ενδιαφέρει ότι η Κως κινδυνεύει με απαξίωση και πλήρη οικονομική καταστροφή, όταν για μια ακόμη φορά, από χθες, παίζει ως αρνητικό θέμα στα δελτία ειδήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Τεράστιες όμως είναι και οι  ευθύνες του δημάρχου!!!

Ένα χρόνο τώρα, αντί να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης, να προσπαθήσει να καθησυχάσει και να ηρεμήσει τους πολίτες, όπως οφείλει ως δήμαρχος, συμπεριφέρεται σαν να είναι η Κως άλλο κράτος.

Λες και μόνο αυτός ενδιαφέρεται για το καλό του νησιού, και όχι η Κυβέρνηση, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οι επαγγελματικοί Φορείς.

Συμπεριφέρεται σα να μην αναγνωρίζει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους νόμους και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας μας. Παρασέρνει τους πολίτες σε αδιέξοδες αντιδράσεις προκαλώντας σοβαρά ερωτηματικά για τον στόχο του.

Ακροδεξιές, ξενοφοβικές, έως και ρατσιστικές αντιλήψεις, αντιπολιτευτικές στην κυβέρνηση λογικές, μικροπολιτικοί και προσωπικοί σχεδιασμοί συναντιούνται ενάντια στη μοναδική λύση που μπορεί να διασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας για τους κατοίκους και επισκέπτες της Κω.

Σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα με πανευρωπαϊκή διάσταση, για το οποίο και ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητάει την κατασκευή των κέντρων καταγραφής, είναι προκλητική η στάση του δημάρχου.

Οι δημοκράτες και προοδευτικοί κάτοικοι της Κω έχουν κουραστεί από τέτοιες αδιέξοδες λογικές και ζητούν νόμιμη και διαχειρίσιμη λύση για την προστασία της κοινωνίας και της οικονομίας του νησιού μας. Οι αντιδράσεις μιας μικρής ομάδας δεν τους αντιπροσωπεύουν.

Κανείς δε θέλει να ξαναζήσει η πόλη της Κω τις εικόνες του περυσινού καλοκαιριού, όταν ο δήμαρχος είχε κλείσει ακόμη και τις δημοτικές τουαλέτες και μας έκανε ρεζίλι σε όλη την Ευρώπη.

Όσον αφορά στις δήθεν δεσμεύσεις που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση θα μπορούσε να τις απαντήσει μόνος του, αν διάβαζε τη νομοθεσία για τη λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής. Όσο τις επικαλείται σαν επιχείρημα, δείχνει ότι η υποκρισία περισσεύει.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε δηλώσεις του διαχώρισε την πλειοψηφία των νησιωτών από αυτές τις αντιδράσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Κω, θέλει ευταξία, θέλει το κέντρο πρώτης φιλοξενίας, όσοι φτάνουν στο νησί να μπορούν να έχουν κάτι να φάνε, μία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις 24 ως 48 ώρες που θα μείνουν στην Κω».

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κω

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos