Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κατάρρευση στον πρώτο μύλο της Χρυσοχεριάς Κύριο

Οι αποθηκευτικοί χώροι της βάσης του πρώτου από τους τρεις μύλους

του κάστρου της Χρυσοχεριάς κατέρρευσαν κατά την πρόσφατη νεροποντή.

Χθες (9/1/15) το πρωί συνεργείο του Δήμου, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο επί των έργων και πολιτικό μηχανικό κ. Κ. Ζαΐρη, συνοδευόμενο από υπηρεσιακούς παράγοντες, βρισκόταν στον χώρο του προβλήματος, για οδηγίες προς τους εργατοτεχνίτες, οι οποίοι  σε πρώτη φάση  καθαρίζουν τη βάση του μύλου από τα μπάζα της κατάρρευσης. Η δεύτερη φάση του έργου θα είναι προφανώς η αναστύλωση και αποκατάσταση τουλάχιστον του εξωτερικού τείχους της βάσης του μύλου, κατά το πρότυπο που δείχνει ο αμέσως επάνω μύλος.

Ποια είναι η ουσία

Ένα τέτοιο έργο όμως αν μείνει έως εκεί, δε λέει τίποτα. Η ουσία δεν είναι να κυνηγά ο Δήμος τις καταρρεύσεις των μύλων – και το εσωτερικό των μύλων έχει εικόνα ερειπίων -, αλλά να προχωρήσει στην ολοκληρωμένη αποκατάσταση, έστω του ενός μύλου, όπως έχει στο πρόγραμμά του ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής. Η προεκλογική εξαγγελία του κ. δημάρχου είναι επιτακτική πλέον ανάγκη να αποκτήσει βηματισμό. Γιατί παρόμοιες εξαγγελίες τις ακούμε εδώ και μερικές… δεκαετίες, και προεκλογική και μετεκλογικά. Συνηθισμένες οι κατά καιρούς ενθουσιώδεις δημοτικές εξαγγελίες ότι βρέθηκαν κονδύλια για την αποκατάσταση των μύλων, ότι ετοιμάζεται μελέτη αξιοποίησης των μύλων, και άλλες τέτοιες πολιτικές μυθοπλασίες για παραμύθιασμα του λαού και των πολιτιστικών σωματείων.  

Αναπτυξιακή πολιτική στον Πολιτισμό

Για να γίνει κάτι σημαντικό, θα πρέπει ο Δήμος να χαράξει μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή πολιτική στον τομέα του Πολιτισμού. Μια πολιτική που να καταγράφεται σε ειδικές μελέτες για τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, και θα ανοίγονται διαδικασίες εφαρμοσμένης πολιτικής που θα καταστούν τους αρχαιολογικούς χώρους παραγωγική δύναμη και όχι, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, φαγάνα κονδυλίων (κυρίως ευρωπαϊκών) χωρίς την ελάχιστη ανταπόδοση. Κάτι τέτοιο προφανώς μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τη σύνδεση και αλληλοστήριξη Πολιτισμού-Τουρισμού.

Δυστυχώς όμως τέτοιες σκέψεις δεν «κυκλοφόρησαν» ποτέ στα προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων, ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά. Οι δήμαρχοι – πανελλήνιο το φαινόμενο – βολεύονται προεκλογικά με τα «θεάματα» (κατά τα υπερθεάματα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων-δικτατόρων, τα οποία χαρακτήρισε αξιολογικά ο Ρωμαίος σατιρικός συγγραφέας Γιουβενάλης με τη φράση «άρτος και θεάματα»). Ο συνήθης δημαρχιακός «άρτος και θεάματα», από τον οποίο τρώνε οι πάντες, π.χ. συναυλίες, πολιτιστικά νταβαντούρια, και (μέχρι χθες) χουβαρντάδικες οικονομικές ενισχύσεις πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων (με λεφτά του δημοσίου… - των φορολογουμένων πολιτών). Με αυτές τις κοντόφθαλμες πρακτικές ξεγελούσαν το λαό προς ίδιον όφελος, για να του υφαρπάξουν την ψήφο, και βούλιαζαν τη χώρα.

Ευκαιρία… η κατάρρευση του μύλου

Η κατάρρευση στο μύλο της Χρυσοχεριάς ευχόμαστε… να ανατάξει την πολιτική αντίληψη περί Πολιτισμού. Να γίνει η αιτία να ξεκινήσει μια νέα πολιτική στον Πολιτισμό, που θα έχει περιεχόμενο αναπτυξιακό για την οικονομία του νησιού.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version