Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πήρε το «πράσινο φως» ο δήμαρχος για 3 μεγάλα έργα Κύριο

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής πήρε από την Αρχαιολογία Δωδεκανήσου

την άδεια να προχωρήσει στην αξιοποίηση τριών μεγάλων έργων του τομέα πολιτισμού και ανάπτυξης: το Κάστρο Χώρας, οι Μύλοι της Χρυσοχεριάς και το αρχοντικό του Βουβάλη στην Αγ. Τριάδα. Η συγκατάθεση της Αρχαιολογίας «για χρήση του Κάστρου» έγινε, σε πρώτη φάση, τηλεφωνικά  το πρωί της 17/11/15, και θα ακολουθήσει το σχετικό έγγραφο.  Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος προωθεί τις εξής δράσεις:

Κάστρο Χώρας:   1) φωτισμός του κάστρου με προβολείς,  2) καθάρισμα των μονοπατιών για εύκολη περιήγηση και ξενάγηση,  3) λειτουργία κυλικείου στο κτίριο που υπάρχει στην πύλη του κάστρου, 4)  επίβλεψη και προστασία του χώρου, 5) καθάρισμα του μονοπατιού ανάβασης από τα Θένια στο κάστρο, όπου έχουν «εγκατασταθεί» αλυσίδες κοτετσιών και μικρομάντρες αιγοπροβάτων.

Μια πληροφορία που μας έδωσε ο αντ/δρος του Περιφ/κού Σ/λίου Ν. Αιγαίου, κ. Κώστας Σταυλάς, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και δείχνει το δρόμο στο Δήμο της Καλύμνου:  Ο Δήμος της Αστυπαλιάς πήρε την άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί στις εξής ανακατασκευές μες στο κάστρο της Αστυπάλαιας: 1) ενός παραδοσιακού σπιτιού, κατά τα πρότυπα των σπιτιών της εποχής που λειτουργούσε το κάστρο, 2)  ενός δεύτερου σπιτιού ως λαογραφικού μουσείου,  και 3) ενός τρίτου σπιτιού που θα λειτουργεί ως κυλικείο.

Αυτά προχωράει η Αστυπαλιά. Το βυζαντινό και ιπποτικό Κάστρο Χώρας δεν ήταν ένα απλό φρούριο προστασίας, ήταν καστροπολιτεία. Μια οργανωμένη από κάθε άποψη κοινωνία-κράτος. Έχει τεράστια ιστορική αξία. Μια καλή μελέτη μπορεί να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό που κρύβει. Θα γίνει πηγή παραγωγής πολιτισμού αλλά και δημιουργία οικον0μικών πόρων. Υπάρχουν προτάσεις.

Μύλοι Χρυσοχεριάς: Ο Δήμος πήρε το πράσινο φως για αξιοποίηση και των τριών μύλων. Τα σχέδια του δημάρχου και αντ/ρχου κ. Κ. Ζαΐρη είναι ο ένας μύλος να ανακατασκευαστεί ως μύλος εν λειτουργία, απλά για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. Ο δεύτερος να γίνει μουσείο, και ο τρίτος κυλικείο. Και για το χώρο αυτό υπάρχουν πολλές προστάσεις και ιδέες.

Αρχοντικό Βουβάλη: Ο δήμαρχος και ο αντιδ/ρχος των έργων κ. Κ. Ζαΐρης για την αναπαλαίωση του αρχοντικού αυτού ξεκινάνε από τη βάση: από τον έλεγχο της υπάρχουσας μελέτης, ώστε να δούνε ότι πρόκειται για πραγματική μελέτη και όχι, όπως έχουν πληροφορηθεί, απλώς κοστολόγηση της αναπαλαίωσης σε μεροκάματα, δηλαδή ούτε κανονική οικονομοτεχνική μελέτη.

*

Και για τα τρία αυτά έργα ο κ. δήμαρχος έδωσε μάχες, με επιστολές και αναφορές, που ξεκινάνε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και φτάνουν μέχρι το Υπουργείο Πολιτισμού. Τελικά, βγήκε από το «τούνελ» και τώρα προχωράει.

Διαπιστώσαμε δε ότι στην προσπάθειά του αυτή, στη φάση της υλοποίησης των παρεμβάσεων και μελετών, όποιες χρειαστούν και στα τρία έργα, ο δήμαρχος δε θα είναι μόνος του, έχει μαζί του ένθερμο βοηθό και συνεργό τον αντ/ρχο κ. Κ. Ζαΐρη, ο οποίος μάλιστα μας είπε «δεν έχουμε δικαίωμα να μην αξιοποιήσουμε το Κάστρο της Χώρας και τους μύλους».

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos