Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Γράμματα στον Αϊ-Βασίλη

Πάντα παραμονές εορτών τα ΕΛΤΑ έχουν την τιμητική τους. Ασφαλώς όχι όπως παλαιότερα. Τα SMS και τα email έχουν περιορίσει δραματικά τη διακίνηση των ευχετήριων καρτών. Αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων αλλάζουν και οι συνήθειες. Με το χαρτάκι προτεραιότητας στο χέρι περίμενα να ανάψει στο φωτεινό καντράν το νούμερο που θα με οδηγούσε στη θυρίδα εξυπηρέτησης.

 

Πρόσεξα πάνω στο γκισέ ένα κομψό κουτί, πολύχρωμα ντυμένο, που έγραφε : «Γράμματα στον Αϊ-Βασίλη». Ηταν προφανές ότι απευθυνόταν στα παιδιά. Δεν ξέρω από πότε ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Διάβασα στο διαδίκτυο ότι ετοιμάζεται ένα λεύκωμα, καλαίσθητο και χαριτωμένο, με επιλεγμένα γράμματα που έστειλαν τα παιδιά παλαιοτέρων χρόνων. Ομως κατά πληροφορίες που δόθηκαν από το γραφείο δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού, τα περισσότερα από τα φετινά γράμματα που έστειλαν τα παιδιά έχουν γεύση πικρή.

Οι παγωμένες ριπές της οικονομικής κρίσης που βομβαρδίζουν επιχειρήσεις και οικογένειες, μεγάλους και μικρούς, τη χρονιά που αποχαιρετήσαμε, δεν μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την παιδική ψυχή. Η κρίση, λοιπόν, άγγιξε και τα παιδιά. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Πολλά παιδιά δεν ζήτησαν κάτι για τον εαυτό τους από τον Αγιο. Απλά τον παρακαλούσαν να φέρει δώρα για τα «άλλα», τα πιο φτωχά. Υπάρχουν όμως και κάποια γράμματα συγκλονιστικά.

Για κάποια παιδιά, τα παιδιά του 2010, το καλύτερο πρωτοχρονιάτικο δώρο θα ήταν «μια δουλειά για τον μπαμπά ή τη μαμά». Τα παιδιά δεν ξέρουν από οικονομικούς δείκτες. Δεν μπορούσαν να ζητήσουν από τον Αϊ-Βασίλη ούτε «επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού», ούτε «χαμηλότερα επιτόκια και spread», ούτε «καθιέρωση ευρωομολόγων».

Αγνοούν τις έννοιες «μηχανισμός στήριξης, μνημόνιο, περικοπές, εξυγίανση, απολύσεις, αυξήσεις ΦΠΑ, φόρους κ.ο.κ». Ξέρουν όμως τι σημαίνει ένας πατέρας να τριγυρνά όλη μέρα ικετεύοντας για μια, οποιαδήποτε, δουλειά ή μια μητέρα που σέρνεται όλη μέρα στο σπίτι, περιμένοντας να κτυπήσει το τηλέφωνο για κάποια δουλειά. Ενα τηλεφώνημα που δεν θα έρθει ποτέ αφού η άνοδος των δεικτών ανεργίας είναι προϋπόθεση της …ποθούμενης ανάκαμψης.

Πριν λίγα χρόνια τα παιδιά ή οι έφηβοι ντρέπονταν να πουν στους φίλους τους τι δουλειά κάνει ο πατέρας τους ή η μάνα τους, αν αυτή ήταν χειρονακτική. Μερικές φορές ντρέπονταν και οι μεγάλοι, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Τώρα οποιαδήποτε δουλειά είναι ευλογία και δεν είναι απαραίτητη η λεπτομερής περιγραφή των επαγγελματικών καθηκόντων. Ο μπαμπάς είναι μαθηματικός, φορτηγατζής, μουσικός, υπάλληλος σούπερ-μάρκετ, ηχολήπτης. Η μαμά είναι δασκάλα, καθαρίστρια γραφείων, υπάλληλος τραπέζης, ταξιτζής. Σήμερα η ιδιότητα «άνεργος» είναι που προκαλεί περίεργα αισθήματα και γίνεται προσπάθεια να αποσιωπηθεί.

Στα παιδικά μου χρόνια, τα δύσκολα του πολέμου, το μόνο Αϊ-Βασίλη που ήξερα ήταν η κάτασπρη εκκλησία που έβλεπα απέναντι στο Μαράσι. Αγνοούσα τη σύγχρονη εμπορική μορφή του, με την κόκκινη στολή, το σκούφο, την κάτασπρη γενειάδα και το μεγάλο σακούλι με παιχνίδια για τα παιδιά.

Τι απαίτηση για δώρα μπορούσα να έχω, τότε, αφού δεν είχα τίποτα δικό μου. Ακόμα και τα ρούχα που φορούσα ήταν της UNRA μεταποιημένα. Το μόνο δικό μου πράγμα που κατάφερα να αποκτήσω κάποια πρωτοχρονιά, με τα «μεταλίκια» από τα πρώτα μου κάλαντα, ήταν μια σβούρα με χρωματιστά ζωνάρια που την έκρυβα, κάθε βράδυ, κάτω από το μαξιλάρι μου. Ομως τα σημερινά παιδιά του νέου πολέμου, του οικονομικού, τι θα ζητούν άραγε με τα γράμματά τους από τον Αϊ-Βασίλη;

Αγιε ρίξε τα επιτόκια, φέρε την ανάπτυξη, μην αφήνεις τη μαμά να ψάχνει για τροφή στα σάπια που πετάνε από τους πάγκους της λαϊκής; Ισως τα ΕΛΤΑ θα πρέπει να συμπληρώσουν τον τίτλο του υπό έκδοση λευκώματος «Γράμματα στον Αϊ-Βασίλη», με τον υπότιτλο «Από τα παιδιά της κρίσης». (Κάλυμνος, Ιανουάριος 2011.)

Τελευταία τροποποίηση στις
Γιάννης Πατέλλης

Γιάννης Πατέλλης

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version