Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ποιος φταίει για το Κάστρο, η Αρχαιολογία ή ο Δήμος; Κύριο

«Μην ανοίγεις ιστορίες, καλύτερη η απραξία, έχεις την ησυχία σου»,

αυτό είναι το εργασιακό «δόγμα» στη χώρα μας και στην Κάλυμνο. Από την υπηρεσιακή αφασία και κανένας «άφαντος» υπάλληλος κανένας δεν… έπαθε έμφραγμα.

Παράδειγμα η σύγχρονη πολιτική ιστορία του κάστρου Χώρας. Η Κάλυμνος έχει μια μοναδικής αξίας βυζαντινή και ιπποτική καστρόπολη, το κάστρο Χώρας, που διαθέτει άριστες προδιαγραφές για ανάδειξη και ανάπτυξη ειδικού τουρισμού. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το νησί, που όμως δεν έγινε ακόμη «ορατή». Αλλάζουν οι δημαρχίες και η μια παραδίδει στην άλλη το Τίποτα συσκευασμένο σε τεράστια άδεια κούτα δεμένη με μεταξωτές κορδέλες… από φύκια. 

Καλές προσπάθειες, αλλά το κάστρο…

Ο κ. Δ. Διακομιχάλης, δήμαρχος 8ετίας, στην πρώτη του 4ετία (πάνε περίπου 20 χρόνια…), βρήκε μια μεγάλη ευκαιρία πολλών κονδυλίων και ξεκίνησε μερική αναστήλωση των τειχών, κάποιες εσωτερικές εργασίες και ηλεκτροφωτισμό (εσωτερικό & εξωτερικό). Δεν γνωρίζουμε πόσο επιστημονικό βάρος είχε η μελέτη ανάδειξης του ιστορικού αυτού τόπου ή αν ήτανε κανένα γονατογράφημα, προκειμένου να «απορροφήσουμε» με τα λεφτά που υπήρχαν στο τραπέζι (ήτανε η εποχή των μεγάλων «απορροφήσεων». Πάντως ήτανε αρκετά καλή αυτή η προσπάθεια.  Συνέχει δεν υπήρξε, μέχρι που και ο φωτισμός του κάστρου έσβησε … καθώς τα υλικά «έκαναν φτερά» και από τότε σκοτάδι…

Ο επόμενος δήμαρχος 8ετίας, ο κ. Γ. Ρούσσος έστρεψε αλλού το αρχαιολογικό του ενδιαφέρον, στο Χριστό της Ιερουσαλήμ και στο εκεί ιερό του Απόλλωνα - που δεν ξέρουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Κάτι έγινε και επί Ρούσσου. Καθάρισε ο τόπος από τα κοτέτσια κ.λπ., δούλεψε πολύ η «αρχαιολογική μπουλντόζα», έφυγε πολύ χώμα, αλλά καμιά σοβαρή ανακάλυψη. Αναδείχτηκαν κάποια ψηφιδωτά, τακτοποιήθηκαν μερικές κολώνες και στο τέλος των εργασιών… φυτέψαμε ελιές. Και επειδή είμαστε Καλύμνιοι με τα μεγάλα λόγια, το χώρο αυτό τον ονομάσαμε «αρχαιολογικό πάρκο». Έκτοτε πιστεύουμε ότι η Κάλυμνος έχει «αρχαιολογικό πάρκο». Και οι υπεύθυνοι «πάρκαραν» για ξεκουραστούν.

Επανερχόμενος ο κ. Δ. Διακομιχάλης στη δημαρχία, ούτε το κάστρο της Χώρας φρόντισε, αλλά ούτε και στο Χριστό της Ιερουσαλήμ έφερε, τελικά, τους Γάλλους αρχαιολόγους, που έλεγε  ότι θα έκαναν δικές τους ανασκαφές, αδαπάνως για το δημόσιο,  χωρίς όμως να είχε δρομολογηθεί καμιά εθνική διαπραγμάτευση που θα κατέλεγε (αν κατέληγε…) σε προγραμματική σύμβαση από μέρους της Ελλάδας (ΥΠΠΟ, Αρχαιολογικό Συμβούλιο κ.α.) και της Γαλλικής Αρχαιολογίας. Δηλαδή, ήταν ποτέ δυνατόν να είχαμε ανασκαφές σαν αυτές που έκαναν στην Κάλυμνο και την έγδυσαν, 18ο αι. & 19ο αι. επί τουρκοκρατίας,  Άγγλοι, Γάλλοι... Πορτογάλοι, αλλά και επί ιταλοκρατίας, τον αρχές του 20ου αι., πάντα με τη συνεργία των τοπικών μας αρχόντων και όλα τα εξήγαγαν στη Γερμανία και Αγγλία; Σήμερα, όσο «μπανανία» και να είμαστε  τέτοια κόλπα δε χωράνε, γιατί δεν έχουμε ούτε τουρκοκρατία ούτε ιταλοκρατία.

Εδώ και ένα χρόνο στο θώκο του δημάρχου κάθισε ο κ. Γ. Γαλουζής,  φρέσκος πολιτικός, άφθαρτος, με οράματα και ιδέες, αλλά στο θέμα στο κάστρο Χώρας δεν μπόρεσε ακόμη να αγγίξει μια πέτρα. Το κάστρο δεν είναι, βέβαια, της αρμοδιότητας του Δήμου, αλλά της ΚΒ΄ Κλασικής & Βυζαντινής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου.  Όμως είναι ιστορικός θησαυρός της Καλύμνου και η αρμόδια  Αρχαιολογία δεν σκοτίζεται και πολύ, απ’ ό,τι φαίνεται. Και το λέμε αυτό όχι χωρίς βάση. Πληροφορίες απόλυτα επιβεβαιωμένες (οι περισσότερες γνωστές) λένε ότι ο κ. Γαλουζής ξεκίνησε την προσπάθεια να συνάψει προγραμματική  σύμβαση με την εν λόγω Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία όμως λέει ένα πρόθυμο «ναι», αλλά βήμα δεν κάνει.

Τι να υποθέσουμε εμείς; Ή της έχει πέσει πολλή δουλειά και η Κάλυμνος ακόμη δεν πήρε σειρά, ή εφαρμόζει παρελκυστική τακτική; Αλλά, έχει λόγο η Αρχαιολογική Υπηρεσία να μη θέλει να συνεργαστεί με το Δήμο, αφού ο Δήμος θα τα φροντίσει όλα: ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, μελέτες έργων, εξεύρεση πόρων (ελληνικών και ευρωπαϊκών) για τη χρηματοδότηση του έργου;  Προφανώς όχι, αλλά το φαινόμενο δεν ερμηνεύεται εύκολα...  Ο δήμαρχος αναζητώντας μέσω άλλης οδού να ξεμπλοκάρει το θέμα, κατέφυγε προς το Υπουργείο πολιτισμού.

Ποιος φταίει;

Τελικά, ποιος φταίει; Η Αρχαιολογική Υπηρεσία ή ο Δήμος. Ο Δήμος, πρώτος και καλύτερος ο εκάστοτε δήμαρχος,  φέρει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο νησί, αλλά και έχει και την τοπική εξουσία για να επιβάλλει λύσεις. Γι’ αυτό τον εκλέγει ο λαός. Με αυτή την αντίληψη περί τοπικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης (όχι μόνο στο όνομα αλλά και στην πράξη),  όση γραφειοκρατία κι αν κυβερνά τα πάντα,  ο δήμαρχος οφείλει να τα ξεπεράσει όλα.  

Τελευταία τροποποίηση στις

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου ΑΛΑΧΟΥΖΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ δημοσιεύθηκε από ΑΛΑΧΟΥΖΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Αγαπητέ κ. Τρικοίλη,
    Συμφωνώ εν μέρει με την τοποθέτησή σας. Τον πρώτο λόγο όμως έχει η περιβόητη Εφορία Αρχαιοτήτων με έδρα τη Ρόδο, που μονίμως προκαλεί με τη στάση της και τις απαιτήσεις της.
    Και το λέω αυτό γιατί όταν ο αείμνηστος Αλαχούζος Γιάννης πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο νησί μας, ο Έφορος Αρχαιοτήτων πρόβαλε χίλιες δυο δικαιολογίες . Να θυμίσω, για όσους δεν το ξέρουν ή το αγνοούν εσκεμμένα, ότι ακόμα και σήμερα πολλά από τα αντικείμενα των ανασκαφών του Γιάννη Αλαχούζου βρίσκονται(;) στη Ρόδο, τάχα για καθαρισμό και αναπαλαίωση!!!!
    Ο Δήμος οφείλει να πιέσει για ελευθερία κινήσεων. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων είναι αναγκαία και ότι οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να παραμερίσουν τις όποιες έριδες ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • Σύνδεσμος σχολίου ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΚΑΡΟΥΝΑΣ δημοσιεύθηκε από ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΚΑΡΟΥΝΑΣ

    Συμφωνω απολυτος μαζι σας οτι ο Δημος οφειλει να τα ξεπερασει ολα, και επιτελους αυτο το "στοιχειομενο" Καστρο, δει καποια στιγμη ενα φως .Ενα φως ελπιδας γιατι πανω απο ολα επιβαλεται, οχι στους εαυτους μας ,αλλα στην πολιτιστικη κληρονομια της Καλυμνου. Μια αλλη ενεργεια που θα πρεπει να κανει ο Δημος -κατα την ταπεινη μου γνωμη- ειναι να ενεργοποιησει τους Βουλευτες του Νομου μας , και να βοηθησουν τον Δημο να ξεπερασει τα οποια εμποδια υπαρχουν, γιατι εαν περιμενουν την Αρχαιολογικη Υπηρεσια να "φιλοτιμηθει" για αυτονοητα πραγματα,τοτε δεν ξερω και εγω ποσο θα περιμενουμε να δουμε το Καστρο μας ,ετσι οπως του αξιζει .Μεχρι να "περπατησουν" οι οποιες σχετικες διαδικασιες ,ο Δημος μπορει εαν θελει να βαλει μια ταξη στην "παραγκουπολη" που εχει στηθει εδω και χρονια ,στο μονοπατι που οδηγει στο Καστρο.Ειναι ΝΤΡΟΠΗ αυτη η σημερινη εικονα...Θυμιζω οτι ο σημερινος Δημαρχος ως αντιπολιτευση ,ειχε τονισει οτι το θεμα με την "παραγκουπολη" ειναι διοικητικο θεμα και μπορει ο Δημος -εαν θελει- σε μιρκο χρονικο διαστημα να βαλει μια ταξη .Σημερα ως Δημαρχος ,ο κ.Γαλουζης θα το κανει??ΙΔΩΜΕΝ...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version