Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σύσκεψη Τσίπρα με δημάρχους & μητροπολίτες Κω, Λέρου κ.α. όχι… Καλύμνου Κύριο

Σήμερα, 6/11/15, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη

στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,  για τα ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος και των συνεχών ροών στα νησιά μας.

Κλήθηκαν και συμμετείχαν στη σύσκεψη οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου από το Βόριο Αιγαίο, και οι δήμαρχοι Κω και  Λέρου από το Νότιο Αιγαίο, καθώς και οι μητροπολίτες των νησιών αυτών.

Επίσης, παρέστησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.  Ιερώνυμος, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη.

Έχει ή δεν έχει η Κάλυμνος πρόβλημα;

Είναι ανεξήγητο το ότι από τη Δωδεκάνησο κλήθηκαν οι δήμαρχοι Κω και Λέρου και δεν κλήθηκε ο δήμαρχος της Καλύμνου.  Μήπως θεωρούν ότι η Κάλυμνος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με το προσφυγικό; Οι οκτώ και πλέον χιλιάδες προσφύγων που έφτασαν στην Κάλυμνο και τους περιέθαλψε και περιθάλπει με υποδειγματικό τρόπο το νησί μας, αυτό δε μετράει ή δεν το γνωρίζει το γραφείο του πρωθυπουργού;

Επίσης, το γραφείο του πρωθυπουργού που έστειλε τις προσκλήσεις για τη σύσκεψη, μπορεί να  μας πει γιατί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ «φύτεψε» στο κεντρικό λιμάνι, βιτρίνα του νησιού, 16 παραπήγματα ψευτοκατασκευής, που θα φτιάξουν ένα γκέτο ανεξέλεγκτου υγειονομικού ελέγχου, αναθέτοντας  στην Κάλυμνο, δηλαδή στο Δήμο που αγνόησε, την ευθύνη για σίτιση και προστασία των κατατρεγμένων προσφύγων.  Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει είδηση την προσφορά της Καλύμνου; Αντιμετωπίζει ή δεν αντιμετωπίζει η Κάλυμνος πρόβλημα με το προσφυγικό; Δεν είχαν ανάγκη την ‘άποψη του νησιού μας ή δεν… περίσσευε καρέκλα στο χώρο της σύσκεψης;

Το Δήμο εκπροσώπησε ο μητροπολίτης;

Αλλά ακούσαμε και το εξής παράδοξο: Επίσης, προσκλήθηκε «ο μητροπολίτης Λέρου κ. Παΐσιος». Δεν ξέρουν ότι ο μητροπολίτης είναι Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας; Ή μήπως θεώρησαν ότι η Κάλυμνος «καλύπτεται» με την παρουσία του μητροπολίτη Λέρου. Και το πολύ «φάλτσο»: ο μητροπολίτης Λέρου πήρε μαζί του και υπόμνημα του δημάρχου Καλύμνου κ. Γ. Γαλουζή για το προσφυγικό.

Μπήκαμε μήπως σε «νέα εποχή» στην οποία το νησί μπορεί να το εκπροσωπεί, για πολιτικά και κοινωνικά θέμα, όχι ο αιρετός εκπρόσωπος του λαού, ο δήμαρχος του νησιού, αλλά ο μητροπολίτης; Κατά συγκυρία «πακετοποίηση» των δύο κορυφαίων τοπικών θεσμών, της Εκκλησίας και του Δήμου, σε ένα πρόσωπο; Πρώτη φορά στη Νεότερη Ιστορία της Καλύμνου την πολιτική εκπροσώπηση του νησιού ενώπιον της κυβέρνησης είχε ο μητροπολίτης - όπως ακριβώς γινόταν επί Τουρκοκρατίας που το λαό της Καλύμνου εκπροσωπούσαν οι εφημέριοι των ενοριακών ιερών ναών του νησιού – δηλαδή… της Χώρας ως εκλογείς στις εκλογές των δημογερόντων κ.λπ.  Ούτε ο δήμαρχος έπρεπε να στείλει διά του μητροπολίτη τα αιτήματά του ή τις απόψεις του, ούτε και ο μητροπολίτης πρέπει να αναλαμβάνει την εκπροσώπηση του Δήμου. Ο καθένας έχει το δικό του πολύ ευδιάκριτο ρόλο.

Συμπληρωματικά και με την ευκαιρία αυτή

 Μήπως, επιτέλους, η Κάλυμνος πρέπει να διεκδικήσει αυτό που, μέσω Οικουμενικού Πατριαρχείου, της στέρησαν κάποιοι καπάτσοι του παρελθόντος: να έχει μητροπολίτη Καλύμνου; Είναι η έδρα της Επαρχίας Καλύμνου, αλλά έχει μητροπολίτη Λέρου, που ως «Λέρου», και μόνο Λέρου, τον προσκαλούν και στις επίσημες συσκέψεις.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version