The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λαμπρός ο εορτασμός της εθνικής επετείου του ’40 Κύριο

Δοξολογία στο Χριστό, παρέλαση μαθητών, εκδήλωση Αναγνωστηρίου - VD, 35 F

 

Για τους μεγάλους σε ηλικία  η εποποιία της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ήταν σαν χθες. Για τους μικρούς μοιάζει με απόμακρο ένδοξο παρελθόν. Για όλους μας όμως είναι ημέρα μνήμης του απαράμιλλου εθνικού φρονήματος και των θυσιών στις οποίες οι νέοι της Ελλάδας με χαμόγελο προσέτρεξαν, προκειμένου να υπερασπιστούν την εθνική μας αξιοπρέπεια και να αποκρούσουν τη βαρβαρότητα του ιταλικού φασισμού, με την ελπίδα ότι θα αναγεννήσουν την Πατρίδα πάνω στα στέρεα θεμέλια της κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας –που δυστυχώς όλα αυτά αποτελούν και πάλι στις μέρες μας (75 χρόνια μετά το ’40) τα μεγάλα ζητούμενα και για τον Ελληνισμό, και όχι μόνο. 

*

Στην Κάλυμνο η ιστορική αυτή επέτειος τιμήθηκε και φέτος με λαμπρότητα. Την παραμονή πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία του νησιού, το πρωί, οι μαθητικές γιορτές και το μεσημέρι οι μαθητές κατάθεσαν στέφανα στο ηρώο. 

Ανήμερα, το πρωί, στις 10:30΄, στον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού τελέστηκε η καθιερωμένη επίσημη δοξολογία, ειδική για την ημέρα αυτή,  χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Παϊσίου. Παρέστησαν ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής, ο έπαρχος κ. Γ. Θεμέλαρος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ τη Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Δωδ/νήσου (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Ηλ. Καματερός. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δασκάλα του 3ου Δ.Σ. Πόθιας κα. Σβίγκου Αγγελική.

Μετά τη δοξολογία οι επίσημοι μετέβησαν εν πομπή στο Ηρώο, όπου ο μητροπολίτης τέλεσε Τρισάγιο και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές, τον κ. βουλευτή και εκπροσώπους συλλόγων. Στη συνέχεια παρέλασαν προ της εξέδρας των επισήμων μαθητές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης, πρόσκοποι και τμήματα του στρατού.

*

Το απόγευμα το Αναγνωστήριο πραγματοποίησε τη δική του επετειακή εκδήλωση με ομιλία από τη φιλόλογο κ. Μαρία Ζαΐρη και μουσικό πρόγραμμα με επετειακά τραγούδια από την παιδική χορωδία της μουσικού κας Ιω. Μελά.  Τα παιδιά απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο τα τραγούδια.

Την ομιλήτρια προλόγισε ο αντ/δρος του Αναγνωστηρίου κ. Γ. Χατζηθεοδώρου και στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του πνευματικού μας σωματείου ευχαρίστησε την κ. Ζαΐρη για την ωραία ομιλία της και την κ. Μελά για την εξαιρετική μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης.

Η κ. Μ. Ζαΐρη είχε θέμα της ομιλίας της «Το έπος του ’40 μέσα από επιστολές και ημερολόγια Ελλήνων και Ιταλών στρατιωτών». Μια πολύ ενδιαφέρουσα  εικόνα του ελληνο-ιταλικού πολέμου, καθώς αναδυόταν μέσα από την καθημερινότητα στο μέτωπο, τόσο στις ελληνικές τάξεις στρατού όσο και στις ιταλικές. Ήταν κείμενα στα οποία μιλούσαν οι ψυχές απλών στρατιωτών, οι οποίοι εκφράζονταν πηγαία καθώς απευθύνονταν σε οικογενειακά τους πρόσωπα –πού να φαντάζονταν τότε ότι τα γράμματά τους αυτά θα γίνονταν βιβλία και ομιλίες.  

Το αξιοσημείωτο όμως ποιοτικό στοιχείο της ομιλίας είναι ότι η κα. Ζαΐρη ταξινόμησε το υλικό της  (δεν αρκεί να έχεις υλικό, είναι και τι θα το κάνεις…) και συνέθεσε τη δομή του λόγου της με παράλληλη ανάγνωση ιταλικών και ελληνικών (μεταξύ των οποίων ήταν και επιστολές του πατέρας της, αειμνήστου Κώστα Χατζηθεμιστοκλή, στρατιωτικού ιατρού το ’40), ώστε να απεικονίζονται και οι δύο όψεις της φρίκης του πολέμου. Απέφυγε τις προσωπικές της αξιολογικές κρίσεις, ωστόσο μέσα από τη δημιουργική παράθεση των αντιθετικών εικόνων  που περιέγραφαν οι στρατιώτες  κι απ’ τα δύο μέτωπα, έβγαιναν σαφέστατα μηνύματα ειρήνης,  συναδέλφωσης των λαών και δημοκρατίας.           

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

22-04-2024, 16:05 | Σπογγαλιεία

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, &...

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤ.ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

20-04-2024, 13:01 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της 9ήμερης περιοδείας το&upsilo...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Αλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

Argo Kalymnos