Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το ελαιοτριβείο ξεκίνησε – Εγκληματική η δακοκτονία Κύριο

Το Δημοτικό Ελαιοτριβείο Καλύμνου και η δακοκτονία θα πρέπει

να απασχολήσει σοβαρά το Δήμο της Καλύμνου.

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ: Ξεκίνησε τη λειτουργία του τη Δευτέρα, 19/10/15, υπό διεύθυνση και φέτος του δημ. υπαλ. κ. Γ. Παπαμιχαήλ. Η προσέλευση παραγωγών δεν έχει την πυκνότητα που είχε άλλες χρονιές, γιατί και η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη. Έπειτα υπάρχει και το καταστροφικό χτύπημα που δέχτηκαν φέτος οι ελιές της Καλύμνου από το δάκο – θα αναφερθούμε παρακάτω.

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ελαιοτριβείο της Καλύμνου είναι η μικρή του δύναμη σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Τις ελιές που αλέθει σε ένα 24ωρο, τις αλέθει ένα  από τα ελαιοτριβεία της Κω σε μία-δύο ώρες.  Με συνέπεια, κάθε χρόνο πολλοί Καλύμνιοι μεγαλοπαραγωγοί να τρέχουν στην Κω για να εξυπηρετηθούνε γρήγορα και, κυρίως, για να προλάβουν τις ελιές τους να μην πάρουν οξύτητες. Όμως η Κάλυμνος έχει και πάρα πολλούς μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, οι οποίοι υποφέρουν να πάρουν σειρά.  Κάθε χρόνο γράφουμε, εδώ και μια 10ετία, για το πρόβλημα αυτό της Καλύμνου, αλλά κανενός «το αυτί δεν ιδρώνει».

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ:  Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (ΠΝΑ) δεν έχει γεωπόνους, δεν έχει πολιτικούς προϊστάμενους για την ποιότητα ζωής. Τι είναι αυτά τα επικίνδυνα που κάνει σε σχέση με τη δακοκτονία; Δεν αντιλαμβάνεται ότι, στην κυριολεξία, εγκληματεί όταν ποτίζει το γνήσιο ελαιόλαδό μας με τα δηλητήρια του ψεκασμού; Παρουσιάζουμε τα παρακάτω αντικειμενικά στοιχεία, με την εισαγωγική παρατήρηση ότι μετά τον ψεκασμό, όπως μας είπαν οι ειδικοί πρέπει να περάσουν 3- 4μήνες για να κόψουν ελιές. Τι κάνει λοιπόν η ΠΝΑ;

 1)  Ξεκινά κάθε χρόνο τους ψεκασμούς τέλη του Οκτώβρη, δηλαδή πάνω στο μάζεμα της ελιάς. Η «αιτιολογία» είναι «τώρα βρήκαμε τα λεφτά, τώρα ξεκινάμε». Δηλαδή, αν ένας τέτοιος ψεκασμός ανοίγει διάπλατα το δρόμο στον καρκίνο, η ΠΝΑ εμείς θα λέμε «τώρα βρήκαμε τα λεφτά, τώρα θα τα φάμε»;

Αν η κρατική συνδρομή κάθε χρόνο τους πετάει έξω, γιατί δεν ανακοινώνουν ότι φέτος για την προστασία της υγείας του κόσμου δε θα κάνουμε ψεκασμό, θα κρατήσουμε τα λεφτά για του χρόνια, ώστε να αρχίσουμε του χρόνου από τον Ιούνιο; Με τη δακοκτονία (μία και μοναδική στην πορεία της ετήσιας παραγωγής!!!) η ΠΝΑ καταφέρνει το λάδι που θα παράγει ο παραγωγός να είναι μολυσμένο με τα φάρμακα του ψεκασμού.  

2)   Φέτος η ΠΝΑ ανακοίνωσε πρόσφατα (με υπογραφή της κας Δήμητρας Παπανικόλα – δ/ντριας δακοκτονίας, στις 14/10/15) τον ψεκασμό της Ρόδου για στο χρονικό διάστημα από 16 - 23 / 10 / 15. Και η ανακοίνωση εκδόθηκε μιάμιση μέρα πριν, με προειδοποίηση προς τους μελισσοκόμους να απομακρύνουν τα μελίσσια τους για να μην μολυνθούν – για τους ανθρώπους και το λάδι που θα τρώνε όλο το χρόνο;

Στην Κω & Αστυπάλαια ο ψεκασμός έγινε 14 – 21 / 10 / 15 (η ανακοίνωση στις 9/10/15, δύο μέρες πριν). Όμως στην Κέφαλο της Κω οι κάτοικοι έβγαλαν πινακίδες με την επιγραφή «απαγορεύεται το ψέκασμα» και οι ψεκαστές έφυγαν.

Στην Κάρπαθο & Κάσο ψέκασαν 9 – 16 / 10 / 15 (η ανακοίνωση στις 7/10/15).

Από την Κάλυμνο τους έδιωξαν μια καλή, εδώ και πέντε χρόνια. Τους είπαν «αν είναι να έρχεστε Οκτώβρη, φύγετε και μην ξανάρθετε». Η πιο σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Γι’ αυτό και το ελαιοτριβείο, τρία χρόνια τώρα, δεν παίρνει από τους ελαιοπαραγωγούς (την ώρα της άλεσης) τέλος της δακοκτονίας.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης παραθέτουμε το τι κάνουν στην Κρήτη:

1)    Οι ψεκασμοί ξεκινάνε από τα μέσα Ιουνίου.

2)    Ενα μήνα πριν την προγραμματισμένη δακοκτονία οι παραγωγοί, οι κάτοικοι (ώστε να απομακρύνονται από την ευρύτερη περιοχή), οι μελισσοκόμου, οι πάντες, προειδοποιούνται (η ΠΝΑ ανακοινώνει 2 μέρες πριν, στην ουσία 1-1,5 μέρα!)

3)   Γίνονται τρεις ψεκασμοί, ώστε να προστατεύεται ο καρπός από το δάκο καθ’ όλη την πορεία ανάπτυξής του (η ΠΝΑ πραγματοποιεί ένα ψεκασμό και μάλιστα την περίοδο που ο δάκος έχει κάνει ήδη τη «δουλεία» του για τα καλά).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Α)   Η ΠΝΑ προβαίνει σε ψεκασμούς εκτός εποχής, την εποχή της συγκομιδής του καρπού, με αποτέλεσμα η επέμβασή της να γίνεται επικίνδυνη.  

Β)   Η ΠΝΑ προβαίνει στους ψεκασμούς, απλώς για να «φάει» τα λεφτά που της έρχονται – δεν αποκλείεται να μας πει ότι κάνει και «κοινωνικό έργο» δίνοντας δουλειά μιας εβδομάδας σε άνεργους…

Γ)    Οι εισαγγελείς του νομού πρέπει να σταματήσουν το εγκληματικό αυτό έργο της ΠΝΑ και να ζητήσουν εξηγήσεις.

Δ)    Ο Περιφερειάρχης να ζητήσει ενημέρωση και ευθύνες.

Ε)    Ο Δήμος της Καλύμνου είναι υποχρεωμένος να δει σοβαρά και υπεύθυνα τα θέματα (α) Ελαιοτριβείο, (β)  Ψεκασμοί ελαιοδέντρων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version