The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επίθεση Γ. Χατζηθεοδώρου κατά ισοκρατών(;)

Πληροφορήθηκα από έγκυρη πηγή ένα γεγονός που μου προκάλεσε θλίψη

και απογοήτευση για τις ιεροψαλτικές σχέσεις μες στην Κάλυμνο. Στον τίτλο του δημοσιεύματός μου αυτού έβαλα και ερωτηματικό σε παρένθεση, θέλοντας έτσι να πω ότι προτιμώ να κρατάω μια επιφύλαξη ευγένειας.

Πληροφορήθηκα λοιπόν ότι ο ιεροψάλτης και συνάδελφος-φίλος μου, από τα εφηβικά μας χρόνια  Γιώργος Χατζηθεοδώρου, πρωτοψάλτης της Παναγίας Χώρας, στον αγιασμό της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Καλύμνου, στον αγιασμό της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Καλύμνου (δεν με κάλεσαν, όπως δεν με καλούν πάντα…), την Κυριακή 11/10/15, ώρα 11π.μ., εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ισοκρατών, που χρησιμοποιούνται σε μερικές εκκλησίες της Καλύμνου. Και βέβαια όταν τα βάζει με τον ισοκράτη δεν εννοεί το ηλεκτρονικό μηχάνημα που προσφέρει ισοκράτημα (ηχογραφημένο από φωνές δέκα ιεροψαλτών παρακαλώ), αλλά προφανέστατα τον ίδιο τον ψάλτη που χρησιμοποιεί τον ισοκράτη. Το πήρα το μήνυμα. Δε θέλει και πολλή φαντασία… για να καταλάβω ότι η επίθεση αυτή του φίλου μου Γιώργου διανύει μια «άγονη γραμμή» (πολύ άγονη!!!), για να στραφεί εναντίον μου. Άντε και σε δυο-τρεις άλλους συναδέλφους.   

Δεν βρήκε ο φίλος Γιώργος κάτι καλύτερο για την παραγωγικότητα της Σχολής την οποία διευθύνει ο ίδιος από της ιδρύσεώς της έως σήμερα. Είδε τη χρήση του ισοκράτη ως μέγα πρόβλημα για τη Βυζαντινή Μουσική, για τη λειτουργική τάξη στις εκκλησίες, για το ήθος και ύφος το βυζαντινό, για τη μουσική παιδεία στην Κάλυμνο κ.λπ.; Ποτέ, τόσο χρόνια που γνωριζόμαστε και συζητάμε περιστασιακά για ιεροψαλτικά θέματα και προβλήματα, ποτέ ο φίλος μου Γιώργος δεν ανέφερε τη λέξη ισοκράτης.

Έχω βέβαια πλήρη και πλατιά γνώση της συκοφαντίας που υφίσταμαι από «συναδέλφους» ιεροψάλτες και είναι γνωστοί και «σεσημασμένοι» οι ψυχοπαθητικοί πολέμιοι εναντίον του ισοκράτη αλλά και εναντίον μου προσωπικά – κακό σινάφι! Δεν έδινα σημασία.

Στην υπόθεση όμως αυτή της επίθεσης του Γιώργου, κατά τον αγιασμό της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Μητρόπολης σημειώνεται ακραία έξαρση πάθους, γιατί αν πούμε ότι η «συζήτηση» έγινε σε κλειστό κύκλο,  υπάρχει η απαίτηση του φίλου μου προς το μητροπολίτη να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία να απαγορεύει τη χρήση του Ισοκράτη στις εκκλησίες. Έτσι για να δημοσιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το θέμα και πετύχει το στόχο του. Τέτοιο πάθος λοιπόν;

Όμως δεν μπορώ παρά να ρωτήσω: με ποια ιδιότητα και αρμοδιότητα ο φίλος μου ο Γιώργος απαιτεί από το μητροπολίτη μια τέτοια εγκύκλιο;  Έτσι λειτουργεί εις το εμφανές και εις το αφανές; Αξίζει τόσο εύκολα να χαλάμε μια φιλική σχέση και ιεροψαλτική αλληλοεκτίμηση, που μετράει πάνω από 60 χρόνια ζωής.

Σημείωση: ο Γιώργος (τρία χρόνια μεγαλύτερός μου στην ηλικία) έχει 61 χρόνια ψαλτικής, εγώ 58 χρόνια, τα 50 δεξιός στο Χριστό (από 23 ετών) και οι δύο έχουμε τουλάχιστον 4 χρόνια ευδόκιμης θητείας στο στασίδι ως κανονάρχοι και ισοκράτες.

*

Για επίλογο θα πω δυο λόγια, για την ενημέρωση των αναγνωστών, αλλά και για την κατάθεση της δικής μου γνώμης, αφού ο αγαπητός  φίλος και συνάδελφός θέλει να την ακούσει. Ο Ισοκράτης, εφόσον βέβαια διαθέτει μόνιτορ κοντά του και ο ψάλτης ξέρει να τον χειρίζεται σωστά, προσφέρει τα εξής:

1)   Κρατάει σταθερή τη βάση και συγκρατεί τα φάλτσα.

2)   Καθοδηγεί τους ισοκράτες στις ακριβείς αλλαγές του ισοκρατήματος.

3)   Διαθέτει κλίμακες περισσότερες των οκτώ βασικών ήχων.

4)   Ανεβαίνει-κατεβαίνει, ανά ένα ή περισσότερα μόρια του τόνου και όχι με τόνους-ημιτόνια όπως γίνεται με το πιάνο και τα αρμόνια (που χρησιμοποιούν στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Μητροπόλεως Καλύμνου και στα ωδεία, με συνέπεια να διδάσκονται στραβά-θεόστραβα τα διαστήματα).
5)   Ο ψάλτης ορίζει τη βάση με απόλυτη ακρίβεια.
6)   Οταν ο ψάλτης δεν έχει βοηθούς για ισοκράτημα (ή τον απογυμνώνουν οι "συνάδελφοι" από βοηθούς), ο ισοκράτης-μηχάνημα είναι σωτηρία, γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής προσφέρει ισοκράτημα απο 10 αθρώπινες φωνές ηχογραφημένες. Δεν είναι αρμόνιο, είναι κάτι πολύ ανώτερο στον τομέα της ψαλτικής.

Για κατακλείδα θα προσθέσω:

Α) Μήπως η ψαλτική είναι (α) φωνή-φωνή-φωνή; (β) γερά θεμέλια με τη μελέτη των κλασσικών της Βυζαντινής Μουσικής και με «ιερή μανία» στο διάβασμα από εφηβικής ηλικίας και διά βίου;  (γ) βυζαντινή μουσική παιδεία; (δ)  ερμηνεία με εκκλησιαστικό ήθος; (ε)  με καθαρό βυζαντινό ύφος;  (στ) με γνώση του τελετουργικού, και (ζ) με εκκλησιαστική κουλτούρα και θητεία στο στασίδι από παιδικής ηλικίας;

Β)  Μήπως έργο μιας Σχολής Βυζαντινής Μουσικής δεν είναι οι επιθέσεις «ιεροψαλτικής ορθοδοξίας», αλλά κάποιες άλλες επιδόσεις… μετρίσιμες; Η επίθεση στους ισοκράτες (ψαλτάδες) δεν αλλάζει το κεντρικό θέμα για μια Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.

Γ)  Μήπως η προσφορά ενός παλιού ψάλτη είναι να ενεργεί ενωτικά και όχι διχαστικά;

Πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ. Γνωρίζω καλά τα ιεροψαλτικά της Καλύμνου, αλλά αυτή τη φορά απογοητεύτηκα.   

Τελευταία τροποποίηση στις

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ ΤΡΙΚΟΙΛΗ
    Αγαπητέ, φίλε Σακελλάρη,χαίρε.
    Διάβασα το με τίτλο « Επίθεση Γ.Χατζηθεοδώρου κατά των ισοκρατών(;)», δημοσίευμα σου,σχετικά με τη θέση μου σε συζήτηση που έγινε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεώς μας,
    Ασφαλώς κάποιοι ή κάποιος θα σου τα μετέφερε,αλλά όπως είναι γνωστό οι με-ταφορείς συζητήσεων και πληροφοριών ως επί το πλείστον,αθέλητα ή και ηθελημένα, πολλές φορές, μάλλον παραπληροφορούν.Οπότε πολύ καλά έκαμες και εβαλες ένα ερωτηματικό στο τέλος του τίτλου του δημοσιεύματός σου.
    Πράγματι,ο Μητροπολίτης κ.Παϊσιος, λίγο πριν από την τελετή του καθιερωμένου αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ανέφρε ότι την προηγούμενη ημέρα είχε ιερουργήσει σε κάποιο ναό της Πόθιας και εκεί ο μηχανικός ισοκράτης , προφανώς από λανθασμένη χρήση, βούιζε με αποτέλεσμα να βρίσκεται αλλού ο ψάλτης και αλλού ο ισοκράτης.Στη συνέχεια της συζήτησης και στην επιμονή γνωστού ιερέα πως ο ιοσκράτης είναι βοηθητικός και τον χρησιμοποιούν σπουδαίοι ψάλτες, εγώ διατύπωσα την άποψή μου ότι, προτιμώ να μην τον χρησιμοποιώ.Μάλιστα είπα ότι όταν ψάλλω εγώ με ισοκρατεί ο αριστερός μου και όταν ψάλλει εκείνος εγώ και το αποτέσμα είναι καλό.Στη συνέχεια αναφέρθηκε από συνάδελφο ότι υπάρχει σχετική απαγορευτική εγκύκλιος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών,το επιβεβαίωσα και εγώ. Όμως πρόσθεσα ότι αλλού εφαρμόζεται και αλλού όχι, και εν δε πάσει περιπτώσει είναι θέμα της Εκκλησίας και εμάς τους ψάλτες δεν μας αφορά.΄Οποιος θέλει και το δέχονται οι προϊστάμενοί του, το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού και οι εκκλησιαζόμενοι μπορεί να χρησιμοποιεί τον ισοκράτη.Αυτό και μόνο.Δεν αναφέρθηκα σε κανένα όνομα,και πολύ περισσότερο στο δικό σου, ούτε βέβαια και προτεινα στον Μητορπολίτη να εξαπολύσει απαγορευτική Εγκύκλιο.Τώρα πως έφθασε σε σένα η πλροφορία είναι άλλο πράγμα.Το γεγονός είναι πως ό,τι τα πάντα εκλέχθησαν παρουσία πολλών οπότε μπορείς άνετα να μάθεις την αλήθεια.
    Γράφεις ότι ποτέ δεν σου μίλησα για το θέμα μηχανικός ισοκράτης.Πράγματι δεν σου μίλησα γιατί δεν με ενδιαφέρει και εκ χαρακτήρτος δεν μου αρέσει να ανακατεύομαι σε κάτι που κάνει ένας άλλος συνάδελφος.Από εδώ και μόνο φαίνεται ότι η άποψη περί «ΕΠΙΘΕΣΗΣ» μου δεν ευσταθεί,πολύ περισότερο εφ’όσον αυτή μετά από είκοσι περίπου χρόνια που χρησιμοποιείται ο μηχανικός ισοκράτης στις εκκλησίες της Καλύμνου από αρκετούς συναδέλφους, εκδηλώνεται τόσο υστεροχρονημένα.
    Λυπούμαι αλλά εξάγονται συμπεράσματα λανθασμένα και επίσης υποτιμητικά για το άτομό μου όταν γράφεις, ότι κάνοντας γύρω απόδω και από κει καταλήγω πάντα σε ένα πρόσωπο,που δεν είναι άλλο παρά εσύ.!!! Δεν θυμάμαι ποτε να αναφέρθηκα αρνητικά σε σένα, ούτε και να σε υπέσκαψα ποτέ.Απ’εναντίας πολλές φορές είπα ότι για πρώτη φορά,τα χρόνια που τουλάχιστον που θυμάμαι, ο Χριστός είχε ένα πρωτοψάλτη μόνιμο.Πέραν αυτού και σε πολές άλλες περιπτώσεις έδειξα την αποδοχή μου στο πρόσωπό σου.
    Γράφεις ότι δεν προσκλήθηκες στον αγιασμό.Σε πληροφορώ, ότι ποτέ δεν προ-σκαλούμε κανένα, γιατί δεν κάνουμε επίσημη τελετή,Απλά δίνουμε στην τηλεόραση την ειδηση για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων μαθητών και γονέων.Μερικοί από τους δημοσιογράφους έρχονται με δική τους πάντα πρωτοβουλία.
    Σχετικά για τη σχολή,κάνουμεό,τι μπορούμε…
    Κάτι άλλα -ασχετα του θέματος-με σχετικά υπονούμενη έφραση που γράφεις και ειδικά με τη κατακλείδα σου,τα αφήνω να τα κρίνουν άλλοι.
    Εγώ τελειώνοντας θα σου έλεγα πως αν ερχόταν κάποιος και μου έλεγε ότι ο Σα-κελλάρης είπε αυτά και αυτά για σένα, πρώτα θα σε έπαιρνα τηλέφωνο και εάν δεν με έπειθαν οι εξηγήσεις σου τότε και μόνο θα δημοσίευα δημόσια την αντίδρασή μου.Και όλα αυτά,γιατί εκ χαρακτήρος εκτιμώ και σέβομαι και αξιολογώ το έργο και την προσφορά των άλλων πολύ περισσότερο ίσως από ό,τι σέβονται εκείνοι το δικό μου πρόσωπο και αξιολογούν την όποια δική μου προσφορά.

    Φιλικώτατα.
    Γ.Χατζηθεοδώρου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Σπογγαλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

15-04-2024, 08:00 | Κυβέρνηση

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ Δελτίο τύπο&u...

Ο ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

10-04-2024, 11:13 | Τέχνες

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με μ&epsil...

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

08-04-2024, 12:10 | Κυβέρνηση

Με το Π.Δ. 18 /6-4-2024 Καθορίζεται ότι το διάστημα δ&...

Argo Kalymnos