Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κανένας δεν πληρώνει– «Ρεταρισμένη η μηχανή» Κύριο

Ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής έχει στα χέρια του κατάσταση πολλών σελίδων

με επιχειρηματίες που οφείλουν στο Δήμο δημοτικό φόρο,  ενοικιάσεις πεζοδρομίων κ.α., αλλά δεν πληρώνουν.

Έτσι «έμαθαν», έτσι εκπαιδεύτηκαν πολιτικά. Με μια μεγάλη διαφορά: Σήμερα τα πράγματα στριμώχνονται αυστηρά και το «μπαλάκι» πέφτει αποκλειστικά στο δήμαρχο, δευτερευόντως στις υπηρεσίες τις αρμόδιες και υπεύθυνες για την είσπραξη.  Επομένως το ζήτημα είναι τι θα πράξει ο δήμαρχος -  η πολιτική είναι πράξη. Ξεπεράστηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο χρονικά όρια και τώρα ή θα καταβληθούν οι οφειλές ή θα παραγραφούν…, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο το δήμαρχο.

*

Η εικόνα της συσσώρευσης των χρεών είναι φρικτή και άθλια:

Φρικτή, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που χρωστάνε δεκάδες χιλιάδων ευρώ και επί  τετραετίες (τόσο διαρκούσε η δημαρχιακή θητεία) μένανε ανενόχλητοι – αυτό να λέγεται άραγε διαπλοκή και διαφθορά; Τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Ο λαϊκισμός και η ασύστολη ψηφοθηρία με «εργαλείο» το χάρισμα των οφειλών προς το Δήμο (με ψηφίζεις, δεν σε ενοχλώ…) ξεπέρασε κάθε όριο. Αυτό βέβαια είναι πανελλήνιο φαινόμενο, βλέπε περίπτωση Φλώρινας που προπηλάκισαν το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ και το έκλεισαν στη φυλακή! Όμως η Κάλυμνος και σ’ αυτή την περίπτωση προηγήθηκε… 

Άθλια, επίσης, είναι αυτή η συσσώρευση των ακατάβλητων οφειλών στο Δήμο, γιατί «συμπτωματικά» πολλοί από τους χρεώστες είχαν και έχουν εμπλακεί στα δημοτικά πράγματα και, επομένως, είναι δύσκολο να πείσουν ότι η εμπλοκή τους στα δημοτικά δεν απέβλεπε στα κέρδη τους από τη μη καταβολή των οφειλών τους προς το Δήμο.

*

Και τώρα η πράξη

Ο δήμαρχος κ. Γαλουζής είπε από τηλεοράσεως ότι πάνε πια τα χρόνια των… «παχέων αγελάδων», τότε που ο Δήμος είχε «κρουνούς» τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και σωρεία από έκτακτες επιχορηγήσεις – μέχρι που πάτωσε η Ελλάδα. Έχει δίκιο. Όμως βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη υποχρέωσή του να προστατέψει τα έσοδα του Δήμου. Ειδικά με τη σημερινή κυβέρνηση. Παλιά η διαπλοκή της δημοτικής εξουσίας με τους βουλευτές και υπουργούς κάνανε άλλο «παιχνίδι».  

Έφταιγαν μόνο οι δήμαρχοι; Όχι βέβαια. Υπεύθυνος δεν ήταν μόνον ο εκάστοτε κ. δήμαρχος. Μαζί του πάνε και οι αντιπολιτεύσεις που βλέπουν και δε μιλάνε. Ειδικά όσες προϋπήρξαν εξουσία, έβλεπαν την αθλιότητα και «έκαναν την πάπια». Αυτό μας θυμίζει το του Παγκάλου «μαζί τα φάγαμε». Οι λόγοι της μη είσπραξης των οφειλών ήταν και είναι δύο: 1) Μεταξύ αυτών που χρωστούσαν και δεν πλήρωναν ήταν στρογγυλοκαθήμενοι στα δημοτικά έδρανα ως εξουσία ή οι «παρακοιμώμενοι» του δημάρχου και τα πρωτοπαλίκαρα της εξουσίας. 2) Όλοι στο βωμό του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας θυσίαζαν με χουβαρντοσύνη τα έσοδα του Δήμου.

Αλλά υπεύθυνοι δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί. Είναι και οι υπηρεσίες του Δήμου. Μερικές, σε συνεργασία με τα πολιτικά τους αφεντικά, έγιναν «κράτος εν κράτει» και οι προϊστάμενοί τους εγκαθίδρυσαν τα αυτόνομα δοβλέτια τους. Λύνουν και δένουν – προπαντός «δένουν» - υπαλλήλους και δημότες, μερικές φορές με άθλιες μεθοδεύσεις. Αν επέμβει κανένας συνήγορος του πολίτη, μερικοί πολιτικοί και υπάλληλοι δε  θα ξέρουν από πού να φεύγουν.

Χρόνια γράφει η ΑΡΓΩ ότι ο Δήμος είναι μια «ρεταρισμένη μηχανή», που δεν μπορεί να παράξει έργο ανάπτυξης. Αναπαράγει την ευνοιοκρατία και διώκει με μανία την αξιοκρατία. Ο πτυχιούχος στο Δήμο Καλυμνίων είναι υπό διωγμό, ενώ οι «οπλαρχηγοί» του «καθεστώτος» έχουν πολιτική προστασία.

Η σημερινή Δημαρχία, του κ. Γαλουζή, έχει γνωρίσει ήδη πολλές γεύσεις των κοκτέιλς αυτού του καθεστώτος. Τώρα όμως έχει στο ένα του χέρι τον καυτό κατάλογο της ανομίας με τις πάσης φύσεως οφειλές, και στο άλλο χέρι την καυτή πατάτα των σκοτεινών εξουσιών στο Δήμο, που υπονομεύουν υπαλλήλους και δημάρχους. Όσο κι αν τρενάρει τα πράγματα για αύριο-μεθαύριο, αυτά δεν αλλάζουν από μόνα τους, αν δεν τα αλλάξει ο ίδιος. Κι ας μην περιμένει να τον εγκαλέσει η κυβέρνηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version