Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ανοικτή επιστολή προς τα μέλη της δημοτικής αρχής

Λίγο πριν φύγει ο Σεπτέμβρης, που στα δημοτικά  μας δρώμενα σηματοδοτεί

πλέον την εναλλαγή του πολιτικού  έτους, καταθέτω  δημόσια τις σκέψεις  μου για το πρώτο έτος της διαχείρισης  του Δήμου μας από την παράταξη Νέα Κάλυμνος, υπό τον Γιάννη Γαλουζη.

Οφείλω να το κάνω  γιατί αφενός το επιτάσσει ο ρόλος μου και αφετέρου για να σας σκουντήξω λίγο από τον εφησυχασμό. Φαινόμενο που παρατηρείται έντονα το τελευταίο καιρό σε βαθμό ανησυχητικό. Το «Κάντε κάτι», εμείς κυρίως της μείζονος αντιπολίτευσης, το ακούμε  ολοένα και περισσότερο. Αυτό, αγαπητοί φίλοι της συμπολίτευσης,   για να το κάνω λίγο πιο κατανοητό, σημαίνει ότι  δυστυχώς και το πιστεύω το δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας δείχνει απογοητευμένη και σας στερεί την εμπιστοσύνη που σας έδειχνε τον προηγούμενο καιρό. Μοιραίως στρέφεται στην αντιπολίτευση  για να βρει  αποκούμπι . Δεν είναι καλό αυτό. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, όταν αυτό το λέει ένας δημοτικός σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Εξηγούμαι , πρώτον γιατί  θεσμικά δεν έχουμε και πολλές δυνατότητες, πέρα από τον έλεγχο και την πίεση που πρέπει να ασκούμε και αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ τώρα και δεύτερον  γιατί  έχετε άλλα τέσσερα έτη μπροστά σας και θέλει δεν θέλει ο κόσμος, εσείς θα έχετε τον πρώτο λόγο. Μ’ αυτά τα δεδομένα λοιπόν μια είναι λύση που στέκει θεσμικά και μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για τον τόπο. Συνεχής υπενθύμιση των υποχρεώσεων σας και εάν εσείς το επιθυμητέ, αρκεί να το ζητήσετε, συνεργασία και ομοθυμία στα μεγάλα τουλάχιστον θέματα του τόπου.

Τηρώντας και το fair play, τώρα που ο δήμαρχος βρίσκεται στην έδρα του, να σας υπενθυμίσω ότι δυστυχώς για εσάς και για τον τόπο, δυστυχώς για όλους μας, παραμένουν  ανοικτά, όλα τα μεγάλα θέματα του νησιού. Δεν θέλω να υπενθυμίσω τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις και μεγαλοστομίες, δεν θα βγει τίποτα, το ξέρω. Ο στόχος μου και πιστέψτε το αυτό που θα σας πω, δεν είναι η στείρα αντιπολίτευση. Θα το δείτε και στην πορεία όταν οι παρατηρήσεις αυτές που θα αναφερθούν παρακάτω, γίνουν και ερωτήματα για το δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα  προς χάριν της αποτελεσματικότητας σας και της καλής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, οι ερωτήσεις θα είναι εκ των προτέρων γνωστές σ’ εσάς. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει κάτι. Αυτό που θέλω να πετύχω είναι να φέρω στην επιφάνεια το δημιουργικό άγχος, αυτό που αποτελεί την κινητήριο δύναμη πολλών πραγμάτων στην ζωή μας. Πάμε λοιπόν να δούμε ανά τομείς τι έχετε κάνει μέχρι και σήμερα.

Καθαριότητα.

 Ο στόχος για μια Κάλυμνο καθαρή που να την χαίρονται οι κάτοικοι της και να την θαυμάζουν οι επισκέπτες, όχι μόνο δεν επετεύχθη και το παραδέχεσθε και εσείς,  άλλα μετά δυσκολίας θα έδινε κάποιος μικρά ποσοστά επιτυχίας. Ήταν νομίζω αναπόφευκτο αφού οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να παράγει κάνεις  έργο. Οι κάδοι και οι κανονισμοί δεν μπορούν  από μόνοι τους να καθαρίσουν το νησί. Σας τα είπαμε, η καθαριότητα θέλει χέρια και εργαλεία και εάν δεν τα έχεις, τα αγοράζεις ή τα μισθώνεις. Προτιμήσατε τους πειραματισμούς και να τα αποτελέσματα. Μια  Κάλυμνος που ξεκίνησε την τουριστική σεζόν με άσπριστα παρτέρια και δρόμους, οι οποίοι μάλιστα απειλούνταν από τα αγριόχορτα. Ισχυριστήκατε τότε, μετά τις βολές της αντιπολίτευσης, έλλειψη προσωπικού με την καθυστέρηση του επιδοτούμενου προγράμματος, κ.α. τέτοια. Τώρα που τους πήρατε τι άλλαξε; Τίποτα, και είναι απορίας άξιον γιατί; Συνήθως κάθε φορά που υπήρχε τέτοιο πρόγραμμα φαινόταν μια ουσιαστική διάφορα, τώρα τι γίνεται; Έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης,  καλής διαχείρισης του προσωπικού, δεν ξέρω θα μας το πείτε εσείς. Γεγονός είναι πάντως ότι το θέμα της καθαριότητας θα πρέπει μετά από ένα χρόνο πειραματισμών να το δείτε από μηδενικής βάσεως.

Καθημερινότητα.

 Με θετικό πρόσημο ο δημόσιος ηλεκτροφωτισμός, αφού μια καλή και συντονισμένη προσπάθεια έφερε αποτέλεσμα και φώτισε επαρκώς πολλές περιοχές του νησιού. Μακάρι να ολοκληρωθεί και να υπάρχει φυσικά συνεχεία με συνεργείο άμεσης αντικατάστασης.

Πρόβλημα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει στο οδικό μας δίκτυο. Λακκούβες διάσπαρτες καθιστούν μεγάλα κομμάτια του οδικού μας δικτύου ιδιαίτερα επικίνδυνα.  Προς θεού παιδιά θα θρηνήσουμε θύματα. Βιαστείτε γιατί αυτό είναι και θέμα ζωής. Δημιουργήστε συνεργείο εξειδικευμένο, να επισκευάζει τους δρόμους, πριν να είναι αργά. Να σας θυμίσω ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή ξόδεψε 60  χιλ. για να αγοράσει μηχανήματα, τα οποία κάθονται απαξιωμένα στις αποθήκες. Δείτε περί τίνος πρόκειται και εκπαιδεύσετε υπαλλήλους. Γιατί ακόμα και σε ασφαλτοστρώσεις να προχωρήσετε,  (πράγματι τι γίνονται αυτές;) το μπάλωμα το δρόμων πάντα θα χρειάζεται.                                                                                                   Η συγκοινωνία ταλανίζεται ένα χρόνο τώρα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπευθύνου. Το ζητούμενο εδώ  είναι ο κόσμος να μετακινείται, με σταθερά και οικονομικά δρομολόγια και ο δήμος μας  να καλύπτει τουλάχιστον τα έξοδα του, για να μπορεί να συνεχίσει το έργο του. Εσείς  έχετε λοξοδρομήσει (μάλλον χάσατε το στόχο). Τα δρομολόγια έχουν ελαχιστοποιηθεί στα εντελώς απαραίτητα και οι εισπράξεις από την συγκοινωνία έχουν πάρει την κατιούσα, χωρίς φρένο. Σαν μην έφταναν αυτά ανοίξατε και θέμα νομιμότητας της δημοτικής συγκοινωνίας, λες και ήταν αυτό που είχε ανάγκη τώρα το νησί. Πολλά τα θέματα της καθημερινότητας, επισημαίνω τα βασικά κατά την άποψη μου και φυσικά δεν θα μπορούσα να αφήσω έξω και την πλατεία μας. Τι γίνεται με τα καταστήματα, τι γίνεται με τον αιγιαλό. Δυστυχώς το θέμα άνοιξε και έχω την εντύπωση ότι δεν το παρακολουθείτε επαρκώς. Δείτε το πιο ζεστά, καθετί που το αφήνουμε στην τύχη του ξεσπά.

ΕΡΓΑ

Με εξαίρεση δυο ή τρία έργα του leader,με τα οποία είχαν ασχοληθεί και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές,  ανάπλαση Eμπορείου, Σκαλιών και παραδοσιακό ελαιοτριβείο Βαθύ, τα υπόλοιπα παραμένουν ανοιχτές και αιμορραγούσες πληγές για το νησί. Ειλικρινά κάνεις δεν έχει την απαίτηση αυτά τα χρονίζοντα προβλήματα να έχουν λυθεί. Έχει όμως την απαίτηση  να μπουν σε μια σειρά δρομολόγησης.

Χυτά, ο μεγάλος εφιάλτης του νησιού. Κατά πολλούς η βασική αιτία για το αυξημένο ποσοστών καρκίνων. Κάποια έργα θα μπορούσαν να περιμένουν,  αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κωλυσιεργεί, όχι τόσο για τα επικείμενα πρόστιμα, που βέβαια δεν είναι και αμελητέα, όσο για τις επιπτώσεις στην υγεία των Καλυμνίων. Τα πράγματα θεωρώ και από πολιτικής απόψεως να το πάρει κάνεις, είναι ένα έργο με μια επιπλέον πενταετία bonus για τον δήμαρχο που θα το φέρει σε πέρας. Λύσεις έχουν κατατεθεί, δυο είναι οι επικρατέστερες,  δεματοποίηση ή εργολαβία. Επιτέλους, διαλέξτε μια και προχωρήστε.

Εκβάθυνση λιμανιού, πέρασαν  ήδη  4 έτη αναμονής των πλοίων και πάμε για το 5Ο. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ο ένας και μοναδικός στόχος της διοίκησης του λιμενικού ταμείου. Στην παρούσα φάση καλό είναι να ενημερωθεί το δημοτικό μας συμβούλιο για την εξέλιξη του θέματος, να δούμε που εστιάζονται τα προβλήματα και να βοηθήσουμε όλοι να προχωρήσει το θέμα. Η δημοσιοποίηση των προβλημάτων και η εξεύρεση από κοινού λύσεων, για τα διάφορα θέματα το τόπου μας, μόνο πολιτικό πολιτισμό φανερώνει. Είναι θέμα που το έχουν χειριστεί και άλλοι και πιστεύω ότι κάτι μόνο καλό μπορεί να βγει στο τέλος.

Εμπορικός δρόμος,   να το θυμηθείτε γιατί σε λίγο θα γίνει θρύλος. Πως είναι το  γιοφύρι της Άρτας, ε, το ποτάμι της Καλύμνου θα λέμε. Το ξαναθυμηθήκαμε πάλι πρόσφατα με το πρωτοβρόχι. Οι κινήσεις της δημοτικής αρχής, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πανομοιότυπες με της προηγούμενης. Επαφή με πανεπιστήμιο, παρουσίαση των σκέψεων τους και από τότε τίποτα, σιγή ιχθύος. Κάθε προσπάθεια θέλει και συνέχεια για να φέρει τα ποθητά αποτελέσματα. Θα περιμένουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Άλλωστε είναι θέμα που δεν έχουμε την απαίτηση να λυθεί από μια δημοτική αρχή, αλλά θα θέλαμε από την παρούσα δημοτική αρχή, που έλεγε πως είχε έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης, να κάνει μια αρχή για να μπει το νερό στ’ αυλάκι, ή καλύτερα να βγει το νερό απ’ τα αυλάκι.

Για το αποχετευτικό των τουριστικών περιοχών και για τους περιφερειακούς δρόμους, ούτε λόγος να γίνεται. Τώρα θα μου πείτε «Εδώ δεν κατάφεραν να τα αγγίξουν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, θα αγγίξει μια δημοτική αρχή ενός έτους;” Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας, αλλά καλό είναι να μην τα ξεχνάμε και αυτά. Είναι θέματα που άπτονται της ανάπτυξης του τόπου μας και καλό είναι να υπάρχουν στον προγραμματισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να δρομολογήσετε  τα παραπάνω έργα μαζί με τα λοιπά επιδοτούμενα που είχατε βάλει στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015, όπως η ‘Δημιουργία και συντήρηση αναρριχητικών διαδρομών’,Ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιαχείρισης δικτύου ηλεκτροφωτισμού’ και  ο ‘ Εξοπλισμός και προβολή καταδυτικού πάρκου’. Σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν πρέπει να διαφεύγει από την δημοτική αρχή, είναι ότι ο τόπος μας και η οικονομία του έχουν ανάγκη από εξωστρέφεια. Αυτή επιτυγχάνεται με εισροή κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Για να γίνει αυτή, η εισροή, μια είναι η οδός, η εκπόνηση μελετών. Τα είπαμε και στο ξεκίνημα,  κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού και του  τεχνικού προγράμματος. Τέλος για να κλείσω αυτό το μεγάλο κεφάλαιο των έργων, δείτε και κάποια έργα που έχουν ολοκληρωθεί άλλα δεν έχουν αξιοποιηθεί, βλέπε «Δημοτική Αγορά» βλέπε «Χερσαίες Εγκαταστάσεις Καταδυτικού Πάρκου» κ.α.

Η οικονομική και διοικητική πολιτική του δήμου μας αυτό το έτος έχει να παρουσιάσει  θετικά και αρνητικά στοιχεία. Να ξεκινήσουμε με τα αρνητικά για να μας μείνει στο τέλος μια θετική αύρα και ελπίδα. Πολλές έκτακτες οικονομικές επιτροπές που δείχνουν έλλειψη συντονισμού και ασέβεια προς την αντιπολίτευση. Αρκετές αναθέσεις έργων με απ’ ευθείας συμβάσεις, γεγονός που μας θυμίζει νοοτροπίες παλαιοπολιτικές. Μη αξιοποίηση του προσφάτως ψηφισμένου  Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), που είχε τακτοποιήσει  η προηγούμενη διοίκηση.  Αυτά και άλλα ήσσονος σημασίας. Στα θετικά τώρα, θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται για την  διαχείριση ενός ούτως η άλλως δύσκολου έργου, με προφανέστατη έλλειψη πόρων και την  έναρξη των δημοπρατήσεων ορισμένων καταστημάτων του δήμου.

Στον πολιτικό πολιτισμό κυριάρχησαν οι  λανθασμένες αποφάσεις που γέννησαν κόντρες χωρίς νόημα και δυσχέραναν τις όποιες κινήσεις της δημοτικής αρχής. Διαχειριστικός έλεγχος δημαρχίας Διακομιχάλη, αντιπαράθεση με Διακομιχάλη και Ρούσσο για την χρήση της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, γενική καχυποψία στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, σωρηδόν τα έκτακτα δημοτικά συμβούλια και πολλές φορές αρνητικοί σχολιασμοί επί των  ερωτήσεων δημοτικών συμβούλων. Λάθος τακτική για μια νέα δημοτική αρχή που έχει μπροστά της άλλα τέσσερα έτη και που λογικά θα πρέπει να αναζητεί την πλέον δυνατή συναίνεση στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία. Στα θετικά αυτής της παραγράφου η λειτουργία του προέδρου, , που πράγματι καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να ισορροπήσει καταστάσεις. 

Αναφορικά με τον Πολιτισμό και τον  Αθλητισμό διακρίνεται και από τους δυο προέδρους μια αξιέπαινη προσπάθεια γεγονός που φανερώνει ότι κατέχουν το αντικείμενο που έχουν αναλάβει.

Στον Τουρισμό τώρα τα πράγματα θέλουν ακόμα πολλή δουλειά. Δύσκολο και απαιτητικό πόστο που ζητά ατέλειωτες ώρες εργασίας. Βέβαια ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας, είναι η συσπείρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε μάλλον οι προσπάθειες είναι μάταιες. Άρα ουσιαστικά ο πρώτος στόχος είναι να ενώσεις και να εμπνεύσεις όλους αυτούς για να εργαστούν για το κοινό συμφέρον. Πρώτα και πάνω απ’ όλα αυτό και μετά όλα τα άλλα.

Για το τέλος η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Ούτος η άλλως είναι μια δημοτική μεν επιχείρηση άλλα αποκομμένη από τα στενά δημοτικά τεκταινόμενα, και αυτό έως ένα βαθμό μάλλον την ωφέλησε γιατί δείχνει όπως και παλιότερα με τις προηγούμενες διοικήσεις, από Μαστροκούκο και μετά,  να έχει βρει ένα δικό της δρόμο. Όχι πως δεν έχει τα προβλήματα της, αλλά λειτουργεί αυτόνομα χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές παρεμβάσεις. Η νέα διοίκηση καλείτε να πάει την επιχείρηση λίγο παρακάτω καταθέτοντας τον προγραμματισμό και το όραμα της για την επομένη τετραετία.

Για την Α.Ν.Ε.Κ. δυστυχώς δεν ισχύουν τα ίδια, είναι μια επιχείρηση, που το πολιτικό στοιχείο και οι αντιπαραθέσεις είναι πολύ έντονες και θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια αλλά και συναίνεση στο δυνατό επίπεδο για να προχωρήσει η νέα διοίκηση. Δεν έχει κλείσει ακόμα έτος λειτουργίας για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα απόδοσης. Όμως σε κάθε περίπτωση η συναίνεση πρέπει να θεωρείται πρωτεύων στόχος και μια καλή αρχή θα ήταν να υλοποιήσει άμεσα την δέσμευση της  για διεύρυνση του Δ.Σ. δίδοντας θέση στην αντιπολίτευση.

Αυτά  είχα να σας πω, δεν διεκδικώ το αλάθητο, απόψεις καταθέτω, αλλά θεωρώ ότι αν η επιστολή αναγνωστεί με θετικό πνεύμα ίσως  να προσφέρει κάτι στο νησί μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Εμμαν. Γεωρ. Μουσελλής

Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Καλυμνίων

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr
Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση