Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λαμπρή πανήγυρη και πανδωδεκανησιακό προσκύνημα

Η Κάλυμνος τίμησε την μνήμη του προστάτη της Οσίου Σάββα, την τελευταία Κυριακή των Νηστειών (10.4.11) με λαμπρή πανήγυρη στο φερώνυμο ιερό ναό.

Η φετινή πανήγυρη είχε ξεχωριστή λαμπρότητα καθώς συλλειτούργησαν τρεις μητροπολίτες της Δωδεκανήσου, ο Ρόδου κ. Κύριλλος, ο Κώου κ. Ναθαναήλ και ο Καλύμνου, Λέρου & Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος. Την πανήγυρη τίμησαν και ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, οι τοπικές αρχές, οι βουλευτές του νομού κ.κ. Ν. Ζωίδης, Γ. Κασσάρα και Μ. Ιατρίδου, και μέγα πλήθος  πιστών.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Κώου κ. Ναθαναήλ και στη Θ. Λειτουργία προεξήρχε του συλλείτουργου των τριών αρχιερέων ο Ρόδου, ο οποίος στο θείο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο και τις αρετές του Οσίου Σάββα: εγκράτεια, άσκηση, ταπείνωση, πίστη στο Θεό και φιλανθρωπία.         

Στον Εσπερινό και τη Θ. Λειτουργία προσκυνητές από κάθε γωνιά της Καλύμνου αλλά και από άλλα νησιά ανέβηκαν στην ιερή κορυφή, πάνω από το «άλσος του Αγίου Πέτρου» και τον Αγ. Βασίλειο, όπου ο μητροπολίτης Καλύμνου Λέρου & Αστυπαλαίας Νεκτάριος, στη δεκαετία του 1990, σε περίοπτη θέση έκτισε τον περίλαμπρο ναό του Οσίου Σάββα, «του εν Καλύμνω ασκήσαντος». Εκεί όπου οι Καλύμνιοι είχαν κτίσει (το 1897) την ι.μονή του Αγ. Πέτρου και μετέπειτα σε ψηλότερο σημείο της κορυφογραμμής,  την ι.μονή των Αγ. Πάντων, στην οποία ηγούμενος ήταν μέχρι την κοίμησή του (1948) ο μοναχός Σάββας.

Σήμερα η ι. μονή των Αγ. Πάντων, στην οποία φυλάσσεται το σκήνωμα του Οσίου, αποτελεί ενιαίο προσκυνηματικό συγκρότημα με την εκκλησία του Οσίου Σάββα, η οποία λειτουργείται όλο το χρόνο με τυπικό και πρόγραμμα ενοριακού ναού. 

Εχουν περάσει 18 χρόνια από τότε που το Οικ. Πατριαρχείο ανακήρυξε Όσιο τον ηγούμενο Σάββα (1993) και χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι προσκυνητές από όλη τη Δωδεκάνησο και άλλα νησιά του Αιγαίου. Προστρέχουν στον Όσιο Σάββα, για να προσκυνήσουν το λείψανό του και να ζητήσουν τη θαυματουργό χάρη του.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version