Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Η σύγχρονη Αριστερά και οι προκλήσεις στη νησιωτική χώρα»

Αρθρο του Δημήτρη Γάκη, βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ

 

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Σε μια εποχή που είναι σαφές, ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, επιβάλουν ένα νέο ξεκίνημα. Είναι μια καθοριστική στιγμή για να αποφασίζουμε πως θα προχωρήσουμε για να βγούμε οριστικά από την κρίση, διατηρώντας τα θετικά της μέχρι τώρα πορείας μας και ό,τι έχουμε με δυσκολία πετύχει στις διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η νησιωτική χώρα αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα. Με την εφαρμογή μέτρων με κοινωνικό προφίλ, διασφαλίζοντας θεσμικά και οικονομικά τη σταθερότητα για την υλοποίηση ώριμων αναπτυξιακών προτάσεων, με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της χώρας.

Στην οικονομία, ο κύριος άξονας των παρεμβάσεων μας θα είναι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Στη νέα Βουλή, θα πρέπει να συντονιστούμε – και με την εμπειρία της προηγούμενης δουλειάς μας στις αρμόδιες επιτροπές – για να πετύχουμε ρυθμίσεις που να βελτιώνουν την κατάσταση στα ακριτικά νησιά μας, άμεσα. Με τον καθορισμό κριτηρίων που να λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας και τη λήψη μέτρων που θα στηρίζουν πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τα πιο απομακρυσμένα νησιά. Έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια ηπιότερη προσαρμογή των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών μέσα στο συνολικό μείγμα της Συμφωνίας αναφορικά με τις οικονομικές ρυθμίσεις. Επιγραμματικά, οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ισοδύναμα μέτρα, προς όφελος των φτωχότερων νοικοκυριών και σε διαδικασίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η τράπεζα ειδικού σκοπού, που θα συμβάλουν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας (μικρομεσαίες επιχειρήσεις), του τουριστικού κλάδου και της εστίασης, που είναι κλάδοι μέγιστης οικονομικής σημασίας στη νησιωτική χώρα.

Δεύτερο κρίσιμο θέμα, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. Για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δεν χτυπάει μόνο τη δική μας πόρτα, χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή λύση, και άμεσα. Η αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού προβλήματος θα γίνει πιο αποτελεσματική στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρώπης. Δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργική μόνο εθνική λύση. Ειδικά στο Αρχιπέλαγος, απαιτείται η χρήση των κατάλληλων ευρωπαϊκών θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων και των ελληνικών κρατικών και τοπικών δομών αλληλεγγύης, για να ενισχυθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που πήραμε το προηγούμενο διάστημα για τη διαμόρφωση των κατάλληλων χώρων προσωρινής φιλοξενίας και τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών από τα νησιά σε λιμάνια της στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας στα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά μας, θα παλέψουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στη μεγάλη αυτή ανθρωπιστική κρίση. Με κανόνες που να βασίζονται στις ουμανιστικές πολιτισμικές αξίες των Ελλήνων, στην αλληλεγγύη και σε συνεργασία με την Ευρώπη.

Τρίτη πρόκληση – η αναπτυξιακή. Στόχος μας, που είχαμε ήδη ξεκινήσει στην Επιτροπή Περιφερειών, η υποβοήθηση των περιφερειών της χώρας στην αξιοποίηση κάθε δυνατού εργαλείου άσκησης πολιτικής συνοχής, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Να βρούμε τρόπους για να εφαρμοστούν στην πράξη ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δικών τους στρατηγικών για να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών τους. Για να μπορέσουν τα νησιά μας να ωφεληθούν από τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, κυρίως για την αναβάθμιση των υποδομών τους και για έργα που αφορούν στην εξάλειψη των ανισοτήτων και στην κοινωνική συνοχή στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές.

Το έχουμε τονίσει σε όλα τα αναπτυξιακά fora και το έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας: Η δική μας αναπτυξιακή στρατηγική, θα λαμβάνει υπόψη το πλούσιο φυσικό περιβάλλον των νησιών, θα προωθήσει τις ποιοτικές μορφές τουρισμού (αναρριχητικός, περιηγητικός, θαλάσσιος, πολιτισμικός), που θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο. Ενέργειες, που η υλοποίησή τους θα συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Με το σχέδιο μας και με την παροχή τεχνογνωσίας για τη σωστή και στοχευμένη χρήση των πόρων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2014-20), το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξόδου από την κρίση της χώρας, για κοινωνική και οικονομική συνοχή, ένα στήριγμα στην υλοποίηση μέτρων «νησιωτικής πολιτικής» από τη νέα κυβέρνηση.

Θέλουμε καθαρή εντολή τετραετίας και ζητάμε από τους Έλληνες να εκφραστούν θετικά απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, στο μεταρρυθμιστικό του σχέδιο. Η αριστερά της ευθύνης, του προγράμματος, του σοβαρού κράτους, του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας, της στήριξης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, είναι η κινητήρια δύναμη που θα δώσει τη μακρά σταθερότητα που χρειάζεται ο τόπος.

-.-

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos