Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Αχταρμάς σύμβολο μιας ηρωικής εποχής (F-VD) Κύριο

Το θρυλικό σκάφος των δυτών, ο αχταρμάς, τιμήθηκε από την Κάλυμνο

με τον αρχιερατικό αγιασμό ενός νεόκτιστου αντιγράφου, δημιούργημα και ιδιοκτησία της οικογένειας του ιστορικού καραβομαραγκού Γεωργίου Τριπολίτη.

Στο καρνάγιο της Καλύμνου τα αδέλφια Τριπολίτη, για να τιμήσουν την οικογενειακή τους ιστορία στην κατασκευή αχταρμάδων έχτισαν με θρησκευτική ευλάβεια έναν καινούριο αχταρμά, αντίγραφο του παλαιού δικού τους και έβαλαν την ίδια επιγραφή «Γεώργιος Τριπολίτης» και με την ίδια μηχανή, Παπαθανάση, ώστε και ο ήχος της ακόμη μαζί και ο καπνός της, που ντουμάνιασε το μουράγιο, να θυμίζουν το παρελθόν. Ο αχταρμάς αυτός θα στραφεί σε μικρά ταξίδια τουριστικού χαρακτήρα, και θα συμβάλλει στην προβολή της τοπικής παράδοσης.

Αλλά το οικογενειακό είναι και κοινωνικό, όπως σε όλα τα κοινωνικά θέματα (θετικά και αρνητικά), και περισσότερο στο κεφάλαιο της σφουγγαροσύνης, του καλυμνιακού επαγγέλματος των γυμνών σφουγγαράδων και των δυτών με σκάφανδρο. Είναι το επάγγελμα που κράτησε το νησί, επί αιώνες, σε ανθηρή οικονομική κατάσταση.

Μες στο λιμάνι της Καλύμνου υπάρχουν αρκετοί αχταρμάδες και μάλιστα ενεργοί, πηγαίνουν για σφουγγάρι πολύ συχνά και γεμίζουν τις πλατείες επαρχείου και δημαρχείου με ωραιότατα ελληνικά σφουγγάρια. Όμως ο νέος αυτός αχταρμάς αστράφτει και έχει την περηφάνια του λεβέντικου ιστορικού σκάφους (των 12-15 προσώπων: καπετάνιου, δυτών, κουβέρτας, μοτορίστα) που έσχιζε τα κύματα με σταθερότητα και πάλευε με αφοβιά τις φουρτούνες των 7 & 8 μποφόρ σε κάθε πέλαγος της Μεσογείου.

Έτσι η αναθέρμανση και προβολή της ιστορικής μνήμης της οικογένειας Γεωργίου Τριπολίτη με την κατασκευή του νέου οικογενειακού αχταρμά, ξαναζωντάνεψε τις μνήμες της Καλύμνου, κάτι που επιβεβαιώθηκε στον πανηγυρικό αγιασμό του πλοίου, τον οποίο τέλεσε, το απόγευμα της Κυριακής 9/8/15, στο μουράγιο του Λιμεναρχείου ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος με τους ιερείς τους Αγ. Νικολάου, Κων/νο Σμαλιό & Γερβάσιο Πέτρου,  του Χριστού, Παντ. Κρούσκο, και το μοναχό Βαρνάβα Καλλικάτζαρο. Τη μεγάλη εικόνα του Αγίου Νικολάου κατέβασε στο πλοίο ο μητροπολίτης με εκκλησιαστική πομπή.

Η παρουσία του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, και δικαιολογημένα: γιατί όλη η Κάλυμνος αποτίει φόρο τιμής (δηλ. πληρώνει τον οφειλόμενο ες αεί ηθικό της φόρο) σε αυτά τα πλοία, που αποτελούν σύμβολα κοινωνικά και πολιτισμικά, και βγήκαν μέσα από την ιστορική εξέλιξη αιώνων. Παρόντες στον αγιασμό ήταν ο δήμαρχος, δημ. σ/λοι, ο λιμενάρχης και άλλοι τοπικού επίσημοι, ενώ το Λύκειο Ελληνίδων «έντυσε» πολιτιστικά την εκδήλωση με ένα σύντομο πρόγραμμα από τραγούδια και χορούς.

Μετά τον αγιασμό και τους χαιρετισμούς έγινε συμβολικά αναπαράσταση της αναχώρησης του πλοίου. Ήταν μια ωραία τελετή μνήμης της οποίας την οργάνωση είχε αναλάβει ο κ. Γ. Νομικάριος – έμπορος & δημοσιογράφος, συνεργαζόμενος με το Δήμο και το Λιμεναρχείο.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version