Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Η γοητεία της καθ’ ημάς Ανατολής

Στα τηλεοπτικά δρώμενα έπομαι. Ομολογώ τα μειωμένα ανακλαστικά μου στην έγκαιρη και διαχρονική ενημερότητα με τα όσα συμβαίνουν στη μικρή οθόνη, το λεγόμενο γυαλί. Το διαπίστωσα πανηγυρικά το καλοκαίρι όταν μέλη της οικογένειας μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, σε περίοδο πολυπόθητων γι’ αυτούς ολιγοήμερων διακοπών, ανάστελλαν κάθε θερινή δραστηριότητα (μπάνιο, βραδινή έξοδο, φίλους) ένα ορισμένο δίωρο του απογεύματος.

Έπρεπε να βρίσκονται μπροστά στην τηλεόραση για ένα συγκεκριμένο λόγο: το Τουρκικό σήριαλ Kismet. Πριν λίγες μέρες όταν προσπάθησα τηλεφωνικά να μάθω την ώρα που θα εύρισκα σπίτι συγγενείς για φιλική επίσκεψη, η κυρία, πολύ ευγενικά, με παρακάλεσε η συνάντηση να γίνει μετά τις επτά το βράδυ για να μην χάσει το Kismet.

Αναστήθηκαν παλιές καλές μέρες της δεκαετίας του ’80. Τότε ολόκληρη η χώρα, δεν αποτελούσε εξαίρεση η Κάλυμνος, νέκρωνε γύρω στις δύο το μεσημέρι για χάρη της «Καρολάϊν» και του αντίστοιχου σήριαλ. Ύστερα απ’ όλα αυτά και η δική μου περιέργεια, για τις τηλεοπτικές εικόνες που εξάγει η Τουρκία στην χώρα μας, απαιτούσε ικανοποίηση. Πρώτη εντύπωση για το σήριαλ Kismet θετική.

Δεν είναι τυχαία τα ρεκόρ τηλεθέασης. Αυτά που έσπρωξαν και συγκεκριμένο δικό μας κανάλι σε σχεδόν δορυφορική εξάρτηση από το τουρκικό ΤRΤ. Μπορεί να κυριαρχούν συνήθεις συνταγές από έρωτες, δολοπλοκίες, συνωμοσίες, σε μοτίβο απλοϊκού ρομάντζου αλλά η πλοκή είναι συναρπαστική και η προσπάθεια αναζήτησης ευρωπαϊκού προσωπείου αγχωτική. Ενδιαφέρουσες ερμηνείες από ηθοποιούς όπως ο πανύψηλος Κενάν με το διαπεραστικό μυστηριώδες βλέμμα και ο ωραιοπαθής Τζεμίλ. Λάμια, Μακπουλέ, Τζαβιντάν, Εφιφέ, αποτελούν ένα πανέμορφο μπουκέτο από τουρκάλες ηθοποιούς με εντυπωσιακή ανατολίτικη κατατομή και άψογη δυτική εμφάνιση.

Φαίνεται να αναζητούν μια στέρεη γέφυρα που οδηγεί μια αντιφατική Τουρκία κατευθείαν στην καρδιά μιας επίσης αντιφατικής Ευρώπης. Μέχρις εκεί όμως. Το υπόβαθρο της μουσουλμανικής, κλειστής, συντηρητικής κοινωνίας, αναδύεται απροσχημάτιστα μέσα από σημαντικές λεπτομέρειες. Αδιανόητο να κυκλοφορήσει ανάμεσά της μια άγαμη μητέρα. Η έγκυος, εκτός γάμου, Λάμια οδηγείται σε λευκό γάμο με τον πατέρα της καλύτερης της φίλης Μακπουλέ για να σωθούν τα προσχήματα. Οι εφαπτόμενες της πορνογραφίας πιπεράτες ερωτικές σκηνές, απαραίτητη γαρνιτούρα στα δικά μας σήριαλ, απουσιάζουν παντελώς.

Τα επεισόδια κυλούν σαν μια ανάλαφρη μπαλάντα, χωρίς σοκαριστικές σκηνές, σε ατμόσφαιρα σχεδόν ποιητική, λουσμένη στους ήχους του γλυκύτατου αμανέ που κυριαρχεί. Υποβάλλει και ο χώρος. Οι ηθοποιοί κινούνται ανάμεσα στα νεοκλασικά σπίτια της Πριγκίπου, ολοκληρωμένη συνέχεια και ιδεώδης επέκταση του ανατολίτικου ερωτισμού της ελπίδας.

Μιλούμε για την ελπίδα μιας ζωής φυλακισμένης στη νοσταλγία, που όμως μπορεί και σήμερα να υπάρξει και να γίνει εφικτή. Ακολουθεί ο τόπος. Ο φακός με τους ηθοποιούς ή και χωρίς αυτούς ταξιδεύει στο μυθικό Βόσπορο, στα Πολίτικα σοκάκια, τη γέφυρα του Μαρμαρά, με φόντο πάντα το προαιώνιο σύμβολο ενός χιλιετούς πολιτισμού, την Αγιά-Σοφιά. Αποκάλεσαν την Κωνσταντινούπολη γέφυρα πολιτισμών.

Η παγκοσμιοποίηση καθώς απλώνεται από τη Δύση προς την Ανατολή φαίνεται να ανιχνεύει, για μια ακόμα φορά, δίοδο μέσα από τα ιστορικά νερά του Μαρμαρά.

Η κουλτούρα, η στάση ζωής, η γοητεία της καθ’ ημάς Ανατολής, φαίνεται να αναδύεται, μέσα από τις τηλεοπτικές εικόνες που μας στέλνει, επιδερμικά αλωμένη από δυτικά πρότυπα. Διατηρεί όμως ισχυρές αντιστάσεις και την αυτοτέλεια της ουσίας της. Και είναι παρήγορο σημάδι αυτό.Αλλιώς ο κόσμος θα είχε μεταμορφωθεί σε ένα μονότονο τοπίο όπου θα ζούσαν ομοιόμορφοι και βαρετοί άνθρωποι. (Κάλυμνος, Νοέβριος 2010)

Γιάννης Πατέλλης

Γιάννης Πατέλλης

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version