Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ευρεία σύσκεψη στο Δήμο για τους μετανάστες Κύριο

Καλές σκέψεις, ωραίες προτάσεις, αλλά χρήμα δεν υπάρχει.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Κάλυμνος 17/ 7/ 2015

Ηλ/κή Δ/νση :grafeioepikoinwnias@gmail.com

Τηλέφωνο       : 22430- 59141

ΦΑΞ                :22430- 59148

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα, Παρασκευή 17/7/2015, ο δήμαρχος κος Ιω. Γαλουζής, στο γραφείο του στο δημοτικό κατάστημα,  με θέμα την ανταλλαγή απόψεων και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την αντιμετώπιση του θέματος, που έχει προκύψει από την αυξημένη εισροή  άτυπων μεταναστών στο νησί μας. 

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Έπαρχος Καλύμνου κος Ιω. Θεμέλαρος, ο Διοικητής του Συντάγματος Ευζώνων, ο Διοικητής του Α.Τ. Καλύμνου, ο Λιμενάρχης Καλύμνου, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, και των Γιατρών χωρίς σύνορα, εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Καλύμνου και του διοικητή του Νοσοκομείου Καλύμνου, μέλη  φορέων και οργανώσεων του νησιού, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και ο αντιδήμαρχος κος Μ. Ρήγας.

Ο κος δήμαρχος στην αρχική εισήγησή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη εύρεσης κατάλληλων χώρων υποδοχής και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η  φύλαξη και ενίσχυση των θαλάσσιων συνόρων μας, ως μέτρο πρόληψης.  Σημείωσε επίσης, ότι ο Δήμος έχει ήδη διαθέσει προσωπικό στο λιμεναρχείο και το αστυνομικό τμήμα του νησιού, προκειμένου να επισπευσθούν -κατά το δυνατόν- οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Κλείνοντας, ο κος δήμαρχος, συνόψισε την πρόταση της δημοτικής αρχής, αναφερόμενος στη δημιουργία πλωτών κέντρων υποδοχής ως την προσφορότερη λύση για την περισσότερο άμεση αντιμετώπιση του υπάρχοντος προβλήματος.

Τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας, αναφέρθηκαν στην ενίσχυση με μη διατροφικό υλικό, που παρέχεται από την Οργάνωση, ενώ οι εκπρόσωποι των Σωμάτων ασφαλείας τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη πρόληψης φαινομένων παραβατικότητας και εγκληματικότητας, τα οποία μπορεί να προκύψουν από την κατάσταση αυτή.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιατροί χωρίς σύνορα, αφού χαιρέτισε την ωριμότητα της συνάντησης,  αναφέρθηκε στη δυνατότητα διάθεσης κινητής ιατρικής μονάδας σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόσληψη αλλά και αντιμετώπιση τυχόν ασθενειών.

Ο διοικητής του Συντάγματος, τόνισε την δυνατότητα διάθεσης απαραίτητου υλικού, εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο, αλλά και στην αναγκαιότητα ύπαρξης συγκεκριμένων κατάλληλων χώρων για την προσωρινή συγκέντρωση των ατόμων.

Ο κος δήμαρχος πρότεινε την διερεύνηση της δυνατότητας ύπαρξης οικονομικής στήριξης προς την κατεύθυνση της δημιουργίας – διαμόρφωσης κατάλληλων υποδομών, από την υπηρεσία της Ύπατης Αρμοστείας.

Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν σε ό, τι αφορά τη δυσχέρεια της παρούσας κατάστασης και την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής του, με τα διαθέσιμα μέσα και πόρους, έως ότου καταστεί δυνατή μια συνολικότερη παρέμβαση.

Από το Γραφείο Επικοινωνίας

Παρατηρήσεις από την ΑΡΓΩ:

1.   Όλη η ουσία της σύσκεψης περικλείεται στην τελευταία παράγραφο του ως άνω δ.τ. του Δήμου. Που πάει να πει: «θα δούμε».

2.    Όμως η φιλοξενία των τραγικών αυτών υπάρξεων εγκυμονεί κινδύνους στο νησί μας από την άποψη της δημόσιας υγείας, καθώς δεν υπάρχουν προσωπικό, χώροι και μέσα για να περιθάλψουν τους ταλαίπωρους αυτούς συνανθρώπους μας.

3.    Συντονιστής ανέλαβε ο δήμαρχος κ. Γ. Γαλουζής, πλην όμως ο Δήμος Καλυμνίων δε διαθέτει ούτε χρήμα ούτε διοικητικές δομές ούτε κτιριακές υποδομές για περίθαλψη εκατοντάδων μεταναστών. Οφείλει αναμφίβολα, για ανθρωπιστικούς λόγους, να δει το δράμα των προσφύγων, αλλά οι δυνατότητές του είναι πολύ περιορισμένες. Εδώ η Ευρώπη κωφεύει, αν και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, ο Δήμος μας τι μπορεί να κάνει. Πιο πολλά μπορεί να προσφέρει η Μητρόπολη παρά ο Δήμος. Η Μητρόπολη έχει ως δομικό στοιχείο της κοινωνικής της φιλοσοφίας και αντίληψης την ευαγγελική παραβολή του «καλού Σαμαρείτη».
(η φωτο είναι του Δήμου)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version