Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κύριο

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ 

5 Ιουνίου 2015

 Η παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος βρίσκει τη χώρα μας και πάλι σε μια δοκιμασία χρηματοδοτικής ασφυξίας, με την νέα κυβέρνηση να μάχεται για την εύρεση μια αξιοπρεπούς λύσης σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ακόμα και έτσι όμως  η μέρα του περιβάλλοντος δημιουργήθηκε ακριβώς για να μας θυμίζει ότι η προστασία  του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου δεν μπορεί να υποτάσσεται στις επιταγές των οικονομικών διαπραγματεύσεων.


 Για τους Οικολόγους Πράσινους, αντίθετα αυτούς που την θυμούνται μια φορά τον χρόνο, η προστασία της φύσης που προσφέρει τη ζωή την ίδια και που είναι χρέος όλων να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, είναι υψίστης σημασίας πολιτική προτεραιότητα, πάνω από τη δικτατορία των αριθμών και των συμφερόντων. Η πολιτική της προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας μας πρέπει να αποτελέσει μοχλό εξόδου από την κοινωνική και οικονομική κρίση. Στη χώρα μας το περιβάλλον συνεχίζει να πλήττεται βαριά.

  Η αλόγιστη χρήση και κατάχρηση των φυσικών πόρων, η υπερεκμετάλλευση και ρύπανση των υδάτινων πόρων, η ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, οι διαρκείς πιέσεις πάνω στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, η υποβάθμιση των γεωργικών εδαφών και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την οικονομία είναι μόνο μερικές εκφάνσεις των κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση με την συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων.   

  Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση με έναν αναπληρωτή υπουργό στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και με έναν βουλευτή στο εθνικό Κοινοβούλιο, και έχουν ως στόχο να συνδράμουν καταλυτικά στο να καταστεί το περιβάλλον βασικός πυλώνας υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης. Αναμένονται άμεσα οι αποφάσεις του αν. υπουργού Γ. Τσιρώνη σχετικά με τα δασικά οικοσυστήματα (δασικοί χάρτες, βοσκότοποι, πυροπροστασία, θήρα, θηροφύλαξη, κ.ά.) καθώς και το πολύ επίκαιρο ζήτημα των Προστατευόμενων Περιοχών και την τύχη των Φορέων Διαχείρισης.

  Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που τέθηκε σε διαβούλευση τις τελευταίες μέρες ενσωματώνει βασικές προτάσεις της Πολιτικής Οικολογίας και του οικολογικού κινήματος σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων όπως την έμφαση στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση, τις αποκεντρωμένες μονάδες μικρής κλίμακας και κόστους, τη δημόσια διαχείριση αλλά και την κοινωνική ενεργοποίηση και συμμετοχή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν στη διαδικασία αναθεώρησης του ΕΣΔΑ, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ και του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τα αρμόδια τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας πάντα ως απώτερο στόχο την Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων.

  Στον τομέα της ενέργειας, η προστασία του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνυφασμένη με την μείωση της κατανάλωσης, δηλαδή την ενεργειακή εξοικονόμηση. Με τη χρήση κατάλληλων τεχνικών και τεχνολογιών που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την εγχώρια βιομηχανία, ο πολίτης μπορεί να προφυλαχτεί από την ενεργειακή φτώχεια, να λαμβάνει την υπηρεσία που επιθυμεί (θέρμανση, ψύξη κλπ) με λιγότερη κατανάλωση, λιγότερα χρήματα και λιγότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ευελπιστούν  ότι η νέα κυβέρνηση θα προάγει άμεσα την εξοικονόμηση ενέργειας ως βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

 Επιπρόσθετα στον τομέα της ενέργειας η προστασία του περιβάλλοντος συνεπάγεται και αύξηση της χρήσης καθαρών ανανεώσιμων τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρισμού, περιορισμού της εξάρτησης από τα ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της αποκεντρωμένης παραγωγής. Δυστυχώς η νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη παρά το γεγονός ότι η σύγχρονη τάση και στόχευση στην Ε.Ε. είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας παλαιάς τεχνολογίας στην Πτολεμαΐδα αλλά και το αίτημα επαναλειτουργίας της ξεπερασμένης λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 3 προδίδει μία ακατανόητη εμμονή στο ξεπερασμένο μοντέλο άνθρακα λιγνίτη και τις αρνητικές του επιπτώσεις στην οικονομία, το φυσικό περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

 Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Η ελπίδα που θέλει να φέρει η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να περνάει από την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας. Η υιοθέτηση ενός προτύπου ανάπτυξης με βασικά χαρακτηριστικά τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το βασικό εργαλείο εξόδου από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα».

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version