Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δύο «κόντρα φιλέτα» για ιδιωτική επένδυση (σχόλια!) Κύριο

Η Ψέριμος και τα Θέρμα αποτελούν δύο μοναδικές ευκαιρίες για επενδύσεις,

καθώς διαθέτουν εγγυημένες και ορατές προοπτικές – η Τέλενδος ακόμη δεν αξιολογήθηκε σωστά, ούτε το Κάστρο του Χωριού.

Το γραφικό και σπάνιας φυσικής ομορφιάς νησάκι της Ψερίμου, καθώς και οι μοναδικές θερμοπηγές (τα Θέρμα) που διαθέτει η Κάλυμνος είναι δύο «κόντρα φιλέτα» - με διπλή σημασία ο όρος «κόντρα: Πρώτον, διότι είναι περιζήτητα, γιατί είναι «κόντρα φιλέτα» - σαν το εκλεκτό κρέας του κρεοπώλη, και δεύτερον, διότι προκαλούν δυνατές «κόντρες» μεταξύ δημ. Αρχή και αντιπολιτεύσεων αλλά και μεταξύ δημ. Αρχής και ιδιωτών επενδυτών, με πολιτικές παρενέργειες…   

Για τα Θέρμα προ λίγων ετών εκδήλωσαν ενδιαφέρον Ιταλοί επενδυτές κ.α. Όμως η σημερινή δημ. Αρχή του κ. Γ. Γαλουζή έχει δηλώσει ότι τα Θέρμα αποτελούν εξαιρετική λύση για μια καθαρή δημοτική επένδυση. Ωστόσο είναι άγνωστο πού θα καταλήξει το θέμα (αν καταλήξει…). Αν θα δούμε επένδυση του Δήμου ή επένδυση ιδιώτη.

Για την Ψέριμο πρόσφατα χτύπησε την πόρτα του δημάρχου Ελληνοκαναδός επενδυτής μεγαλοξενοδόχος. Λέγεται μάλιστα ότι ζήτησε να πάρει περίπου τα 2/3 του νησιού με κέντρο ξενοδοχειακής ανάπτυξης τα Μαραθώντα (και οι κάτοικοι… να μείνουν στο νησί τους). Ο κ. δήμαρχος, από τη μια, βλέπει με «καλό μάτι» την τουριστική ανάπτυξη της Ψερίμου, όμως από την άλλη, φοβάται μην του προκύψει καμιά λεόντεια συμφωνία που θα αποβεί στο ξεπούλημα του νησιού.  

Και τα δύο αυτά «φιλέτα» εξετάζονται το καθένα ξεχωριστά, ως δύο ανεξάρτητες  περιπτώσεις/ευκαιρίες για επένδυση στον τουρισμό. Προέκυψε όμως να εκτίθενται στον πάγκο και οι δύο μαζί ως «πακέτο».  Στην περίπτωση αυτή το «έργο» από κοινωνικό  γίνεται «γουέστερν» και, ως γνωστόν από παλιά,  σε κάθε γουέστερν πέφτουν πολλά κορμιά, ενώ οι κομπάρσοι τρέχουν δεξιά-αριστερά συμμετέχοντας στο έργο επ’ αμοιβή. Στην περίπτωση αυτή ο δήμαρχος θα βρεθεί σε πιο περίπλοκη κατάσταση.

Για τις επενδύσεις αυτές όλο το βάρος πέφτει στις πλάτες του κ. Γ. Γαλουζή. Αυτός θα κληθεί να επιλέξει την οδό της αρετής ή την οδό της κακίας, και η οδός της αρετής είναι αποκλειστικά το συμφέρον της Καλύμνου και μόνον αυτό. Οι επενδύσεις ιδιωτών είναι μεν, ειδικά σήμερα στις συνθήκες ισοπεδωτικής οικονομικής κρίσης που περνάμε, ίσως η καλύτερη λύση για να κάνει το νησί βήματα προς την ανάπτυξη, όχι όμως να υπογράψει ο δήμαρχος «μνημόνια» καταδίκης της Καλύμνου. Μια τριτοκοσμική λεόντεια συμφωνία θα σηκώσει θύελλες.  

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

5 σχόλια

Argo Kalymnos