Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φανή Καπελλά-Κουτούζη: Για τη γιορτή της μάνας

Το κείμενο αυτό είναι απόσπασμα από μια επιστολή του Γεράσιμου Κλ. Ζερβού στη σύζυγό του Άννα,

επί τη γεννήσει της θυγατέρας τους Θεμελίνας, τον Απρίλιο του 1916. Θεωρώ πως ενσαρκώνει την έννοια της μητρότητας (αλλά και της πατρότητας). Αφιερώνεται στη μνήμη τους, ανήμερα στη γιορτή της μάνας, το2015, εκατό περίπου χρόνια από τη γραφή του γράμματος αυτού.

Φανή Καπελλά -Κουτούζη

***

"Τώρα που θ’ ακούσεις δίπλα σου πάλι τη βρεφική φωνή και θ’ ατενίζεις μια νέα αγγελική, αθώα μορφή που βγήκε από τα σπλάχνα σου,  ενσάρκωση της θείας αγάπης, πούναι το τρανό και μόνο άξιο πραγματικής λατρείας μυστήριο της ανθρώπινης αντίληψης, θα νοιώσεις τη βουλή του υψίστου, ως πνοή του νόμου που κυβερνά την Κτίση ,έμψυχη και  άψυχη και θα  προσκυνήσεις το όνομά του το άγιο. Αυτά είναι τα ύψιστα δώρα της ζωής. Αυτό κάμνει τη ζωή μας άξια των κόπων  και των αγώνων της. Η ζωή η ίδια, ως μετάδοση της δικής μας ψυχής σ’ άλλα όντα, που ενσαρκώνουν με σάρκα και ψυχή τη διάνοια, τα αισθήματα του δικού μας εγώ και χαλκεύουν τον αιώνιο κρίκο της ανθρώπινης δημιουργίας.

Να φας, να πιεις, να ντυθείς, να νοιώσεις τη λαχτάρα της ηδονής ή της θλίψης και τον οίστρο των ποικίλων αισθημάτων που ανεμίζουν οι φυσικοί άνθρωποι, όλα αυτά είναι ενέργειες και λειτουργίες που κινούν οι ορμές,  σ’ όλα τα ενόργανα όντα. Μα το να νοιώσεις το μυστήριο της αγάπης για την ομορφιά και την καλοσύνη και να θελήσεις να εξαπλώσεις τριγύρω σου ενσαρκωμένα όντα, που να εξακολουθούν στoν κύκλο των αιώνων, την πρόοδο της ομορφιάς και καλοσύνης είναι οι χάρες των διαλεχτών ψυχών που γράφουν τα ονόματά τους στη βίβλο της ζωής. Κι αυτή είναι  η υψηλότερη, η πνευματική ζωή. Όχι της στιγμής η ορμή που φέρνει την ασχήμια και την αδικία στη ζωή. Μα η αιώνια αγάπη που συνεπαίρνει την ψυχή και την κάμνει υπηρέτη πιστό στα μυστικά της δημιουργίας.

Χαίρε, Εύα, μάνα της ζωής. Πόνεσες, έκλαψες, υπέφερες μαρτύρια. Μα δίπλα σου στέκει το μαργαριτάρι που κιντύνεψες τη ζωή σου να πας να κερδίσεις από της ανυπαρξίας το βυθό. Δε σημαίνει πως όλα αυτά τα αθώα πλάσματα θα μας είναι χαρισμένα παντοτινά. Το πώς έζησαν και είδαν το φως του ήλιου είναι το κέρδος της ανθρώπινης ζωής."

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version