Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στη Σύμη ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος για την επέτειο της 8ης Μαΐου 1945 Κύριο

Το πανέμορφο νησί της Σύμης επισκέφθηκε ο ΥΕΘΑ και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Πάνος Καμμένος προκειμένου  να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 8ης Μαΐου 1945.

Τον ΥΕΘΑ συνόδευσαν στο νησί της Σύμης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός κος Κοσταράκος , ο Αρχηγός  ΓΕΣ Αντιστράτηγος κος Τελλίδης.

Στην Σύμη παραβρέθηκαν οι πολιτευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Αγγέλου Μαρία , Παλαπουγιούκ Γεώργιος και Μπαλλάς Μιχάλης καθώς και μέλη των συντονιστικών Κω και Ρόδου.

Τέλος ο κος Παλαπουγιούκ Δήλωσε : Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που έπεσαν για την πατρίδα , τιμούμε τους αγώνες που μας έδωσαν ελευθερία και απέδειξαν σε όλους τους λαούς ότι η Ελλάδα είναι ο τόπος που πόδι κατακτητή δεν πιάνει .

Ας καταλάβουν όλοι ότι οι Έλληνες παραμένουν δυνατοί και πάντα πρόθυμοι να θυσιαστούν για την πατρίδα και τα ιδανικά τους» .

(δελτίο τύπου Γ. Κ. Παλαπουγιούκ, πολιτευτή ΑΝ.ΕΛ.)

________________

Από την ΑΡΓΩ ιστορικές σημειώσεις: 

 

Κ. Τσαλαχούρης: «Στις 8 Μαΐου 1945 με την υπογραφή της παραδόσεως άνευ όρων, στη Σύμη, της ηττηθείσας δύναμης στους συμμάχους οι παππούδες , οι μητέρες και οι πατέρες μας έσπευσαν στα νεκροταφεία για να αναγγείλουν στους νεκρούς μας ότι είμαστε Ελεύθεροι και έτοιμη να μας δεχτεί στην αγκαλιά της η Μητέρα Πατρίδα η Ελλάδα μας».

 

Ιω. Βολονάκης, μαθηματικός (από ομιλία του): Την δεκάτη πρωινή της 8ης Μαΐου του 1945 ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής της Δωδ/σου Otto Wagener,με γερμανική τορπιλάκατο,χωρίς οπλισμό ήρθε στη Σύμη, επεβιβάσθη σε αγγλική ακταιωρό EM-EL, η οποία επλεύρισε στη ξύλινη αποβάθρα της Σύμης, στο Ρολόι. Τον υπεδέχθει ο ΄Αγγλος συν/ρχης Acland, στρατιωτικό άγημα του απέδωσε τιμές και πεζή, αμίλητοι και βιαστικοί έφθασαν στο κτίριο, όπου ήσαν τα γραφεία του ΄Αγγλου Αξιωματικού πολιτικών υποθέσεων. Αμέσως υπεγράφη το Πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδ/σου στους συμμάχους, το οποίο είχε γίνει από πριν, με διαπραγματεύσεις μυστικές, με τον ΄Αγγλο στρατηγό Parzet. Ήσαν παρόντες ο ΄Αγγλος Ταξίαρχος Moffat, o συντ/ρχης και διοικητής του Ιερού λόχου Χριστόδουλος Τσιγάντες , ένας Ινδός αξιωματικός και ένας Γάλλος.

Μετά την υπογραφή ο Wagener  παρέδοκε το πιστόλι του στον Moffat και αυτός το έδωκε στον Τσιγάντε λέγοντας του: <<Αυτό το τρόπαιο ανήκει σε σας και στον Ιερό λόχο >>.Ο Wagener συμφώνησε με την ενέργεια του Moffat λέγοντας ένα απλό <<Ja>>, δηλαδή ναι. Λέγεται μάλιστα , πως οι Γερμανοί ήθελαν να γίνει η παράδοση των νησιών στους Έλληνες, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από τους  Άγγλους. Αμέσως μετά, ο Γερμανός στρατηγός, κατηφής και αμίλητος , έφυγε για τη Ρόδο. Ο λαός της Σύμης είχε κατακλύσει την παραλία με σημαίες, έξαλλοι από χαρά και εθνική περηφάνια ζητωκραύγαζαν, έψαλλαν τον Ύμνο της Ελευθερίας, ενώ οι 13 ενοριακοί ναοί της Σύμης χτυπούσαν δαιμονιωδώς τις καμπάνες.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos