Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η επέτειος του «Πετροπόλεμου» - Παρατηρήσεις Κύριο

Τριήμερος ήταν φέτος εορτασμός της επετείου του πετροπόλεμου του 1935

κατά των Ιταλών κατακτητών.

Ο Πετροπόλεμος είναι μια επέτειος κατά την οποία τιμάμε τους αγωνιστές εκείνους που με έξαρση του εθνικού και θρησκευτικού τους φρονήματος μπήκαν μπροστά στην ανοικτή σύγκρουση, με πέτρες και ξύλα, εναντίον των  Ιταλών κατακτητών, που έβαλαν σε εφαρμογή σχέδια αφελληνισμού των νησιών μας με δύο στόχους: την Ελληνική Γλώσσα και την Ορθοδοξία.   Ένα δίπτυχο ενιαίο και αδιαίρετο στην πορεία των αιώνων και μέσα από πύρινες εθνικές περιπέτειες. Τώρα οι 7 ομιλίες (των 40΄-45΄λεπτών) είναι…  υπερβολή.  Μια ομιλία κάθε μέρα, στο τριήμερο, θα ήταν  αρκετή.

Πλούσιο το εορταστικό πρόγραμμα

Συνδιοργανωτές του τριημέρου των εκδηλώσεων ήταν το Αναγνωστηρίου «Αι Μούσαι» και ο Δήμος Καλυμνίων. Το πρόγραμμά είχε ενδιαφέρουσες ομιλίες τόσο για το χρονικό του  «Πετροπολέμου το 1935» όσο και για τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν.  Το κλείσιμο του εορτασμού έγινε στον ι.ν. της Παναγίας Χώρας, μετά τη Θ. Λειτουργία,  καθώς ο Πετροπόλεμος  ξεκίνησε από τη Χώρα και ειδικότερα από την Παναγία, όπου εφημέριος ήταν ο ιερέας Μιχ. Τσουγκράνης, εμψυχωτής του λαού στην εθνική κατά των Ιταλών αντίσταση, που όμως κατά το Πετροπόλεμο δεν ήταν στην Κάλυμνο.

Το προεδρείο των εκδηλώσεων απάρτιζαν οι κ. Γ. Χατζηθεοδώρου - αντ/δρος του Αναγνωστηρίου, Ποθ. Μαγκούλιας - υπεύθυνος του Πολιτισμού του Δήμου, και Δρ. Ταυλάριος - εκπρόσωπος του χορηγού κ. Δημ. Πενταφράγκα. Οι 7 ομιλητές ήταν:

 

Παρασκευή, 17.4.15, στο Αναγνωστήριο:  1) Γ. Χατζηθεοδώρου 2) Παν. Γιαμαίος: «Το χρονικό των γεγονότων του Πετροπολέμου» (την ομιλία του ανέγνωσε ο Γ. Χατζηθεοδώρου), 3) Γ. Θεοφιλίδης: «Ο Τύπος την περίοδο του εθνικοθρησκευτικού   αγώνα».

 

Σάββατο, 18.4.15, στο Αναγνωστήριο: 4) Θεμ. Καρπάθιος (φωτο): «Σκεύος Ζερβός, ο μέγας Δωδεκανήσιος»,  5) Κων. Κογιόπουλος: «Δρόσος Κωλέττης – Ταυλάριος, ένας Καλύμνιος αγωνιστής»,  6) «Κων. Μηνέττος: Μιχαήλ Νοκλέους Καλαβρός, πενήντα χρόνια αγώνων για την Κάλυμνο και την ελευθερία της».

 

Κυριακή, 19.4.15:  7) Κυρ. Χατζηδάκης.

Μετά τη Θ. Λειτουργία στον ι.ν. της Παναγίας και την επιμνημόσυνη δέση, εκφωνήθηκε η ομιλία και ακολούθησε  η κατάθεση στεφάνου στην προτομή του παπα-Τσουγκράνη από το δήμαρχο κ. Γ. Γαλουζή. Στη συνέχεια προσφέρθηκε καφές.

 

 

Για όσα ακούσαμε και όσα δεν ακούσαμε

1)   Στο περιεχόμενο της επετείου:  Α) Οι γυναίκες της Καλύμνου, με πρώτες τις Χωριανές, αποτόλμησαν τον Πετροπόλεμο.  Προηγήθηκαν, μήνες πριν,  οι ιερείς, στην Παναγιά την Κουβούσαινα, αλλά τον Πετροπόλεμο τον έκαναν οι γυναίκες.  Να το χωνέψουμε αυτό.  Και να εξηγήσουμε:  γενικότερα, στην αντίσταση κατά των Ιταλών είχαμε δύο αντιστασιακές δράσεις, (α) των λαϊκών ανθρώπων, που ήταν στη φωτιά του αγώνα  (στην εκδήλωση είδαμε μόνο τις φωτογραφίες τους,  λόγος ουδείς), και (β) της ελίτ – στην ΑΡΓΩ είχε δημοσιεύσει σχετικά άρθρα ο αείμνηστος Γ. Οικονόμου, φαρμακοποιός.

 Β)  Στην επέτειο του ’35, οφείλουμε  να αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός του Πετροπόλεμου. Όχι σε όλη την εθνική αντίσταση, μόνο και μόνο για να «πούμε πράμα» και για άλλους (σαν τον Επικήδειο του Κονδυλάκη).  Επίσης,  να εξυμνούμε μόνο αυτούς  που συμμετείχαν  και φυλακίστηκαν.   

2)  Ο «χορηγός»: Η επέτειος του Πετροπόλεμου είναι Εθνική-Θρησκευτική. Για το λόγο αυτό είναι απαράδεκτο τις μικροδαπάνες να τις αναλαμβάνει ένας  πολίτης ως «χορηγός», και μάλιστα άσχετος με τους πρωταγωνιστές του έπους εκείνου.  Αυτή η χορηγία είναι μιζέρια. Τόσος λόγος   για τις  2-3 κούτες γλυκάκια στο  Αναγνωστήριο και τον καφέ στην Παναγία Χώρας.   Οι συνδιοργανωτές, Δήμος-Εκκλησία, δεν μπορούσαν να καλύψουν αυτό το «κονδύλι»;  Αν δεν… μπορούν,  ας βγάλουν έναν δίσκο στις εκκλησίες υπέρ του Πετροπόλεμου, να γίνει «χορηγός» ο λαός.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Έκθεση εικόνων

6 σχόλια

Argo Kalymnos