Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σκληρή κόντρα Δ. Κρεμαστινού - Γ. Χατζημάρκου Κύριο

Ο βουλευτής κ. Δ. Κρεμαστινός καταγγέλλει τον περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο - Απάντηση Χατζημάρκου

για το πρωτόκολλο που εφάρμοσε την 7η Μαρτίου σχετικά με τις θέσεις των βουλευτών και των αντιπεριφερειαρχών στην εξέδρα των επισήμων κατά την παρέλαση.

***

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

 

Κύριο Χατζημάρκο Γεώργιο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

 

Κύριε Περιφερειάρχα,

 

                Με ετίμησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με το να με ορίσει να τον αντικαταστήσω στις εκδηλώσεις της Επετείου της Ένωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα πατρίδα στις 7 Μαρτίου τον οποίο εσείς καλέσατε. Κατά τη γνώμη μου, το να καλείται σε μια εθνική επέτειο ο οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος χωρίς να του γνωστοποιηθεί ότι πρέπει, εάν επιθυμεί, να καταθέσει στεφάνι ή να του παρέχετε μια καρέκλα για να καθίσει ο ίδιος ή ο οποιοσδήποτε τον αντικαθιστά είναι καθαρά θέμα ευγένειας και πολιτισμού του Περιφερειάρχη που τον καλεί.

Ο Περιφερειάρχης δεν είναι οικοδεσπότης που προσκαλεί όποιον επιθυμεί και τον τιμά κατά την κρίση του τοποθετώντας τον σε όποια σειρά αυτός κρίνει. Ο Περιφερειάρχης είναι ο επιτετραμμένος να εφαρμόσει το ισχύον πρωτόκολλο επισήμων προσκεκλημένων ΦΕΚ 1488/2006 (αρ. 52749).

Η εσκεμμένη και σκόπιμη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνιστά παράβαση καθήκοντος και έχει συνέπειες.

Για πρώτη φορά από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου το 1947, παραβιάστηκε το πρωτόκολλο και τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του Νομού πίσω από τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους, τους προέδρους συμβουλίων, στρατιωτικούς, αστυνομικούς κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον μοναδικό βουλευτή που καθόταν πίσω από την πρώτη σειρά των επισήμων, τον εκάλεσε και τον έφερε δίπλα του στην πρώτη σειρά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Κύριε Περιφερειάρχα, δεν πρόκειται για τα πρόσωπα των 5 συγκεκριμένων βουλευτών τα οποία θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να τιμηθούν αλλά για το θεσμό του Βουλευτή ο οποίος εκπροσωπεί τον λαό απευθείας στη Βουλή των Ελλήνων.

Και επειδή ίσως δεν γνωρίζετε όσα ένας απλός πολίτης γνωρίζει, σας πληροφορώ ότι:

  • Ο Βουλευτής      είναι εκείνος ο οποίος ψηφίζει ή αλλάζει το ψηφισθέν Σύνταγμα και φυσικά      είναι ο Νομοθέτης της χώρας.
  • Είναι εκείνος      ο οποίος εκλέγει ή δεν εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Είναι εκείνος      ο οποίος στηρίζει ή ανατρέπει τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.
  • Αντιθέτως, τον      Βουλευτή δεν μπορεί ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε ο Αρχηγός του Κόμματός του να      τον θέσει εκτός του αξιώματός του και της Βουλής.
  • Ο Βουλευτής,      ακόμα και έγκλειστος στις φυλακές (π.χ. Χρυσή Αυγή) δεν χάνει το αξίωμά      του και καλείται στη Βουλή να ψηφίσει ή να καταψηφίσει ακόμα και τον      Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δηλαδή ελέγχει τους πάντες και, φυσικά, και τον Περιφερειάρχη, γιατί απλούστατα ταυτίζεται με τον ίδιο τον λαό τον οποίο εκπροσωπεί απευθείας. Η απαξίωση του Βουλευτή είναι απαξίωση του λαού και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για αυτό και όσοι βρίζουν ανώνυμα τους 300 της Βουλής, συλλήβδην και χωρίς καμία εξαίρεση, είναι οι εχθροί του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κατά συνέπεια, με την πράξη σας -δηλαδή την προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του Βουλευτή στην Εθνική μας Επέτειο- θα ερωτηθεί ο Υπουργός Εσωτερικών στον οποίον υπάγεστε κατά πόσον η πράξη αυτή συνιστά παράβαση καθήκοντος και τι πρέπει να πράξει για να σας υποχρεώσει να εφαρμόσετε το Πρωτόκολλο.

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Υ.Γ. Όσον αφορά την κατάθεση στεφάνου, μέχρι την οικονομική κρίση τα στεφάνια ετοίμαζε η Νομαρχία. Από την περίοδο της κρίσης, η Νομαρχία συνεννοείτο με τα κόμματα ή τα γραφεία των βουλευτών προκειμένου να καταθέσουν -εάν ήθελαν- στεφάνι, επιβαρυνόμενοι αναλόγως. Στην περίπτωση της πρόσφατης Εθνικής μας Επετείου ούτε αυτό επράξατε και εκθέσατε ακόμα και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον οποίο είχατε καλέσει ως αρχηγό κόμματος. Αυτά, για να γνωρίζει ο κόσμος καλύτερα αυτούς που επιλέγει.

***

Απάντηση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου

κ. Κρεμαστινέ,

Σας διαβεβαιώ ότι δεν είχα καμία πρόθεση να ασχοληθώ με το επί διήμερο παραλήρημά σας, το οποίο αφορά μια… καρέκλα !

Η εξουσιομανία σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που σας διακατέχει, χαρακτηριστικά των οποίων κάνετε επίδειξη σε κάθε ευκαιρία, δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Περιφερειάρχη και σίγουρα χρήσουν του ενδιαφέροντος άλλων ειδικοτήτων.

Ωστόσο, η τελευταία παράγραφος της ανοιχτής επιστολής σας, περί του «ποιους επιλέγει ο κόσμος», αναπόφευκτα σας αναγκάζει να υποστείτε την βάσανο της κριτικής της αμετροέπειας σας.

Συνιστά πράξη ανεπίτρεπτη και πρωτοφανή για πολιτικό άνδρα που θέτει τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών, να μέμφεται και να προσβάλει  σε ανοιχτή επιστολή του τους πολίτες επειδή οι επιλογές τους δεν είναι της αρεσκείας του!

Αναρωτιέμαι επίσης τι είναι εκείνο που σας κάνει να εκλιπαρείτε και να εκβιάζετε τον σεβασμό στο πρόσωπό σας, ως βουλευτή, πράξη που καθιστά εκκωφαντικά και τα κίνητρα σας. Προφανώς δεν φταίει ούτε ο Δωδεκανησιακός λαός ούτε και ο Περιφερειάρχης που δεν βρίσκεστε σήμερα σε αξίωμα που εσείς θεωρείτε ότι θα ήταν το αρμόζον για την  προσωπικότητά σας.

Και σε κάθε περίπτωση, το μάθημα της πολιτικής αγωγής που επιχειρείτε να δώσετε  μέσα από την επιστολή σας, περί του έργου και των αρμοδιοτήτων του βουλευτή, είναι μάλλον ατυχές, όταν ο ρόλος του και η συμβολή του κρίνονται μέσα στο ίδιο στο Κοινοβούλιο στην ώρα της άσκησης των καθηκόντων του προς όφελος της Πατρίδας και όχι στις εξέδρες των επισήμων. Και επ’ αυτού είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες έχουν πολλά να πουν.

Ο ζήλος που επιδεικνύεται για την θέση σας στην εξέδρα σε συνάρτηση με το μένος σας εναντίον εκείνων που κατά την άποψή σας, σας στέρησαν ένα κομμάτι επικοινωνιακής προβολής, στερείται σοβαρότητας, πολιτικού βάθους και ουσίας.  

Ο υποβιβασμός εκ μέρους σας της συζήτησης για την Επέτειο της 7ης Μαρτίου σε επίπεδο καρέκλας και στεφανιού για τους πεσόντες, είναι πρωτοφανής στα πολιτικά χρονικά και ως τέτοια καταγράφεται.

Εν πάσει περιπτώσει, το διαμέτρημα και η ακτινοβολία ενός πολιτικού δεν μπορεί να είναι απόρροια του πρωτοκόλλου ή ενός ΦΕΚ, ούτε αποσπασμάτων του κανονισμού της Βουλής. Είναι θέμα προσωπικότητας και πολιτικής στάσης διαχρονικά και σε κάθε έκφανση της δράσης του πολιτικού.

Όσο για τους παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς σας ότι σκοπίμως απαξιωθήκατε, από εκείνους που μόχθησαν για να οργανώσουν με τον αρτιότερο τρόπο τις εκδηλώσεις, δείχνουν την δική σας ασέβεια και απαξίωση, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, την προσωπικότητα και την εργασία τους.  Το αξίωμα του βουλευτή δεν σας δίνει το δικαίωμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς απέναντι στους εργαζόμενους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η δε απάντηση Γραφείου Εθιμοτυπίας που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, απαντά με απόλυτη ακρίβεια σε όλους τους αστήρικτους ισχυρισμούς σας και παρουσιάζει την αλήθεια που εσείς προκλητικά συνεχίζετε να αγνοείτε και να διαστρεβλώνετε σκοπίμως.

Μετά από όλα αυτά, το γεγονός ότι από τις προσκλήσεις που επισήμως εστάλησαν προς τον Πρόεδρο του κόμματός σας, γίνεται σαφές ότι του ζητήθηκε ο ορισμός εκπροσώπου στις εκδηλώσεις, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση του προσωπικού και αναιτιολόγητου μένους σας κατά της Περιφερειακής Αρχής, που σε κάθε ευκαιρία αφήνεται να ξεχειλίσει. Κανένα πρόβλημα. Άλλωστε, το ποιος αυτοεξευτελίζεται από τέτοιες συμπεριφορές είναι τουλάχιστον προφανές.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos