Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μαχαίρι σε προνόμια βουλευτών (video) Κύριο

Και επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους εξήγγειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

Θέμα ακυρότητας μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκαν με λιγότερους από 151 βουλευτές κι απόντες τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την ώρα που εξήγγειλε σειρά μέτρων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των λειτουργιών της Βουλής και την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των πολιτών για τα τεκταινόμενα στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε σχετικές πρωτοβουλίες για το θέμα των διατάξεων που πέρασαν χωρίς απόλυτη πλειοψηφία κι ενώ δεν είχε δοθεί άδεια παρουσίας στην Βουλή στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες βουλευτές, επανερχόμενη στο θέμα που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με την πρότασή της για αναβολή της ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας του Άδ. Γεωργιάδη, όταν και δεν είχε δοθεί η σχετική εισαγγελική άδεια.

[…]

Σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους,

έλεγχος των δικογραφιών κατά υπουργών

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε για δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, τη σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, αλλά και την πρόθεση σύστασης οργάνου που θα αξιολογεί τις δικογραφίες κατά υπουργών που καταφθάνουν στην Βουλή. Για την επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, η Ζ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι θα αποτελείται από προσωπικότητες «εγνωσμένου κύρους» με εμπειρία σε θέματα ελέγχου του χρέους κι ότι οι εργασίες της θα πάνε όσο πίσω χρειαστεί. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι οι πολίτες δικαιούνται να πληροφορηθούν ποιες «συμβάσεις διαφθοράς», όπως αυτές της Siemens και των εξοπλιστικών, βρίσκονται πίσω από την διόγκωση του χρέους.

Για το ζήτημα των εκατοντάδων δικογραφιών κατά υπουργών που λιμνάζουν στην Βουλή χωρίς ουσιαστική διερεύνηση, η Ζ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι θα εξεταστούν από όργανο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί εκτιμώντας ότι μέχρι σήμερα η πρακτική της απλής ανακοίνωσής τους στο σώμα «στα κρυφά και ψέλνοντας», όπως κι η ανάμειξη σημαντικών δικογραφιών μαζί με ανούσιες συμβάλλει στην συγκάλυψή τους.

«Ζωντανά» οι συνεδριάσεις των επιτροπών,

περικοπή αποζημίωσης για τους απόντες βουλευτές

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες για διαφάνεια του κοινοβουλευτικού έργου, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι το κανάλι της Βουλής θα δείχνει τις συνεδριάσεις των επιτροπών «ζωντανά», όπως συμβαίνει και με τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, ώστε οι πολίτες να μην εγκαταλείπονται στην παραπληροφόρηση, ενώ θα εξεταστεί κι η προοπτική περικοπής των αποζημιώσεων των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις επιτροπές.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε κι εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής περί περικοπής του 1/5 της βουλευτικής αποζημίωσης μετά την 5η αδικαιολόγητη απουσία βουλευτή από τις συνεδριάσεις, μέτρο που θα λειτουργήσει ως εγγύηση ότι η Βουλή θα αποφασίζει ως σώμα του συνόλου των βουλευτών κι όχι ως «φάντασμα» εκπροσώπησης.

[…] Επίσης η Ζ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε ότι θα ζητήσει από τους πρώην πρωθυπουργούς που δεν είναι βουλευτές να εγκαταλείψουν τα γραφεία που διατηρούν στο κοινοβούλιο ώστε να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των βουλευτών.

Διαφάνεια των λειτουργιών των υπηρεσιών του κοινοβουλίου

[…]

Για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι θα προβεί στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία που τα παρέχει την 1η Σεπτέμβρη, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος και για την προετοιμασία της εταιρείας και για την προετοιμασία του κοινοβουλίου για κινήσεις που θα κινούνται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς να «απενεργοποιήσουν» τους βουλευτές.

[…]

Τέλος, η Ζ. Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η επανασύσταση της διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. (από την ΑΥΓΗ, 5/3/15)

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version