Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Άμεση αντίδραση της Αθήνας στην τουρκική notam Κύριο

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η νέα ελληνική κυβέρνηση

πως οι πρακτικές του "ατέλειωτου διαλόγου" στην περίπτωση κατάφωρων παραβιάσεων τελείωσε και πως εφεξής θα γίνεται άμεση καταγγελία στα διεθνή όργανα. Έτσι κι έγινε με την ελληνική κυβέρνηση να προχωρά μέσα στο Σαββατοκύριακο σε διαβήματα στο ΝΑΤΟ,  τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ICAO (τον διεθνή υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και φυσικά στην ίδια την Άγκυρα προκειμένου να ακυρωθεί  τουρκική notam για στρατιωτικές ασκήσεις που εκδόθηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες το διάβημα προς την Άγκυρα ήταν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Τι λέει η Notam

Tην Παρασκευή 27/2,  η Τουρκία εξέδωσε notam  με την οποία δεσμεύει από  Δευτέρα, 2 Μαρτίου και για δέκα μήνες μέχρι δηλαδή τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, μια τεράστια έκταση στο Αιγαίου που εκτείνεται από την Λήμνο μέχρι την Σκύρο.

Στην ουσία η Toυρκία σε μία περίοδο που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τις δύο χώρες, επιλέγει να ανεβάσει την ένταση ζητώντας να δεσμεύει περιοχές ακόμη και πάνω από  έδαφος. Παρότι είναι πάγια πρακτική της Τουρκίας να δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις, η επιχειρούμενη δέσμευση είναι πρωτοφανούς κλίμακας και διάρκειας

(Η ΑΥΓΗ, 2/3/15,  Α. Γιάμαλη)

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com
Argo Kalymnos