Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

«Ηθική» διά των λέξεων

Ο Αύγουστος των διακοπών και της ανεμελιάς, εκπληρώνοντας τον εκτονωτικό του ρόλο, έφτασε στο τέλος του. Επανερχόμενοι στα ίδια, με τις Κασσάνδρες πρώτη θέση θεωρείο να προβλέπουν καυτό φθινόπωρο στο κοινωνικό μέτωπο, είδαμε ανανεωμένους και φρέσκους στην επικαιρότητα τους εισαγγελείς και τις προανακριτικές επιτροπές. Για να μπούμε στη ρουτίνα με το μαλακό, πριν εισέλθουμε στα δύσκολα που έπονται, κάπου εκεί θέλω να επιστήσω την προσοχή σας.

Αλλωστε ο λεκτικός πλούτος της γλώσσας μας, οι μορφές ρητορικών σχημάτων, δεν δημιουργούν μόνο λογοτεχνία, δεν διανθίζουν αγορεύσεις, εισβάλλουν ακάθεκτα και στο γνωστό επίκαιρο τομέα της σύγχρονης ζωής. Θυμάστε πώς χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός κ. Μαντέλης τα χρήματα που πήρε από τη Siemens; «Πολιτική χορηγία».

Μήπως προσέξατε πώς περιέγραφε η Siemens τις δωροδοκίες πολιτικών και κομμάτων ανά τον κόσμο; «Καλλιέργεια πολιτικού τοπίου». Αναφέροντας πρόσφατες και χτυπητές περιπτώσεις, από άπειρες άλλες, αναδύεται ένα κοινό στοιχείο: Η προσπάθεια ωραιοποίησης κατακριτέων πράξεων σε άλλες πλέον αποδεκτές από το κοινό αίσθημα, με λεκτικό εξωραϊσμό τους. Ετσι η «μίζα» αναδιατυπώνεται ως «χορηγία και καλλιέργεια πολιτικού τοπίου».

Το επίορκο δημόσιο πρόσωπο, δηλαδή, μέσα από μια γλωσσική αναπεριγραφή προσπαθεί να απαλλαγεί ηθικά από την κατακραυγή της παρανομίας. Γιατρός του ΕΣΥ διεκτραγωδεί σε έγκριτο δημοσιογράφο (Τα Νέα 20/5/2010) τις χαμηλές αμοιβές και τις τραγικές συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία, για να δικαιολογήσει το «φακελάκι». Το εμφανίζει υπενδεδυμένο με δικές του «αρχές» και ως αποκατάσταση της αδικίας που του γίνεται από το κράτος. Μετατρέπεται μάλιστα και σε ενσυνείδητο κοινωνικό κριτή τονίζοντας : «Εχω τη συνείδηση να κρίνω από ποιον θα τα πάρω κι από ποιον δεν θα τα πάρω».

Με λεκτικές μεταμορφώσεις προσπαθεί να δικαιολογήσει μια παράνομη πράξη ως ηθικά αποδεκτή, με κανόνες τεθειμένους από τον ίδιο, προς αποκατάσταση του «δικαίου του». Κάτι παρόμοιο, άλλωστε, κάνουν και οι πολιτικοί. Βουλευτής σε ερώτηση μαθητών (μαθητικό περιοδικό Ιούνιος 2003) αν έχει κάνει ρουσφέτια απαντά ευθέως: «Ναι έχω κάνει, ως βουλευτής της φτωχότερης περιοχής της χώρας μας.

Πολλά παιδιά της περιοχής που εκπροσωπώ έμεναν χωρίς εκπαίδευση και δουλειά επειδή δεν είχαν πρόσβαση στους κρατικούς μηχανισμούς». Με άλλα λόγια, κρίνω εγώ τι είναι δίκαιο ή άδικο και πώς θα αντιμετωπισθεί. Ως εκπρόσωπος του λαού, ενώ έχω ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα, μπορώ να το καταργώ «υπερασπιζόμενος τα δίκαια των αδυνάτων» γιατί πρώτα οι άλλοι το παραβίασαν. Ετσι, η συνείδηση ημερεύει….

Αδιατάρακτα ήρεμη και η συνείδηση του κ. Χατζηγάκη για τα ρουσφέτια στην ΑΓΡΟΓΗ. Θεωρείται αυτονόητο ότι ο οδηγός του, η κουμπάρα του, η κόρη της ιδιαιτέρας του, τα ανίψια φίλου του υπουργού, θα πρέπει να σιτίζονται από το φορολογούμενο. Είναι και αυτοί Ελληνες πολίτες, κατά τον υπουργό, και πρέπει να τύχουν του δικαιώματος της εργασίας, ασχέτως του τρόπου που διορίζονται. Τα πάντα τακτοποιούνται με την νομιμοφανή απόκρυψη της πολιτικής διαφθοράς διά λεκτικών ακροβατισμών.

Πρέπει όχι μόνο η υπόληψη αλλά και οι τύποι να τηρηθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα δικαστικών περιπλοκών. Πώς το είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος; Οι αγοραπωλησίες των ακινήτων του μέσω υπεράκτιων εταιριών έγιναν «με διαφάνεια». Οι συναλλακτικοί τύποι τηρήθηκαν και τα πάντα έγιναν «νομοτύπως»!

Αυτό είναι το ελλαδικό δράμα που μας διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η σήψη είναι τόσο βαθιά ώστε η κατάχρηση δημόσιας θέσης, για ίδιον όφελος, δεν εκπλήσσει πλέον κανένα, θεωρείται αυτονόητη. Φτάνει να επενδύεται «νομοτύπως» και μάλιστα με τους κατάλληλους γλωσσικούς ακροβατισμούς. Ολα είναι ένας φαύλος δυσώδης κύκλος που έπνιξε τελικά τη χώρα, καθιστώντας την τον ζητιάνο της υφηλίου.

Κοινή διαπίστωση είναι ακόμα ότι οι περισσότεροι πολίτες συμμετέχουμε ενεργά στην διαιώνιση αυτής της αδιέξοδης για τη χώρα μας κατάστασης. Γιατί πολλοί και από εμάς θα θέλαμε να έχουμε ένα Χατζηγάκη για να φροντίσει και τα δικά μας παιδιά. Η πλούσια ελληνική γλώσσα παρέχει τόσο εύκολα λεκτικές αιτιολογίες…. (Κάλυμνος, Σεπτέμβριος 2010)

Γιάννης Πατέλλης

Γιάννης Πατέλλης

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version