The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτισμική όαση το σεμινάριο της κ. Μ. Ευθυμίου

Μες στην παραζάλη και τη πολιτισμική έρημο της προεκλογικής έντασης,

ήρθε στην Κάλυμνο η καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Μαρία Ευθυμίου, και με το Σεμινάριο Ιστορίας χάρισε  μορφωτικές πολιτισμικές «ανάσες» στο… κατατρεγμένο πνευματικά νησί μας.

Τα 3ωρα μαθήματά της, κάθε Παρασκευή, Σαββάτο, Κυριακή, ήταν μια πραγματική όαση πολιτισμού. Προσέφερε στο πολυπληθές πάντα ακροατήριό της  εκλαϊκευμένη  ιστορική γνώση με ζωντάνια, ζήλο και ενθουσιασμό.  Η μοναδική διδακτική της μέθοδος μαγνήτιζε τους  «μαθητές» της και πραγματικά τους καθήλωνε.  Ανέλυε  δύσκολα κεφάλαια του παγκόσμιου πολιτισμού με θεωρητική και μαζί πρακτική περιγραφή των ιστορικών φαινομένων και των διαχρονικών μετεξελίξεων, με ένα συναρπαστικό πνευματικό οδοιπορικό από το χθες στο σήμερα, ρίχνοντας άπλετο φως  σε θέματα εξελικτικής διαμόρφωσης του παγκόσμιου χάρτη, πολιτισμών, θρησκειών, κουλτούρας κάθε λαού κ.λπ. Πρώτη φορά το καλύμνικο ακροατήριο έδειχνε τόση «αντοχή», ξεπερνώντας τα συνήθη του όρια της μιας διδακτικής ώρας.  

Ως συμπέρασμα, δε θα λέγαμε ότι ο Καλύμνικο ακροατήριο διψά από τέτοια μορφωτικά προγράμματα, γιατί η επιτυχία αυτή οφειλόταν αποκλειστικά στην διδακτική ικανότητα και δεξιότητα της κας Ευθυμίου. Βασικός νόμος της διδακτικής λέει ότι στο διδακτικό ξεκίνημα «ο καθηγητής κάνει την τάξη (το ακροατήριο) και στη συνέχεια η τάξη κάνει τον καθηγητή», ώστε με την διαλεκτική αυτή αλληλεπίδραση ή προχωράει μπροστά η διδασκαλία ή χάνεται στην ομίχλη – πιο απλά: πατώνει.  Η κα Ευθυμίου είχε την απόλυτη επιτυχία. Δεν άφηνε να πέφτει σε κάμψεις το ενδιαφέρον των «μαθητών» της. Είχε κάθε στιγμή τα «όπλα» να το ανασηκώνει ψηλά και να προκαλεί απορίες και, συνακόλουθα, ε ερωτήσεις, στις οποίες απαντούσε πάντα με ευγένεια και επιστημονικό ήθος, ακόμη κι όταν αντιμετώπιζε την επίμονη αφέλεια.

*

Η προσφορά αυτή προς το λαό της Καλύμνου ήταν προϊόν συνεργασίας του Δήμου με το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι». Ακριβέστερα, ο υπεύθυνος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου, δημ. σ/λος κ. Ποθητός Μαγκούλιας – φιλόλογος, ήρθε σε επαφή με την κα. Ευθυμίου, η οποία πραγματοποιεί αυτά τα σεμινάρια Ιστορίας σε όλη την Ελλάδα και καθ’ όλο το χρόνο, πάντα αφιλοκερδώς, και έκλεισε το πρόγραμμα για την Κάλυμνο.  Στο πρακτικό μέρος της διεξαγωγής των μαθημάτων θερμός και πολύτιμος συμπαραστάτης  στάθηκε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ.  Παν. Γιαμαίος, συντ. δάσκαλος.  

Παλιότερα, παρόμοιο πρόγραμμα του υπ. Παιδείας με το θεσμό του «Ανοικτού Ελεύθερου Πανεπιστημίου», έφερνε στην Κάλυμνο διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους, που πραγματοποιούσαν διδασκαλία και διάλογο με το ακροατήριο. Όμως, η επιτυχία της κας Ευθυμίου δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Μετά από το στείρο χθες

Δε θα είναι υπερβολή αν πούμε ότι η επιτυχία της κας Ευθυμίου αξιολογείται  ως τεράστια. Ξύπνησε την Κάλυμνο από ένα λήθαργο δεκαετιών. Να τονίσουμε ότι μετά το πρώτο Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση), είχαμε πέσει έναν ιδιόμορφο τοπικό πνευματικό-πολιτικό μεσαίωνα.   Στην περίοδο αυτή ο γράφων είχε προτείνει σε μια δημ. Αρχή είχαμε την επανασύσταση του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου με πρωτοβουλία του Δήμου. Όμως, η πρότασή μας απορρίφθηκε με ειρωνεία πολιτικής κενότητας. Ήταν η «νέα περίοδος, στην οποία ολοένα κέρδιζε έδαφος και δύναμη επιβολής ο πολιτικός πρωτογονισμός και η πνευματική στειρότητα του πολιτικού προσωπικού.  Η μόρφωση διωκόταν από «μισθωτούς ειδικών αποστολών».   

Μετά από τέτοιο μεσαιωνικό προηγούμενο έρχεται η κα. Ευθυμίου, χάρη στη συνεργασία Δήμου-Αναγνωστηρίου και ανατρέπει το αντιδραστικό κατεστημένο, μετατρέποντας τη, πνευματική στέπα της Καλύμνου σε θαυμαστή όαση που αφήνει πολλές ελπίδες.

Την προηγούμενη Κυριακή ολοκληρώθηκε αυτό το Σεμινάριο Ιστορίας της κας Μ. Ευθυμίου.  Όμως, όλα δείχνουν ότι αυτή η νέα εκκίνηση θα έχει συνέχεια.     

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

22-04-2024, 16:05 | Σπογγαλιεία

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, &...

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤ.ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

20-04-2024, 13:01 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της 9ήμερης περιοδείας το&upsilo...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Αλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

Argo Kalymnos