Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εκλογές ΑΝΕΚ: Αμηχανία μπρος στη νομιμότητα

Από το 1986… μέχρι σήμερα διεξάγονταν εκλογές στην ΑΝΕΚ αντίθετα με το νόμο

(ΠΔ 80/86, αρ. 14). Η νομιμότητα σε έξωση. Τώρα, έπεσαν σε αμηχανία! 

Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγήκε από τη γεν. συν/ση, που έγινε στις 2ΜΜ, της 2.1.15, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημ. σ/λίου, στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου (φωτο: επάνω: Γ. Θανάτσης, κάτω από δεξιά: Γ. Διαμαντής, Γ. Γαλουζής, Γ. Θεμέλαρος-έπαρχος, Γ. Μαρίνος-Εμπ. Επιμελητήριο, όλοι… Γιάννηδες).  

Πήγανε όλοι για συνήθεις… εκλογές (άλλοι  ενθουσιώδεις και άλλοι τεθλιμμένοι…) αλλά «έπεσαν» στο «πέλαγος της νομιμότητας», την οποία προέβαλε και επέβαλε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής μαζί με τον ειδικό συνεργάτη του, τον κ. Κ. Ξυλουρά, και το νέο πρόεδρο της ΑΝΕΚ κ. Γ. Διαμαντή (θα αναλάβει καθήκοντα μετά την έκδοση του εκλογικού αποτελέσματος). Δυστυχώς, οι προηγούμενες διοικήσεις της ΑΝΕΚ (και οι δημαρχίες προφανώς) ούτε που γνώριζαν ποιος είναι ο νόμιμος τρόπος διεξαγωγής εκλογών. Άγνοια 29 χρόνων!!! Αυτό θα πει «ακολουθώ την παράδοση» ή το άλλο: «Η Κάλυμνος διαθέτει βαρβάτα πολιτικά στελέχη». Η εφαρμογή του νόμου αποδείχτηκε «πέλαγος» για το πολιτικό προσωπικό της Καλύμνου.

Ο κ. Γαλουζής είχε κάνει σοβαρή προετοιμασία, καθώς ήρθε κατ’ επανάληψη σε επαφή με την ΚΔΕ,  και μιλούσε πατώντας σε στέρεη γη. Είχε γνώση του ζητήματος. Όμως, οι δημ. σ/λοι-μέτοχοι και οι επικεφαλής των δημ. παρατάξεων δεν είχαν καν υπόψη τους το νόμο, παρ’ όλο που στο Καταστατικό της ΑΝΕΚ γίνεται σαφέστατη αναφορά στο ΠΔ 80/86, αρ. 14.

Η αλήθεια είναι ότι και ο νομοθέτης που σύνταξε αυτό το ΠΔ, όπως και ο συντάκτης του Καταστατικού της ΑΝΕΚ, χρησιμοποίησαν ελληνική γλώσσα τύπου «άμπρα-κατάμπρα». Με αποτέλεσμα, τα στελέχη της ΑΝΕΚ να παραπαίουν σαν καραβάκια σε πέλαγος με σβηστές μηχανές. Αν θα ψηφίζουν με αριθμό μετοχών και όχι με σταυρούς (!!!), να θα βάζουν σταυρούς ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών που είχε ο κάθε ψηφοφόρος, είτε μέλος του δημ. σ/λίου-φορέας πακέτου μετοχών, είτε δημότης-μέτοχος, και άλλα απίστευτα, συνέθεσαν γρίφο για «δυνατούς λύτες».

Και το γουστόζικο ήταν ότι οι περισσότεροι ήθελαν να έχουν γνώμη, ή φώναζαν την άποψή τους μες στην περιοδικά κορυφούμενη οχλαγωγία, χωρίς βέβαια να δίνουν και πραγματική λύση. Απορούσες με τα στελέχη των παρατάξεων. Αλλά ακόμη και ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΝΕΚ κ. Γ. Θανάτσης, στέλεχος της παράταξης Διακομιχάλη, είχε περιέλθει σε αμηχανία. Μαζί με τη νομικό σύμβουλο της ΑΝΕΚ, την κα. Νομ. Κυπραίου, διάβαζαν και ξαναδιάβαζαν το ΠΔ 80 του 1986, άρθρο 14, για να δώσουν διευκρινίσεις, αλλά οι ίδιοι είχαν σοβαρό υστέρημα γνώσης.

Απόδειξη ότι έφυγε μιάμιση ώρα διαλόγου άγνοιας και θολούρας…. Τελικά, αποφάσισαν το πιο απλό: στο ψηφοδέλτιο του κάθε ψηφοφόρου να αναγράφεται ο αριθμός των μετοχών που έχει, ώστε να αποκτά την ανάλογη βαρύτητα και σταυροδοτική δύναμη.  Αυτή η πρόταση κατατέθηκε νωρίς-νωρίς, αλλά άτυπα και μες στο «ροκ» των αλλοπρόσαλλων απόψεων, μαζί και των έκδηλών των μικροπολιτικών σκοπών για συμβολή στο μπάχαλο, δεν «πιανόταν»  από τα βουλωμένα αυτιά.

Πάντως μπορεί να θεωρηθεί και άθλος της δημ. Αρχής ότι, τελικά, έκανε εκλογές. Εκείνο όμως που αποδείχτηκε περίτρανα είναι ότι η εφαρμογή της νομιμότητας πέταξε από τα νερά τους τις προηγούμενες διοικήσεις και δημαρχίες έξω και τις κόλλησε, σε αβαθή.

_____________________

ΥΓ. Και μια «παράπλευρη αστοχία»: Και η ΑΡΓΩ έχει οικογενειακές μετοχές στην ΑΝΕΚ, αλλά ειδοποίηση δεν έφτασε ώς εμάς, ούτ’ ένα τηλεφώνημα – που λέει και το άσμα.     

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

1 σχόλιο

Argo Kalymnos