Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δήμαρχος: STOP στη Χωράφα & ΓΠΣ-αποκαλύψεις. Ανακοινώσεις για Θερμοπηγές & ΚΕΠΑ (3 v)-Σχόλια

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής κάλεσε τα ΜΜΕ στην πρώτη του κοινή συνέντευξη,

στις 5/12/14, στο ισόγειο του Αναγνωστηρίου (για το οποίο ειπώθηκαν πολλά «δραματικά» και  «επαναστατικά») για ενημέρωση και απαντήσεις πάνω σε σοβαρά προβλήματα του νησιού, τα οποία απασχολούν έντονα, τον τελευταίο καιρό, τα τοπικά ΜΜΕ, τις αντιπολιτεύσεις και, κατά συνέπεια, τον Καλυμνιακό λαό.

Τα δύο κυριότερα θέματα ήταν η αγορά του κτήματος Φωκίαινας (η περιβόητη «χωράφα»), στον Άγ. Θεολόγο, και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ). Ο κ. δήμαρχος έχει πατήσει «φρένο» και στα δύο αυτά θέματα, γιατί αναζητούσε το υπόβαθρό νομιμότητας  και των δύο θεμάτων, ώστε να υπογράψει όντας ασφαλής τόσο την αγορά του κτήματος όσο και τη χρηματοδότηση της μελέτης του ΓΠΣ, που είχε ξεκινήσεις επί της απελθούσας δημαρχίας του κ. Δ. Διακομιχάλη.

 

  1. 1.       Νόμιμη η αγορά μέχρι 25/6/2010

Η αγορά της χωράφας έχει εξασφαλισμένες 390.000€  από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και ο Δήμος καταβάλλοντας άλλες 100.000€  (συμβόλαια, αμοιβές δικηγόρων κ.λπ.), θα μπορούσε να προβεί στην αγορά του οικοπέδου, του οποίου η υπόθεση κρατάει από την εποχή της δημαρχίας του κ. Ρούσσου – 8ετούς θητείας. Να σημειωθεί ότι επί Ρούσσου δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της αγοράς, αλλά και στη συνέχεια, επί 4ετίας του επόμενου δημάρχου κ. Διακομιχάλη, η υπόθεση σε έμεινε ακινησία.

Ο κ. Γαλουζής, θέλοντας να βεβαιωθεί ότι η αγορά είναι απόλυτα νόμιμη, μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών, Γραμματεία Απαλλοτριώσεων, και εκεί έμαθε ότι η αγορά αυτή ξεπέρασε τα προθεσμιακά όρια νομιμότητας από τις 25/6/2010 – δηλ. επί δημαρχίας Ρούσσου. Η αγορά θα ήταν νόμιμη αν υπογραφόταν το συμβόλαιο μέχρι τις 25/6/2010.  Το υπουργείο έστειλε και εγγράφως την απάντησή του αυτή στο σχετικό έγγραφο του Δήμου. Συνεπώς, αν ο κ. Γαλουζής υπέγραφε την αγορά, θα του καταλογιζόταν όλο το ποσό των 490.000€ + περίπου 100.000€. Η αποκάλυψη αυτή άφησε άφωνους τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Ρούσσος, με τηλεφωνική του παρέμβαση, διαφώνησε με την άποψη αυτή, πλην όμως δεν ήταν άποψη του κ. Γαλουζή αλλά του υπουργείου Εσωτερικών –Γραμματείας Απαλλοτριώσεων.

 

  1. 2.       Όχι στο ΓΠΣ των 600.000€

Το κόστος της μελέτης του (ΓΠΣ) ανέρχεται, σε πρώτη φάση, στις 520.000€. Μετά, ακολουθούν άλλα ποσά, άγνωστο πόσα. Αυτό που ανέκυψε αμέσως-αμέσως, με το ξεκίνημα της μελέτης, είναι η έλλειψη ηλεκτρονικών χαρτών, οι οποίοι θα κοστίσουν περί τις 30.000€. Και αυτούς, κατά το σύμφωνο που υπέγραψε ο κ. Διακομιχάλης, θα αναλάβει ο μελετητής του ΓΠΣ. Παρομοίως, ο ίδιο μελετητής θα αναλάβει και άλλες μικρές εργασίες ή μελέτες που ενδεχομένως… θα προκύψουν. Την αξία και την απόλυτη αναγκαιότητα του ΓΠΣ είχαν εξαντλήσει με αναλύσεις τους από τηλεοράσεως πρόσωπα της δημ. αντ/τευσης και μηχανικοί.

Και η δημ. Αρχή συμφωνούσε με την αναγκαιότητα του ΓΠΣ, αφού εξάλλου και ο αντιδ/ρχος κ. Κ. Ζαΐρης είναι πολιτικός μηχανικός. Αλλά ο κ. Γαλουζής έψαχνε τη νομιμότητα των ενεργειών του, κάτι που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα διευκρίνισε.

Η υπογραφή και η πρώτη δόση στο μελετητή είχε φτάσει στο παρά 5΄, όταν ο κ. δήμαρχος ανακάλυψε στα αρχεία του Δήμου ότι η Κάλυμνος έχει ΓΠΣ από το 1987, άσχετα αν ποτέ δεν το εφάρμοσε. Ο κ. Γαλουζής επέδειξε στους δημοσιογράφους το φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και οι δημοσιογράφοι αιφνιδιάστηκαν.

Μετά από την ανακάλυψη αυτή του ο κ. Γαλουζής, ανακοίνωσε κατηγορηματικά ότι δε θα υπογράψει τη σύμβαση και απορρίπτει την ανάθεση που έκανε ο κ. Διακομιχάλης. Τόνισε με έμφαση: «Η Κάλυμνος έχει πολεοδομικό σχέδιο και αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επικαιροποίηση του, η αναθεώρησή του, κάτι που έχουν κάνει και άλλοι δήμοι της χώρας». Το κόστος της αναθεώρησης κυμαίνεται στις 200.000€.  Κατά συνέπεια ο Δήμος της Καλύμνου, θα κάνει προκήρυξη για να αναλάβει μελετητής την αναθεώρηση του υπάρχοντος ΓΠΣ.  Ο Δήμος να δαπανήσει περίπου 200.000€ και όχι 500.000 + 30.000 οι ηλεκτρονικοί χάρτες + άλλες συμπληρωματικές δαπάνες, που θα ανεβάσουν το κόστος πάνω από 600.000€.

Και κάτι σημαντικό: υπογράμμισε ότι την αναθεώρηση θέλει να την αναλάβουν Καλύμνιοι μηχανικοί, ώστε τα λεφτά να μείνουν στην Κάλυμνο.

Αλλά και δεν παρέλειψε να εξηγήσει, προς αποφυγή κάθε παρανόησης, ότι το πολεοδομικό σχέδιο δε σημαίνει και άμεση αλλαγή του πολεοδομικού τοπίου. Μετά την αναθεώρηση της μελέτης, τα όσα προβλέπει θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να υλοποιηθούν, γιατί θα απαιτηθούν μεγάλα κονδύλια για απαλλοτριώσεις και άλλες δράσεις.

Πολιτικές εκτιμήσεις

Το σημαντικό όμως για τον κ. δήμαρχο, όπως είπαν στελέχη της παράταξής του,  είναι ότι, αν υπέγραφε τη σύμβαση και κατέβαλε την πρώτη δόση, ήταν «ορατό» το ενδεχόμενο να τον καταγγείλουν για κατασπατάλησε του δημόσιου χρήματος, αφού ο Δήμος έχει ΓΠΣ. Και το πιθανότερο ήταν να τα βάλει και αυτά από την τσέπη του.

Στελέχη της δημ. Αρχής είπαν στην ΑΡΓΩ ότι θόρυβος και η αφόρητη πίεση προς το δήμαρχο για τη χωράφα και ΓΠΣ, θέματα που έμειναν στο «αρχείο» επί της απελθούσας δημαρχίας Διακομιχάλη και κανένας δεν έλεγε τίποτα γι’ αυτά, «μυρίζουν» συμπαιγνία πολιτικών και δημοσιογράφων, που στόχευαν να αποδειχτεί ανίκανος και επικίνδυνος ο κ. Γαλουζής και να «πατώσουν» το Δήμο οικονομικά, να του  βάλουν λουκέτο.

Και τα δύο αυτά θέματα, χωράφα – ΓΠΣ, θα έχουν συνέχεια, αλλά ο κ. δήμαρχος βασίζεται σε ντοκουμέντα: το έγγραφο του υπουργείου για την αγορά της χωράφας και το ΦΕΚ του ΓΠΣ Καλύμνου. Αυτά δε σηκώνουν επιχειρήματα και ρητορείες κατάρριψης του κύρους που έχουν. Είναι από τη φύση τους πολύ ισχυρά.

Τα στελέχη του κ. Γαλουζή είναι ενθουσιασμένα με το δήμαρχό τους, γιατί, λένε, αποδείχτηκε πολύ εργατικός, ερευνητικός, υπεύθυνος και (κατά τη φράση του αείμνηστου Ηλία Ηλιού της ΕΔΑ) «είναι ηλίου φαεινότερον» ότι  «θα τους τρελάνει στη νομιμότητα».

 

  1. 3.       Θερμοπηγές – ΚΕΠΑ – Θεατράκι του Δήμου

Ο κ. δήμαρχος, μετά την αναφορά του στην αγορά της χωράφας και τη μελέτη του ΓΠΣ, προχώρησε σε ευχάριστες και αισιόδοξες ανακοινώσεις πάνω στα ακόλουθα, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

ΘΕΡΜΟΠΗΓΕΣ:  Εγκρίθηκε ο φάκελος της μελέτης για την αξιοποίηση των Θερμοπηγών (τα «ΘΕΡΜΑ»). Από ‘δω και πέρα ο Δήμος θα αναζητήσει, μέσα από διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες, χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού έργου ή ισχυρούς και αξιόπιστους επενδυτές.

ΚΕΠΑ:  Ιδρύεται στην Κάλυμνο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και επομένως οι Καλύμνιοι δε θα τρέχουν πια στη Λέρο, την Κω και τη Ρόδο (εκεί είχε καταντήσει η Κάλυμνος!) για εξέταση αναπηρίας.

ΘΕΑΤΡΑΚΙ:  Οι εργασίες στο ταλαίπωρο «Θεατράκι» του Δήμου βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Ο εργολάβος που ανέλαβε τη μόνωση της στέγης, είπε στην ΑΡΓΩ ο κ. Γαλουζής, περιμένει ένα διάλειμμα στις βροχές, ώστε να συνεχίσει το έργο του.  Επομένως είναι θέμα πολύ μικρού χρόνου, για να δοθεί ο χώρος αυτός σε χρήση των καλλιτεχνικών ομάδων του νησιού.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

5 σχόλια

Argo Kalymnos