Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δήμαρχος: Προχωρεί η λύση για τη χωματερή (vd)

Στο θόρυβο που σηκώθηκε  για τα πρόστιμα στους δήμους

που έχουν ακόμη καπνογόνες  χωματερές από την καύση των απορριμμάτων, απαντά ο δήμαρχος της Καλύμνου, κ. Γιάννης Γαλουζής, με σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΡΓΩ.

Η Κάλυμνος, εξηγεί ο κ. δήμαρχος,  μπορεί να καθυστέρησε  στη λύση του προβλήματος της χωματερής στα Γιαννοχώραφα, αλλά δεν αδιαφόρησε.  Αποτελεί ειδική περίπτωση, γιατί από το 2004 ξεκίνησε τις διαδικασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ (που θα έκλεινε τη χωματερή), αλλά εξαιτίας ποικίλων εμποδίων δεν κατέστη δυνατό να συνεχιστούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου. Τα ιδιοκτησιακά προβλήματα που ανέκυψαν, οδήγησαν την υπόθεση στα δικαστήρια (επί δημαρχιών Ρούσσου και Διακομιχάλη), αλλά μέχρι σήμερα  η Δικαιοσύνη ακόμη δεν έδωσε την ετυμηγορίας της, ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Όμως ο Δήμος, στο μεταξύ έστω και με καθυστέρηση,  έχει κινηθεί για τη μεταβατική λύση της επεξεργασίας των απορριμμάτων : διαλογή-δεματοποίηση, ώστε να σβήσει ο καπνός που εδώ και δεκαετίες «λούζει» την Πόθια και όχι μόνο. Η λύση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της αναμονής της μελέτης, την οποία ανέθεσε η απελθούσα δημ. Αρχή σε ειδικό μελετητή μηχανικό.

Με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο μελετητής με τον κ. δήμαρχο (την ώρα της συνέντευξής μας με τον κ. δήμαρχο, μετά τις 12 το μεσημέρι, της 3/12/14), ζήτησε  εγκρίσεις που δεν του είχαν σταλεί (θα τις εκδώσει η  ΚΒ Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδ/νήσου-Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).

Ο κ. Γαλουζής υπολογίζει  ότι σε περίπου 20 μέρες θα έχει στα χέρια του την εν λόγω μελέτη και αμέσως θα αναπτύξει ταχύτητες για την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας των σκουπιδιών στα Γιαννοχώραφα.

Η άμεση και ακαριαία λύση του προβλήματος, εκ των πραγμάτων, είναι ανέφικτη. Υπάρχουν διαδικασίες που απαιτούν τον κάποιο χρόνο τους. Ωστόσο ο κ. δήμαρχος είναι καθησυχαστικός και βεβαιώνει ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η εφαρμογή αυτής της μεταβατικής λύσης και, συνεπώς, η Κάλυμνος δεν κινδυνεύει με πρόστιμα.

Όμως παραμένει ανοικτό, σαν πραγματική πληγή «πολιτικών αμαρτιών», το έργο του ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Πολυμέσα

Argo Kalymnos