Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αγώνας μέχρις εσχάτων υπέρ του μειωμένου ΦΠΑ (vd)

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ξεκίνησε εκστρατεία κινητοποίησης των νησιών

για δυναμική αντίσταση ώς τα άκρα, για να διατηρηθεί στα νησιά μας το ειδικό καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Στην πρώτη γραμμή ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδ/νήσου κ. Χαρ. Κόκκινος. Ο πρώτος, έδωσε συνέντευξη τύπου, στη Ρόδο, ως εναρκτήριο σάλπισμα εγρήγορσης των τοπικών κοινωνιών, και ο δεύτερος βγήκε σε ενημερωτική περιοδεία επισκεπτόμενος την 1η /12/14 την Κάλυμνο και την Κω.

Στην Κάλυμνο ο κ. Κόκκινος έφθασε το πρωί, με το ταχύπλοο, περί τις 10:30΄,  της γραμμής, και μετά τις επισκέψεις του σε φορείς και  υπηρεσίες, το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, έχοντας στο πλάι του τον έπαρχο Καλύμνου, κ. Γιάννη Θεμέλαρο (φωτο, αριστερά), και τον αντ/δρο του Εμπορ. Επιμελητηρίου Δωδ/νήσου κ. Α. Καλαθιανάκη (video & ερώτηση Σακ. Τρικοίλη - ΑΡΓΩ).

Ο κ. Κόκκινος ήταν χειμαρρώδης στην ενημερωτική του πρωτολογία και εξέπεμπε αγωνιστική διάθεση, τασσόμενος υπεράνω κομματικών παρατάξεων.

Τόνισε ότι κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα σημάνει το τέλος κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και τον οικονομική μαρασμό στα νησιά μας. Γι’ αυτό και η αντίσταση εναντίον της απαίτησης αυτής που προβάλλει η τρόικα και επιβάλλει στην κυβέρνηση τόνισε ότι θα φτάσει στα άκρα, μέχρι κλείσιμο δήμων περιφέρειας, δημόσιων υπηρεσιών,  λιμανιών κ.λπ.

Παράλληλα, ο κ. αντιπ/άρχης, όπως έκανε και ο κ. περιφερειάρχης, κάλεσε και από την Κάλυμνο τους βουλευτές του νομού να πάρουν σαφή θέση εναντίον της κατάργησης του συντελεστή μειωμένου ΦΠΑ και συμπαραταχθούν με το λαό, ακόμη κι αν η στάση τους αυτή προκαλέσει κυβερνητική κρίση. Γιατί πάνω απ’ όλα είναι η σωτηρία του λαού.

Ως επιστέγασμα της πρώτης αυτής αγωνιστικής φάσης, η περιφέρεια εξέδωσε ψήφισμα υπογεγραμμένο από όλους τους φορείς της Δωδ/νήσου, στο οποίο τονίζονται ξεκάθαρα οι προθέσεις των επαγγελματιών, του επιχειρηματικού κόσμου και του λαού για αγώνα ως τα άκρα. Παράλληλα εστάλη επιστολή, παρόμοιου περιεχομένου με το ψήφισμα, προς τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά - την οποία και δημοσιεύουμε και πιο κάτω.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, 1/12/14, στο δημ. συμβούλιο της Καλύμνου συζητήθηκε το θέμα αυτό και λήφθηκε η απόφαση για έκδοση ψηφίσματος.

*

Η επιστολή προς τον κ. πρωθυπουργό

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Προς:

κ. Αντώνιο Σαμαρά

Πρόεδρο Ελληνικής Κυβέρνησης

Μέγαρο Μαξίμου

Ηρώδου Αττικού 19

Αθήνα.                                                                                                               Ρόδος, 30 Νοεμβρίου 2014

                   

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στη Ρόδο και στη Σύρο, σήμερα, μεταξύ εκπροσώπων του συνόλου των τοπικών φορέων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συμφωνήθηκαν τα κάτωθι:

Οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου, για μια ακόμη φορά εκφράζουμε την βαθύτατη αγωνία και ανησυχία μας για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, που αυτές τις ώρες και σύμφωνα με “διαρροές” και “πληροφορίες”, βρίσκεται στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Αυτή την ύστατη ώρα δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτο και είμαστε αποφασισμένοι να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο. Ως εκ τούτου, η σθεναρή και δυναμική αντίδρασή μας, είναι δεδομένη. Η τυφλή φοροεισπρακτική λογική και η αδιέξοδη πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα, δεν μπορεί να περάσει ως οδός «σωτηρίας».

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την εμμονή των δανειστών σε ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, σε αντίθεση με την ανήκεστο βλάβη που θα επιφέρει στην οικονομία των νησιών.

Ακόμη και το υποτιθέμενο δημοσιονομικό όφελος των 347 εκατ. ευρώ (που ψευδώς προβάλλεται, ενώ κάθε επιστημονική ανάλυση αποδεικνύει ότι σε καμία περίπτωση το όποιο δημοσιονομικό όφελος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 45 εκατ. Ευρώ) που θα προκύψει από τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, θα είναι ασήμαντο, μπροστά στις επιπτώσεις που θα επιφέρει, καθώς θα αποτελέσει την ταφόπλακα κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά μας.

Οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο που συνδιαλέγεται μαζί τους, θα πρέπει να αντιληφθούν  πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά ανάγκη. Δεν παραβιάζουν, αλλά αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν  οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές αυτές περιοχές. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση.

Είναι κρίσιμης σημασίας να γίνει αντιληπτό από εκείνους που απεργάζονται την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ  στα  νησιά, σε ποια περιοχή αναφέρονται.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τις δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας, όπου ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι θεαματικά συρρικνωμένος  σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις στους τομείς της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με συνεπακόλουθο  τον  περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της εισόδου  παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. 

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου λόγω του εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων, έχει επέλθει δραματική περικοπή των κοινοτικών πόρων για βασικά  έργα υποδομής.  

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου όπου αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που λόγω τουρισμού, είναι η κατ’ εξοχήν περιοχή που μπορεί να δώσει ελπίδα ανάκαμψης και  αναπτυξιακή προοπτική σε μια συρρικνωμένη εθνική οικονομία.

Στα νησιά του Αιγαίου, που μετά τα παραπάνω, είναι προφανές ότι μακράν απέχουν από την εικόνα της ευημερίας που τεχνηέντως καλλιεργείται.

Κατόπιν αυτών, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός. Όλα έχουν όρια, που στην περίπτωση των νησιών μας, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.

Αντιθέτως, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο καταστάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες κατάφωρης ανισότητας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τελευταία εξαετία της ύφεσης στα νησιά.

Απαιτούμε από τους δανειστές, να εγκαταλείψουν τις παράλογες και αντιαναπτυξιακές βλέψεις τους.

Στην απαίτηση μας αυτή, δεν θα ανεχθούμε καμία στάση υποχωρητικότητας από τους τοπικούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που τους θέτουμε προ των ευθυνών τους και τους καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί.

Μετά από πέντε χρόνια βαθύτατης ύφεσης, ο τόπος δεν αντέχει άλλο να  βυθίζεται από πολιτικές και αποφάσεις που αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ένα σύνολο στατιστικών δεικτών.

Ούτε οι αρχές της οικονομικής επιστήμης δεν μπορούν να επιβραβεύσουν την ορθότητα αυτών των εμμονών, αφού το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η ενίσχυση της ύφεσης.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθε σκέψη ή πρόταση για παρέμβαση στο ισχύον καθεστώς ΦΠΑ και να στραφεί στην άρση των δυσμενών συνθηκών που έχουν φέρει τα νησιά σε μειονεκτική θέση έναντι της ηπειρωτικής χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Φώτης Χατζηδιάκος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Κύριλλος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου

Δωρόθεος Β’, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σίκινου

Πέτρος Στεφάνου, Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Καθολικών Σύρου

Ιωάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Ιωάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Σάββας Χατζησάββας, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου

Μάρκος Βουτσίνος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

Κωνσταντίνος Σαρρής, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

Νικόλαος  Παγίδας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου

Χρήστος Μαντάς, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Ευάγγελος Πανοηλίας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων 

Νικόλαος Φουτούλης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου

Ιωάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων

Αντώνιος Καμπουράκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Ιάκωβος Αρβανίτης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου

Ιωάννης Κακλιός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου

Ιωάννης Κουζούπης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Κυκλάδων

Μιχαήλ Μιχαήλ, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Ιάκωβος Γρύλλης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Παναγιώτης Καραγιάννης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου

Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου

Αντώνιος Καρατάσος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κυκλάδων

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άνοιξε το Leader Αλιείας, καταληκτ. ημερ/νία 25.2.14

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΚΑΡΟΥΝΑΣ δημοσιεύθηκε από ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΚΑΡΟΥΝΑΣ

    Πολυ "παληκαρια"συνοδευοενη με αρκετη αντιμνημονιακη δοση τωρα τελευταια...
    Η παραιτηση ολων σε μια ενδεχομενη καταργηση του υφισταμενου φορολογικου καθεστωτως στα Δωδεκανησα , θα πρεπει να ειναι η ελαχιστη ενεργει που θα πρεπει να επιδειξουν.
    ΤΩρα σχετικα με το αντιμνημονιακο υφος των λεγομενων,θα το "απολαυσουμε" επι της πραξης σε περιπτωση προωρων εθνικων εκλογων...!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version